Griekenland Kos: 5x cultuur snuiven

Redactie - 28 augustus 2017

Griekenland Kos: 5x cultuur snuiven

Redactie - 28 augustus 2017

Het eiland Kos is volgens jullie het mooiste eiland van Griekenland en dat kunnen wij alleen maar beamen. Het is een prachtige historische plek vol mooie bezienswaardigheden. Als je van cultuur snuiven houdt, sla dan deze vijf plekken niet over.

1. Het eerste ziekenhuis ter wereld

Asklepieion schijnt het allereerste ziekenhuis ter wereld te zijn geweest. Met haar marmeren pilaren en vele trappen is het een prachtige plek om te bekijken. Het bijbehorende museum geeft je een kijkje in de geschiedenis: hier liggen oude medische instrumenten. Het oude ziekenhuis ligt op een heuvel, dus je geniet ook nog eens van een prachtig uitzicht over de stad én Turkije. Vanaf Kos stad gaat een treintje dat je naar Asklepieion brengt en weer terug.

2. De hoofdstad van Kos

Eigenlijk heet de hoofdstad van Kos Kos, maar omdat dit vaak verwarring oplevert, vooral bij toeristen, wordt het Kos-stad genoemd. Kos-stad ligt aan de gezellige haven, dat alleen al is leuk om even te bekijken. Daarnaast vind je hier veel winkels en historische bezienswaardigheden. Het kasteel bijvoorbeeld, eeuwen geleden gebouwd ter bescherming van de stad. De geschiedenis druipt ervan af: het grootste gedeelte van het kasteel is helaas verloren gegaan.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips-van-een-pro/griekenland-tips-van-een-pro-de-ultieme-relaxvakantie/”]

Overnachten bij Kos-stad? Probeer hotel Platanista eens. Nico verbleef hier in mei dit jaar en liet de volgende review achter: ‘Een voorbeeld van een familiehotel waar alle medewerkers hart hebben voor de gasten. Fantastisch ontbijt en zo mogelijk een nog beter dinner buffet, met bijna te veel heerlijk eten om uit te kiezen, iedere dag weer een feest. Hygiëne staat daar ook aan de absolute top. Het beste wat Kos is overkomen: hotel Platanista, super.’

Nog meer leuke hotels vind je hier.

3. Het witte kerkje met blauwe dak

Eigenlijk bedoelen we het zandstrand Agios Stefanos, maar als je daar bent kijk je uit het op eilandje Kastri. En daarop staat een opvallend kerkje, de Nikolaoskapel, wit met een azuurblauw dak. De perfecte plek voor een Instagram-momentje! Een leuke speelplek voor de kids is waar de overblijfselen van de basiliek staan: omgevallen pilaren en rotsblokken om op te klimmen.

4. Het bergdorpje Zia

Dit kleurrijke dorp is leuk om op een avond doorheen te wandelen. Vanaf hier zie je ook de mooiste zonsondergang van Kos, dus blijf vooral hangen tot de zon onder is. Verder vind je in het dorp veel Griekse homemade producten zoals limonade, yoghurt, wijn, honing en olijfolie. Je kunt er ook lekker terrasjes pakken en Griekse yoghurt met walnoten en honing eten. Neem ook een kijkje bij de oude watermolen en bezoek de kleurrijke kerk De Thetokou Koimeseos voor mooie vakantiefoto’s.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/kos-een-eiland-om-te-verkennen/”]

5. Een Romeins muziektheater

Je gaat terug in de Romeinse tijd als je het oude muziektheater bezoekt net buiten de stad (zo’n kwartier lopen). Vroeger werden hier muziekwedstrijden gehouden. Het theater is gerestaureerd, dus je kunt goed zien hoe klassieke Griekse theaters er vroeger uit zagen. Je kunt zelfs even plaatsnemen op een van de 750 zitplekken. Doe je ogen dicht en ga voor even terug in de tijd. Als je naar de top van het theater klimt, word je beloond met een prachtig uitzicht over Kos.

Weet jij nog een top verblijf op het Griekse Kos? Laat het weten aan anderen door een review achter te laten.