Franse eilanden: 10x de allermooiste plekken

Redactie - 4 maart 2018

Franse eilanden: 10x de allermooiste plekken

Redactie - 4 maart 2018

Misschien is Frankrijk niet de eerste bestemming waar je aan denkt bij eilandhoppen. Maar dan heb je deze plekken nog niet ontdekt! Droom even weg bij de tien meest waanzinnige Franse eilanden…

Franse eilanden Archipel des Glénan

Archipel des Glénan

Als je niet beter zou weten, zou je bijna denken dat je in het Caribisch gebied bent op de eilanden van Glénan. Stel je voor: hagelwitte stranden en een turquoise zee. De kleine rotseilandjes kun je alleen bij eb bezoeken. De meeste eilanden bestaan bij vloed namelijk alleen uit wat rotsen. Saint-Nicolas is het hoofdeiland van de archipel. In de zomermaanden vind je hier een interessant bezoekerscentrum, gezellige restaurantjes en je kunt de zee verkennen bij de plaatselijke duikschool.

Franse eilanden Ile d’Ouessant

Ile d’Ouessant

Ile d’Ouessant is een ruig eiland, omringd door scherpe riffen en woeste stromingen, waar bijna altijd een verfrissende wind waait. De authentieke huizen zijn hierdoor laag gebouwd, met dikke muren en kleine ramen.

Leuk weetje: de lokale mannen werkten traditioneel in de zeevaart en waren dus weinig thuis. Vrouwen maken daarom de dienst uit op dit eiland! Zo werken ze op het land en vragen zij de mannen ten huwelijk.

Ile de Re Franse eilanden

Ile de Ré

Officieel is Ile de Ré geen eiland meer. Sinds 1988 is dit ‘eiland’ namelijk met een lange brug met het vasteland verbonden. En dat maakt de plek een stuk gemakkelijker te bereiken!

Wat je hier kunt doen? Bruinbakken op de prachtige rustige stranden bijvoorbeeld. Of maak een fietstocht door de landbouwvelden en bijzondere wijngaarden. Je mag met de auto op het eiland komen, maar de straten in de dorpjes zijn vaak zo smal, dat je er maar lastig doorheen komt. Een hapje eten doe je in La Flotte of Saint-Martin-de-Ré, probeer zeker de verse oesters!

Franse eilanden Porquerolles

Porquerolles

Porquerolles bestaat vooral uit weelderige natuur: glooiend in het noorden en metershoge kliffen aan de zuidkant van het eiland. Het water rond het eiland is zo helder, dat je al vanaf de veerboot het onderwaterleven kunt zien. Nog een groot voordeel van deze zee: de temperatuur is zo’n 27 graden!

Miranda Dijkstra verkende het eiland op de fiets: ‘Erg leuk havenplaatsje met veel mogelijkheden tot fietshuur. Jongste dochter van vijf jaar in een karretje achter de fiets. Oudste dochter van negen jaar fietste zelf. Fietskaart bij de toeristeninformatie. Erg mooie uitzichten en het eiland is niet groot dus te overzien. Het fietspad vanaf het havenplaatsje tot Plage de Notre Dame was goed te doen. En wat een mooi strand!

Franse eilanden Ile de Bréhat

Ile de Bréhat

Op slechts tien minuten varen van de Bretonse noordkust ligt Bréhat. Deze archipel bestaat uit een groot eiland en tientallen kleine rotseilandjes. Wandelliefhebbers opgelet: Ile de Bréhat is autovrij, waardoor je alle rust en ruimte hebt om de mediterrane bomen (bijvoorbeeld palm- en vijgenbomen) te bewonderen. Zin in wat avontuur? Huur een kajak en peddel tussen de rotseilandjes!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/vakantiehuizen-in-zuid-frankrijk-4x/”]

Franse eilanden Belle-Ile-en-Mer

Belle-Ile-en-Mer

Nog zo’n pareltje onder de Franse eilanden: Belle-Ile-en-Mer. Fjorden, baaien, bossen, beekjes en kliffen wisselen elkaar af in het adembenemende landschap. De beroemde schilder Monet was zo onder de indruk van de puntrotsen aan de westkust, dat hij ze wel 36 keer schilderde.

