Redactie - 5 november 2017
Je staat met je koffer klaar op Schiphol voor je winterzonvakantie. En dan…heeft je vliegtuig meer dan drie uur vertraging. Flink balen, maar je kunt hier wel een vergoeding voor aanvragen. Helaas verzinnen luchtvaartmaatschappijen maar al te vaak een smoesje om niet uit te betalen. Wij tippen vijf veelgebruikte excuses, trap er niet in!
Smoesje nummer één: de vlucht is vertraagd door een incident op een eerdere vlucht. Er was bijvoorbeeld slecht weer in Spanje, waardoor het vliegtuig niet op tijd in Nederland kon zijn voor een trip naar Italië. Kan gebeuren, maar als jouw vlucht hierdoor meer dan drie uur vertraging heeft, heb je nog steeds recht op een vergoeding. Onweer in Barcelona heeft namelijk helemaal niets te maken met jouw zonovergoten stedentrip naar Napels.
Wanneer de piloot ziek is, kan het vliegtuig niet opstijgen. Dat begrijpen we allemaal, maar de luchtvaartmaatschappij is hier verantwoordelijk voor. Is je vlucht hierdoor meer dan drie uur vertraagd, dan kun je een vergoeding aanvragen. Bovendien staat er vaak een reserve-crew paraat, waardoor dit niet eens meer een probleem is. Weer een smoesje dus!
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/vlucht-vertraagd-ken-rechten/”]
Stel je voor: je hebt een uur vertraging op je vlucht naar Rome. Hierdoor mis je je aansluiting naar Palermo waardoor je een dag later op je vakantiebestemming aankomt. Grote kans dat de vliegtuigmaatschappij zegt dat je geen geld krijgt. Het eerste vliegtuig was immers minder dan drie uur vertraagd. Maar ook hier geldt weer: dit klopt niet! Het gaat om de uiteindelijke vertraging naar je eindbestemming en deze was zeker meer dan drie uur.
Door je vertraging op zoek naar een accommodatie bij het vliegveld? Voor vijf euro met de bus of dertien euro met de trein ben je zo in Hotel Marconi in Rome.
Er zijn twee verschillende regels:
Luchtvaartmaatschappijen halen deze regels vaak ‘per ongeluk’ door elkaar, waardoor ze niet uit willen keren wanneer je vlucht minder dan vijf uur vertraagd is. Klopt dus ook weer helemaal niets van.
Zoveel vertraging dat je liever blijft overnachten bij Schiphol? Hotel Van der Valk Schiphol A4 ligt op een steenworp afstand van de luchthaven. Anja van Kesteren somt de voordelen op: ‘Geweldig hotel! Fantastische kamer met heerlijke bedden, uitgebreid ontbijt en 31 dagen gratis auto parkeren. Gratis met de shuttlebus naar Schiphol! Erg relaxed en top geregeld, een aanrader!’
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/geannuleerde-vlucht-is-extra-vakantiegeld/”]
Waarschijnlijk weet je heel weinig van de techniek in een vliegtuig. En laat je je misschien iets te snel afschepen wanneer dit de reden is van de vertraging. Maar ook hierbij heb je zeker recht op een vergoeding! Alleen wanneer het probleem veroorzaakt wordt door overmacht (er vliegt een vogel in de motor), kan het zijn dat je naar je vergoeding kunt fluiten. In bijna alle gevallen is dit niet zo, en heb je gewoon recht op je geld.
Als laatste in deze lijst, maar heel veel gebruikt: de vertraging komt door slecht weer. Maar wat blijkt, het weer is vaak helemaal niet zo slecht als de luchtvaartmaatschappij zegt! Misschien ben je geneigd dit excuus snel te accepteren, maar het is meer dan de moeite waard om dit smoesje even eerst goed te (laten) checken.
Conclusie: heb je een vergoeding aangevraagd voor je vertraging maar krijg je toch geen geld? Laat je niet zomaar afpoeieren. De echte reden van het oponthoud is voor jou waarschijnlijk moeilijk om na te gaan. Maar er zijn meer dan genoeg tussenbureaus die je graag willen helpen. Aarzel dus niet om een expert in te schakelen!
Heb jij wel eens een vergoeding aangevraagd na een vertraging? Deel je ervaringen in de reacties!