Hoe overleef je zwarte zaterdag? Zoover geeft tips!

Eva - 1 juli 2022

Hoe overleef je zwarte zaterdag? Zoover geeft tips!

Eva - 1 juli 2022

Niemand staat graag in de file, maar soms is het niet te voorkomen. Ga je dit jaar op auto vakantie, bijvoorbeeld naar Frankrijk of Italiƫ? Dan wil je natuurlijk niet achteraan aansluiten in de file. In dit artikel vertellen we je alles over zwarte zaterdag en geven we tips over hoe je zwarte zaterdag 2022 overleeft!

Wat is zwarte zaterdag?

De term ‘zwarte zaterdag’ wordt gebruikt voor drukke dagen op de Europese snelwegen in de zomervakantie door vakantiegangers die bijvoorbeeld op auto vakantie naar ItaliĆ« gaan of naar een camping in Frankrijk. Er is dus niet Ć©Ć©n zwarte zaterdag. Ook verschilt het per land wanneer er drukte wordt verwacht.

Wanneer is zwarte zaterdag 2022?

Doordat er niet ƩƩn zwarte zaterdag is, is deze vraag lastig te beantwoorden! Gelukkig heeft de ANWB verkeersdruktekalenders, waarop je kunt zien wanneer er grote drukte wordt verwacht op de weg. Je checkt dus eenvoudig zelf wanneer zwarte zaterdag 2022 valt voor jouw vakantiebestemming! Ga je met de auto naar Italiƫ? De weekenden van 30 & 31 juli, 6 & 7 augustus en 27 & 28 augustus zijn waarschijnlijk erg druk. Ga je naar een camping in Frankrijk? De ANWB voorspelt dat zaterdag 30 juli en zaterdag 6 augustus erg druk zullen zijn. Bekijk hier wanneer zwarte zaterdag valt voor jouw bestemming!

Kamperen Frankrijk, zwarte zaterdag
Op auto vakantie naar Frankrijk?

Frankrijk is niet voor niets een populaire bestemming voor een auto vakantie. Dankzij het ruime aanbod aan campings zit er sowieso een topper voor jou tussen! Tijdens een auto vakantie in Frankrijk geniet je van de mooie kustlijn en van de groene natuur.

Bekijk campings

Tip #1: vermijd zwarte zaterdag

Het is een beetje flauw, maar de beste tip om zwarte zaterdag te overleven is om NIET op zwarte zaterdag te vertrekken. Soms is dit lastig, omdat veel campings zaterdag hanteren als aankomstdag. Ben je flexibel qua aankomstdag? Vertrek dan niet op een zaterdag. Dit bespaart je een hoop spanning en ergernis!

Tip #2: omzeil de snelwegen op zwarte zaterdag

Er zijn wat handige trucjes om de files te vermijden op zwarte zaterdag. Ga niet voor de meest directe route via de hoofdsnelweg, maar kies voor een toeristische route! Het aantal kilometers is hoger, maar je kunt een stuk sneller zijn. Zelfs als je er geen tijd mee wint, is het beter dan stilstaan op de Route du Soleil in de Rhone Alps.

Kamperen Italiƫ, Toscane, zwarte zaterdag
Op auto vakantie naar Italiƫ?

Veel vakantiegangers gaan op auto vakantie naar Italiƫ om de diversiteit. Je vindt er glooiende, groene heuvels in Toscane, prachtige kustlijnen aan de Amalfikust en veel campings, bijvoorbeeld aan het Gardameer.

Bekijk campings

Tip #3: stop onderweg

De benen strekken, even tanken en een hapje eten: allemaal wenselijk tijdens de lange autorit op zwarte zaterdag 2022. Onze tip: stop niet langs de snelweg, maar rij een stukje verder. Hier kun je niet alleen goedkoper tanken, de rijen bij de toiletten zijn ook een stuk korter! Pak een rust momentje, eet wat en vervolg je rit naar de camping met nieuwe energie!

Tip #4: zĆ³ kom je de file door

Ben je ondanks je goede voorbereiding tĆ³ch in de file terechtgekomen? Dan kun je het beste de situatie accepteren en er het beste van maken. Ergernissen zorgen alleen maar voor een slechte sfeer en bovendien ben je er niet sneller door op de camping. De volgende tips maken de files op zwarte zaterdag een stukje aangenamer:

  • Zorg voor voldoende eten en drinken tijdens de files op zwarte zaterdag, bij voorkeur in een koelbox. Voldoende drinken en lekkere snacks voorkomen gemopper. Van teveel drinken moet je natuurlijk wel vaker naar de wc.
  • Ga niet bumperkleven! Dit is vervelend voor andere weggebruikers en kost meer benzine. Ook ben je Ć©cht niet sneller op de camping als je bumper kleeft op zwarte zaterdag.
  • Ga je met het hele gezin op autovakantie? Dan slaat vroeg of laat de verveling toe op zwarte zaterdag. Spelletjes, kleurboeken of een iPad zijn altijd een goed idee. Ook kun je kleine cadeautjes meenemen, waardoor ze een tijdje zoet blijven!
De beste campings op Zoover

In de file staan op zwarte zaterdag is vervelend, maar eenmaal aangekomen op bestemming verdwijnen de ergernissen snel! Op de camping kom je snel tot rust, het is immers vakantie! Weet jij nog niet naar welke camping je op vakantie wil? Bekijk dan zeker de 10 beste campings op Zoover!

Bekijk nu