Huttentocht in Oostenrijk: hiken én comfortabel overnachten

Redactie - 7 augustus 2017

Huttentocht in Oostenrijk: hiken én comfortabel overnachten

Redactie - 7 augustus 2017

Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet relaxed: een huttentocht in Oostenrijk. Maar geloof ons: wandelen werkt enorm ontspannend! Je hebt namelijk maar één doel: zorgen dat je bij je bestemming aankomt, terwijl je geniet van de meest spectaculaire berglandschappen.

huttentocht Oostenrijk

Wandelen heeft misschien een suf imago, maar wat is er eigenlijk suf aan de hele dag buiten zijn, soms een beetje afzien, prachtige natuur en 100% quality time met je wandelpartner? Oostenrijk is hét ideale land voor een wandelvakantie, want hier vind je de mooiste wandeltochten op elk niveau. Wil je je wandelgrenzen verleggen, dan kan dat, maar ook voor beginners zijn er prachtige huttentochten. De berghutten waar je slaapt zijn vrij basic, maar hebben precies wat je nodig hebt: een prima bed en een prachtig uitzicht over de bergen.

huttentocht Oostenrijk

Een huttentocht in Oostenrijk plannen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bepaal het gebied waar je wilt wandelen, onderzoek welke hutten er zijn en ontwerp een routeplan. Op de website van het Oostenrijks Toeristenburo vind je overzichten van de berghutten per regio, met daarbij links naar de websites. Check de sites en reserveer een plekje. In het hoogseizoen is dat altijd aan te raden. De sites van de hutten bevatten meestal goede informatie over de wandelroutes. Ga je liever mee met een compleet verzorgde tocht? Er zijn verschillende reisorganisaties die tochten onder leiding van een gids organiseren.

Slapen in een berghut

De berghutten in Oostenrijk zijn meestal eenvoudige herbergen. Soms heb je een eigen kamer, maar het kan ook dat je op een slaapzaal slaapt. Ook de sanitaire voorzieningen zijn vaak eenvoudig. In de meeste berghutten worden maaltijden geserveerd en kun je de volgende dag een lunchpakket meenemen. Soms kun je zelf koken, maar al je kookgerei en etenswaren moet je wel zelf dragen. Zoek van tevoren goed uit welke service er is en wat je zelf nog mee moet nemen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/5-oostenrijke-kampeerparels-am-see/”]

huttentocht Oostenrijk

Huttentocht in Oostenrijk voor beginners

Wordt het inderdaad een huttentocht? Dan is het nog lastig kiezen tussen alle mogelijkheden. Een mooie tocht is de Salzburger Almenweg in Salzburgerland, die vooral langs bergweiden voert. Je slaapt in hutten die maar een halve dag wandelen van elkaar liggen, waardoor deze tocht prima te doen is. Oók als je een beginnende wandelaar bent. Veel klimmen hoeft niet en de paden zijn in prima conditie. De complete tocht bestaat uit 31 etappes, maar je kunt er uiteraard ook minder doen. Startpunt van de wandeling is Bad Gastein. In het fijne Hotel Rader kun je je prima voorbereiden op de tocht.

Mooiste huttentochten in Oostenrijk

Zoek je een kortere huttentocht met veel variatie? Kijk dan eens naar de driedaagse Gosaukamm, niet ver van Gosau. Je loopt hier over alpenweiden, maar ook langs grillige rotswanden. Ben je een heel ervaren wandelaar, dan kun je de hoogste bergtoppen zelfs beklimmen. Elke dag wandel je tussen de vier tot zes uur. Er zitten gemakkelijke stukken tussen, maar ook een paar moeilijke trajecten waar je flink moet klimmen. Wil je voor je wandeltocht in Gosau overnachten? Kijk dan eens naar Appartement Bergblick, dat van jullie maar liefst een 9,6 krijgt.

huttentocht Oostenrijk

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/actief-zomer/oostenrijk-op-zijn-mooist-wandelvakantie-met-vrienden/”]

Wat heb je nodig voor een huttentocht?

Een belangrijke tip: neem zeker niet te veel mee. Je moet alles zelf dragen, dus hoe minder je inpakt, hoe beter. Een aantal benodigdheden die je zeker bij je moet hebben zijn:

  • Een rugzak tussen de 30 en 60 liter groot.
  • Dunne regenjas en eventueel een regenbroek.
  • Goed ingelopen wandelschoenen.
  • Een lichtgewicht slaapzak, lakenzak en kussensloop.
  • Sneldrogende handdoek.
  • Slippers voor in de berghut (je mag hier niet met schoenen naar binnen).
  • Energierepen en chocolade.
  • Goede GPS of wandelkaarten.
  • Uitgebreide EHBO-set.

Heb jij wel eens een huttentocht in Oostenrijk gemaakt? Deel je ervaring in de comments!

 

SaveSave