Zie je op tegen de lange reis naar die heerlijke zonnige bestemming? Want: ‘hoe kan ik goed slapen tijdens de vlucht?’ Het lijkt misschien onmogelijk, maar door je goed voor te bereiden kan iedereen goed slapen tijdens een vlucht. Ja, ook jij!

Vliegtuigstoelen

Kies bewust voor de plek waar je gaat zitten

Want daar kun je, zeker tijdens een lange vlucht naar bijvoorbeeld Australië of Los Angeles je voordeel uit halen. Een plek aan het raam is handig zodat je daar tegenaan kunt leunen, zeker wanneer je alleen reist, zodat je niet kwijlend op de schouder van je mede-reiziger hangt. Bovendien hoef je niet voor iemand anders op te staan die naar de wc moet, terwijl je zelf nét de slaap hebt gevat. Een plek bij de nooduitgang klinkt handig in verband met de extra beenruimte, maar in sommige vliegtuigen kunnen die stoelen niet naar achteren, dus dat slaapt minder lekker. Idem dito met de laatste rij in een vliegtuig, die bovendien vaak dichtbij de wc zit (dus: meer mensen die heen en weer lopen langs je stoel).

Slapen met headphones

Sleep niet teveel mee (maar wél de juiste dingen)

Je ziet ze soms klungelen on board, mensen met enorme rolkoffers, waarvan je je afvraagt hoe ze die ooit langs de handbagagecheck hebben gekregen. Hoeveel van die dingen zouden ze nu écht nodig hebben tijdens de vlucht…? Heb je veel handbagage, in meerdere tassen, dan kan dit voetenruimte kosten, waardoor je er minder relaxed bij zit of ligt. Wees dus liever selectief. Een boek of tijdschrift, wat te eten en drinken, een nekkussen, oogmasker en (noise cancelling) headphones helpen om makkelijker in slaap te vallen.

Koffie in het vliegtuig

Vermijd koffie

Een open deur, maar toch: zeker bij een vroege vlucht is de verleiding groot om zoveel mogelijk koffie (en energiedrankjes) naar binnen te werken om te zorgen dat je niet instort. Maar later krijg je daar gegarandeerd last van. Cafeïne vermijden is extra belangrijk wanneer je overdag vliegt, dus wanneer het licht is, en je extra veel moeite moet doen om je af te sluiten voor je omgeving. Drink dan liever water of sap bijvoorbeeld.

Vraag om een andere stoel indien nodig

Killing voor een dutje on board: een ruziënd koppel, huilende baby of tegen de stoel trappende peuter voor, naast of achter je. Je zit met elkaar opgesloten in een kleine ruimte, dus dat er irritaties naar boven komen is in de meeste gevallen onvermijdelijk. Maar maken je mede-reizigers het wel heel bont en doe je geen oog dicht, dan kun je best vragen of ze wat rustiger aan kunnen doen. Is je vlucht niet volledig volgeboekt? Check dan bij iemand van het personeel of je van stoel kunt ruilen. Doe dit wel zo snel mogelijk, dan heb je de meeste kans dat het lukt.

Slapen in het vliegtuig

Slaappillen

Als uiterste oplossing kun je ook wat hulp vragen op het medisch vlak. Overleg dit wel altijd met je huisarts, die je kan voorzien van slaappillen op recept. Ook natuurlijke middelen, als valeriaan of melatonine van de natuurvoedingswinkel, kunnen een handje helpen.

Niet alleen aan boord kun je goed slapen, dat doe je zeker ook bij deze favoriete accommodaties van de redactie:

Barcelo Aruba*****                      ClubHotel Riu Funana*****
Rixos Sharm El Sheikh*****      Mercure Resort Sanur****
Meeru Island Resort****            El Dorado Royale*****

Lukt het jou om te slapen tijdens de vlucht? We zijn benieuwd naar jouw tips!

Uitgelichte berichten

Sara

Redacteur

11 juni - 2019

Reacties