Goedkope vakantie Polen: zo vier je er vakantie met een klein budget

Redactie - 19 april 2018

Goedkope vakantie Polen: zo vier je er vakantie met een klein budget

Redactie - 19 april 2018

Polen. Een land dat nog niet door het gros ontdekt is, maar waar je wel op-en-top vakantie kunt vieren met een klein budget. Als een rijke cultuur, een unieke keuken, bier dat zijn mannetje staat, architectuur waar je u tegen zegt en tal van outdoor-mogelijkheden de perfecte ingrediënten voor jouw vakantie zijn, dan mag je Polen zeker niet meer over het hoofd zien! Dit zijn onze tips. 

Beeld: © Zoover-blogger Marloes.

Goedkope stedentrips in Polen

Citytrippers opgelet! Als je je hart nog niet verloren hebt aan de unieke Poolse steden, dan wordt het hoog tijd. Denk aan het kleurrijke historische centrum van Krakau, het veerkrachtige Warschau en de verrassende (en goedkope) steden Gdansk en Wroclaw. Het mooie van een citytrip naar deze Poolse steden, is dat je je spaarvarken er niet voor hoeft te slachten. Je vliegt er voor een paar tientjes naartoe en op bestemming lijkt je geld ineens een stuk meer waard.

Stuk voor stuk zijn het steden waar je goed(koop) kunt shoppen, het uitgaansleven bruist en waar genoeg te zien is. Denk aan de dertiende-eeuwse architectuur in Krakau of het Stare Miastro (oude centrum) van Warschau dat na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de hand van foto’s en schilderijen volledig in oude stijl is herbouwd. Plof vooral na een dag sightseeën neer voor een drankje op het marktplein, Rynek.

Beeld: © Zoover-blogger Marloes in Warschau.

Je stedentrip verlengen? Doen! Bezoek ook de universiteitsstad Torun, waarvan de binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Deze stad werd nét geen Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Daar ging onder meer ons eigen Leeuwarden mee vandoor. Het raadhuis en het Dabski-paleis moet je in Torun sowieso gezien hebben.

Ben je op vakantie in Krakau? Dan zijn de enorme zoutmijnen van Wieliczka ideaal voor een goedkoop dagtripje dichtbij. De zoutmijnen van 300 kilometer lang behoren tot de grootste van de wereld. En honderd meter onder de grond vind je een kapelletje uitgehouwen uit zout, inclusief beelden. Wauw!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/10x-to-do-in-krakau/”]

Een tripje naar Bialowieza Nationaal Park

Wist je dat Bialowieza Nationaal Park het laatste oerwoud is in Europa? Reden genoeg om er een bezoekje aan te brengen. Maak hier vrienden met wisenten (bizons) en snuif de Poolse natuur. Bialowieza Nationaal Park is de ultieme bestemming voor natuurfreaks en wandelfanaten. Heerlijk, zo buiten!

Beeld: © Zoover-blogger Marloes.

Voor een habbekrats eten bij een melkbar (bar mleczny)

Cheap ass eten kan in Polen als de beste. In Krakau scoor je bijvoorbeeld al voor 1 zloty een Obwarzanki (lokaal broodje) op straat. Maar nog leuker is het om op zoek te gaan naar een melkbar, oftewel een bar mleczny. Het zal je verbazen hoe je hier enorm goedkoop een hele (Poolse) maaltijd kunt opscheppen. Vroeger werden de melkbars door de overheid gefinancierd om ook arme mensen gezond te kunnen laten eten, maar tegenwoordig zijn het simpelweg hele goedkope restaurants in Polen. Je moet er wel wat voor overhebben, want de kans is groot dat je het Poolse menu – dat meestal aan de muur hangt – eerst moet ontcijferen.

Beeld: © Zoover-blogger Marloes.

Mijn persoonlijke tips voor Warschau: melkbar Bar Mleczny Prasowy (Ulica Marshalkowska 10) en goedkoop maar hip restaurant Solec 44 (aan de Solec nummer 44 – surprise!).

Beeld: © Zoover-blogger Marloes.

Vakantie in de Poolse bergen

Zakopane – aan de voet van het Tatragebergte – ken je misschien als budgetbestemming voor wintersport, maar ieder seizoen is hier fantastisch voor natuurliefhebbers. Het stadje is ook hartstikke leuk als je gewoon lekker wilt eten en drinken. Stap een van de houten huisjes binnen en laat je verrassen door de gastvrijheid. Aanrader: wandel naar het Morskie Oko-meer. Niet zo’n hiker? Dan pak je toch gewoon de kabelbaan naar de top?

Goedkoop skiën in Polen doe je trouwens ook in Kasprowy Wierch, Bialka Tatrzanska, Kluszkowce en Jaworzyna Krynicka, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Concentratiekamp bezoeken

Het zal geen vrolijk uitstapje worden, maar als je in Polen bent, moet je eigenlijk wel een concentratiekamp bezoeken. Enorm indrukwekkend! Het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz Birkenau ligt ongeveer zeventig kilometer van Krakau en Stutthof vind je op 35 kilometer van Gdansk. Je kunt er met de bus of trein naartoe. Nog geen 26? Koop dan een ‘Junior Polrail’, dan reis je met korting.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/stedentrips/5x-de-beste-hotels-in-krakau-2/”]

Voordelig overnachten in Polen

Begin je de vakantiekriebels al te voelen en zie je een vakantie naar deze goedkope bestemming wel zitten? Ga dan op zoek naar een budgetaccommodatie om er helemaal een voordelige vakantie van te maken. Een hostel boek je al vanaf vijftien euro per nacht, maar je kunt ook op zoek gaan naar een leuke camping, een knus pension of een betaalbaar hotel. Zo hebben het betaalbare Hotel Andel’s Cracow (Krakau) en de leuke Camping WOK (Warschau) fantastische reviews.

Vierde jij eerder vakantie in Polen? Laat je budgettips in een reactie achter voor andere vakantiegangers of schrijf een review.