Het is de grootste stad van Turkije en ook nog eens een heel bijzondere, want de stad ligt in twee werelddelen: Azië en Europa. Welkom in Istanbul, het sprookje van Turkije. Sla deze vijf bezienswaardigheden niet over in deze prachtige stad.

hagia sophia istanboel

1. Het indrukwekkende Hagia Sophia

Hagia Sophia, ook wel Aya Sophia genoemd, was vroeger een kathedraal, vervolgens een moskee en tegenwoordig een museum. Het prachtige, indrukwekkende gebouw staat in de wijk Sultanahmet in het oude stadscentrum. De voormalig kathedraal is al een bezienswaardigheid op zich. Een groot deel van de buitenkant heeft een geweldige poederroze kleur. En natuurlijk vind je eenmaal binnen nog meer moois. Bekijk de mozaïeken maar eens en kijk omhoog als je in het midden van het museum staat.

2. Het sprookje van Istanbul: het Topkapıpaleis

Wil je weten hoe rijke sultans vroeger leefden? Bezoek dan het Topkapıpaleis, dat tegenwoordig een museum is, in Istanbul. Je waant je voor even in een sprookje van duizend-en-een-nacht wanneer je het paleis binnenloopt. Bekijk de harem waar honderden vrouwen van de sultan leefden en bekijk het gebouw vanaf de buitenkant in de enorme tuin. Via historische afbeeldingen krijg je een beeld van het leven van een sultan in het Topkapıpaleis en ook juwelen en schatten zijn er tentoongesteld.

Leef ook voor even als een sultan in Turkije in dit hotel.

3. De imposante Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee die officieel de Sultan Ahmetmoskee heet, ligt recht tegenover Hagia Sophia. Haar bijnaam heeft de moskee waarschijnlijk te danken aan de blauwe tegels uit de stad İznik, die aan de binnenkant van het gebouw te zien zijn. Je kunt de imposante moskee bezoeken, maar de buitenkant is misschien nog wel mooier. Fotogenieker in ieder geval! Net als de tuin om het gebouw heen met uitzicht op de rivier de Bosporus. Een kleine tip: voor het mooiste uitzicht op de Blauwe Moskee bekijk je haar vanaf het westen.

Overnachten in de buurt van de Blauwe Moskee kan bijvoorbeeld in dit hotel.

Istanbul Turkije

4. Varen over de Bosporus

In Istanbul komen Europa en Azië samen, verbonden met een aantal bruggen over de rivier de Bosporus. Maak eens een boottocht over de rivier! Vanaf het water heb je namelijk een geweldig uitzicht over de grootste stad van Turkije en je bevindt je voor even op de grens van twee continenten. Daarnaast vaar je langs vele bezienswaardigheden en authentieke vissersdorpjes. Sommige tochten gaan ook langs de Prinseneilanden: dit zijn negen eilandjes in de Zee van Marmara. Vroeger werden mensen hier naartoe verbannen, nu woont de rijke Turkse bevolking er. Je kunt ze ook bezoeken, die Prinseneilanden!

Grand Bazaar Istanbul

5. De Grote Bazaar: Kapalıçarşı

Een doolhof van kleine winkeltjes waar je in verdwaalt. Dat klinkt ook als iets uit een sprookje, nietwaar? Het gebeurt in de Grote Bazaar van Istanbul, een van de grootste overdekte markten ter wereld. Met een wirwar van straatjes vol mini-shops met sjaaltjes, schoenen, tassen, sieraden, tapijten, lampen en Turks fruit. Tip: struin ook eens door de straatjes achter de bazaar, voor nog meer hebberig makende souvenirs.

Ben je wel eens in Istanbul of Turkije op vakantie geweest? Laat dan een review achter en inspireer daarmee andere vakantiegangers.


Boek jouw vakantie naar Istanbul nu met TUI en profiteer met onze kortingscode van de leukste deals en aanbiedingen!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Wil jij kans maken op een wintersportvakantie t.w.v. €1.500 naar de Zugspitz Regio? Schrijf dan nu een review en doe mee. 

Uitgelichte berichten

Laurien

Redacteur

17 mei - 2018

Reacties