De mooiste fietsroutes in Friesland

Redactie - 14 februari 2020

De mooiste fietsroutes in Friesland

Redactie - 14 februari 2020

Het hoge noorden van Nederland lijkt wel gemaakt om te fietsen! Waanzinnige uitzichten, adembenemende natuur en alle rust en ruimte om op je stalen ros te scheuren. Op zoek naar een sportief dagje uit in Friesland? Wij tippen de mooiste fietsroutes.

Butertonkje Fietsroutes Friesland

It Bûtertonkje: de lekkerste fietstocht van Friesland

Deze fietsroute leidt je door het authentieke Friesland. It Bûtertonkje (Fries voor ‘lekkerbek’) start bij de oostelijke stadsgrens van Bolsward. Via oude dijken en wegen door het Friese landschap kom je ook over het Brekkenpad, volgens de Friezen ‘het mooiste fietspad van ons land’.

Je rijdt langs Workum omhoog richting Allingawier, Exmorra en weer terug naar Bolsward.

Leuke stops onderweg:

  • Mengelmoesje: een brocante woonwinkel ingericht in de voormalige koeienstal van een oude boerderij in Wolsum.
  • Het Jopie Huisman museum en de Sint-Gertrudiskerk in Workum.
  • De Friese bierbrouwerij in Bolsward. Perfect om de dag af te sluiten met een smakelijke consumptie

Afstand: 39,5 kilometer.
Download hier de volledige route.

Na deze fikse fietstocht even lekker uitpuffen voor je tent? Check het overzicht van alle campings in Friesland!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/wandelen-in-friesland/”]

fietsroutes Friesland Tjeukemeer

Rondje Tjeukemeer

Eindeloze ruimtes en schitterende polders, dorpjes en meren. Vanaf de fietspaden tijdens een rondje Tjeukemeer heb je een schitterend weids en afwisselend uitzicht.

Tijdens deze fietstocht kom je onder andere langs de volgende plaatsen:

Sintjohannesga
In de jaren ‘60 waren hier wel tien bakkerijen gevestigd. Inmiddels zijn de meeste verdwenen, maar er staan nog wel een paar bijzondere fabrieken: een roggebroodfabriek, een pepernotenfabriek en de Wieger Ketellapper Koekfabriek.

Tjeukemeer
Zoals de naam al zegt, leidt het ‘Rondje Tjeukemeer’ je helemaal rond dit prachtige meer. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 22 vierkante kilometer en tijdens deze tocht zie je zowel de zuid- als de noordoever. Het verhaal gaat dat door stormvloeden en veenbranden hele dorpen in het water zijn verdwenen.

Langweer
Je rijdt tijdens de fietsroute dwars door Langweer. Dit dorp staat vooral bekend om het mooie oude centrum, historische gevels en de lindehaag voor de huizen. Ook trekt het plaatsje veel watersporters, tot in de negentiende eeuw was Langweer zelfs alleen bereikbaar met de boot.

De Groote Sintjohannesgaaster Veenpol­der
Deze polder is een bijzonder overblijfsel van de vervening in Friesland. Het zompige gebied is ontstaan doordat de smalle stroken land vaak overspoeld werden door de sloten. Vooral aan de noordzijde is het oude patroon van water en land goed bewaard gebleven.

Afstand: 63 kilometer.
Bekijk de volledige route hier.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/wandelen-hond-nederland-mooiste-routes/”]

fietsroutes Friesland Leeuwarden

Leeuwarden de stad uit West

Tijdens een dagje fietsen in Friesland mag je de hoofdstad van de provincie natuurlijk niet overslaan. Leeuwarden barst van de monumenten, musea en gezellige winkeltjes. Een van de mooiste fietstochten brengt je naar het buitengebied aan de westkant van de stad.

De tocht start uiteraard in Leeuwarden (Culturele Hoofdstad van Europa in 2018!). Je fietst richting het noorden via Stiens, een leuk dorpje voor een korte pauze. Leo schrijft over deze plaats: ‘In Stiens kun je heel leuk winkelen in het centrum. Verder is er een grote sporthal met zwembad en een manege. Vlakbij Stiens vind je het prachtige Waddengebied!

Je rijdt verder naar Marssum en maakt een lus westelijk van Leeuwarden terug naar het centrum.

Afstand: 47,2 kilometer.
Bekijk de volledige routebeschrijving hier.

Van je dagje uit in Friesland een heel weekend maken? Jullie tippen deze accommodaties in Leeuwarden:

Hotel Fletcher Stadhouderlijk Hof. Guido noemt deze accommodatie ‘de beste plek in het hoge noorden! Wil je Friesland proeven en voelen, kom dan naar dit hotel. Foekje en haar staff geven al jaren de service die de klanten verdienen!

Hotel Hampshire – Oranje Leeuwarden. Alia schrijft in haar review: ‘Goed eten, heerlijk geslapen op de nieuwe bedden, super vriendelijk personeel!

Benieuwd naar nog meer prachtige fietstochten in Nederland? Check ook de mooiste fietsroutes in Limburg!

Wat is jouw favoriete fietsroute in Friesland? Deel je tips in de reacties en inspireer andere sportievelingen!