Leuk om te bezoeken:

  • De zeventiende eeuwse citadel en aflopende straatjes in Le Palais.
  • Place de la République, waar vissers iedere ochtend de verse vangst verhandelen.
  • Het dorpje Sauzon, vol roze huizen en met een sfeervol haventje.

anse eilanden Houat & Hoëdic

Houat en Hoëdic

Deze eilandjes liggen vlak bij Belle-Ile-en-Mer. De perfecte plek voor liefhebbers van schaaldieren, want kreeft en krabben zijn dé specialiteit van Houat en Hoëdic. Sta een dag vroeg op en zie om vijf uur ‘s ochtends in Port-Saint-Gildas de kleurige vissersboten uitvaren. Ook de vier meter hoge menhir (een soort rots) en schattige kerkje in Saint-Goustan mag je niet overslaan.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/ontdekken/5x-bijzondere_accommodaties_frankrijk/”]

Franse eilanden Ile d’Yeu

Ile d’Yeu

Ile d’Yeu is een van de meest authentieke Franse eilanden. Aan de oceaankant van het eiland is nieuwbouw verboden, dus je vindt hier nog de traditionele witgepleisterde huizen met kleurige houten luiken. Naast een ruige kustlijn ontdek je op het eiland groene fjorden, duinen en graslandschappen met prachtige orchideeën.

Opvallend aan Ile d’Yeu is dat een kwart van de bewoners 25 jaar of jonger is. En dus vind je meer dan genoeg levendigheid op dit eiland. Een eeuwenoude traditie meepakken? Ga schelpenvissen bij laagwater!

Franse eilanden Port-Cros

Port-Cros

Het bergachtige Port-Cros is de ideale plek voor een zomerzonvakantie voor snorkel- en duikliefhebbers. De 1200 hectare zee rondom het eiland behoort namelijk ook tot het beschermde natuurgebied. En dat betekent: een pure en onbedorven onderwaterwereld. Een prachtige plek vind je bij Plage de la Palud. Vanaf hier is een speciale route uitgezet voor snorkelaars, waar geplastificeerde bordjes je alles vertellen over de vissen, krabben en zeeanemonen in de heldere zee bij Port-Cros.

Franse eilanden Corsica

Corsica

Het laatste, maar zeker niet het minste, Franse eiland dat we je niet willen onthouden is Corsica. Volgens velen zelfs het allermooiste eiland van de wereld!

Wat je in ieder geval niet mag missen in dit paradijs:

  • Plage de Petit Sperone en Grand Sperone: deze bijzondere stranden zijn alleen te voet te bereiken. Neem je eigen eten en drinken en parasol mee!
  • Bavella Massief: ontdek Corsica in dit berggebied te voet of op de mountainbike. Ben je met kids? Ga naar het avonturenpark in Bavelle Massief!  
  • Bergdorp Sartène: de weg naar dit dorp leidt je langs bloeiende bermen, naaldbossen, bergtoppen en uitzichten tot aan de zee. Let op, onderweg zul je regelmatig moeten toeteren om loslopende koeien en zwijnen te ontwijken.

Overnachten op Corsica? Dit zijn jullie tips!

Vakantiepark Résidence Serenamore. Hans Hartman schrijft in zijn review: ‘Dit is een mooi park met comfortabele villas, uitzicht op zee. In het hoogseizoen zijn er restaurants bij het strand. Mooi wandelen naar Conca of langs allerlei stranden. Portovecchio en Bonifacio zijn gezellig voor een dagtrip. Vergeet de lokale specialiteiten niet!

Camping Sole Di Sari. Volgens Arno Kuijper ‘een aanrader als je rust en een mooie omgeving zoekt. Met twintig minuten rijden sta je midden in de bergen met watervallen en beekjes. Wij hebben een heerlijke vakantie gehad!

Bron: frankrijk.nl

Wat is jouw favoriete plek op de Franse eilanden? Laat een review achter op Zoover.nl en inspireer andere eilandhoppers!