Houd je van actieve vakanties in de Oostenrijkse natuur, maar ben je niet topfit? Of houd je er niet zo van om je helemaal in het zweet te werken? Dan hebben wij dé oplossing voor je: de e-bike! Je fietst (haast) moeiteloos de hoogste toppen op.

En we hebben goed nieuws: als je meedoet met onze winactie maak je kans op een actieve vakantie ter waarde van €1.500. Het enige wat je hoeft te doen is ons vertellen hoe jouw ideale actieve vakantie eruit ziet. Simpel toch? Maar nu eerst: zo fiets je met je e-bike door Oostenrijk.

Met je e-bike door Oostenrijk

Oostenrijk heeft de e-bike omarmd. In de Kitzbüheler Alpen en rond het Kaisergebergte hebben de Oostenrijkers zelfs het grootste e-bikegebied ter wereld ontwikkeld! Het gebied in cijfers: je vindt er 1000 kilometer aan routes, 310 te huren e-bikes, tachtig verhuurstations, 59 accu-wisselstations en zeven fietsenmakers. Maar ook in bijvoorbeeld Karinthië, Steiermark en Burgenland zijn de voorzieningen voor e-bikers helemaal top.

Veel campings en hotels in Oostenrijk zijn e-bikevriendelijk. Zoals 50plus Campingpark Fisching in Weisskirchen in Steiermark. ‘Schitterende afwisselende omgeving’, schrijven reviewers Kees en Alies. ‘Wil je de berg oprijden, neem dan je e-bike mee.’

© Mirja Geh / Eye 5

© Mirja Geh / Eye 5

E-bike huren of kopen voor in de bergen? Hier let je op

Koop of huur je een e-bike voor tochtjes in de bergen, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Positie van de motor: motoren midden van op de fiets of achterop zijn het krachtigst en dus het fijnst voor in de bergen. Een motor bij het voorwiel is minder geschikt.
  • In de bergen wil je waarschijnlijk veel versnellingen. Dan kom je al snel uit bij een e-bike met een derailleur (en dus geen naafversnelling).
  • Ben je van plan lange tochten te maken? Let dan ook op de accu. Je wilt natuurlijk niet met een lege batterij komen te staan op een winderige bergtop. Ga dus voor een zwaardere accu.
  • Laat je vooraf goed voorlichten over alle foefjes van je e-bike.
© Tropper Kurt

© Tropper Kurt

Veilig rijden met je e-bike in de Oostenrijkse bergen

Ga je voor het eerst e-biken in de Oostenrijkse bergen? Dan geven we je paar tips om veilig te kunnen rijden:

#1: geef jezelf tijd te wennen

Fietsen op een e-bike in de bergen is heel anders dan in ons vlakke landje. Je klimt en je daalt en fietst op grotere hoogten. Doordat je e-bike zwaar is, zul je bij afdalingen sneller gaan dan je gewend bent. Bovendien reageert zo’n zware fiets anders dan een lichter exemplaar. Neem dus even de tijd om te wennen.

Man op fiets in de bergen

#2: houd rekening met je snelheid

Net als in Nederland moet je er in Oostenrijk rekening mee houden dat je op een e-bike nogal snel gaat. Kijk dus altijd goed vooruit, zodat je snel kunt reageren op plotselinge situaties. Bij bochten laat je de e-bike eerst even uitrollen en begin je pas weer te trappen als je eruit bent.

#3: draag een helm

In Oostenrijk is een helm op een normale e-bike (die tot 25 kilometer per uur gaat) alleen verplicht voor kinderen onder de twaalf jaar. Toch is het verstandig in de bergen een helm op te zetten. Een valpartij met grote snelheid heeft veel impact. Met een helm verminder je de kans op ernstige schade.

#4: stap rustig op en af

Deze tip geldt net zo goed in Nederland, maar op vakantie helemaal: neem rustig de tijd voor het op- en afstappen. Veel ongelukken gebeuren namelijk als mensen dit te gehaast doen. Dit komt doordat je met een e-bike (door het zware motorblok) sneller uit balans raakt.

fietsvakantie in Oostenrijk Stiermarken

#5: die bel zit er niet voor niks

Schroom niet om je fietsbel te gebruiken. Dikke kans dat je veel sneller die berg opgaat dan andere fietsers. Die kunnen flink schrikken als jij plots langs komt razen. Een belletje voorkomt dat.

Ben jij al eens op de e-bike gestapt in Oostenrijk? Dan heb je vast nog goede tips voor medevakantiegangers. Deel ze in de reacties óf schrijf een review!

Uitgelichte berichten

Redactie

Redacteur

17 april - 2019

Reacties