Fantastische duurzame hotels in Turkije

Redactie - 8 augustus 2018

Fantastische duurzame hotels in Turkije

Redactie - 8 augustus 2018

Duurzaamheid is zijn geitenwollensokkenimago inmiddels echt kwijt. Steeds meer vakantiegangers slapen nét wat lekkerder als ze weten dat hun vakantie geen schade toebrengt aan de lokale natuur, cultuur en het milieu. Ga jij op vakantie naar Turkije en ben je benieuwd of daar ook duurzame hotels zijn? Nou en of!

Luchtballonnen boven Cappadocië Turkije

Duurzaam is hip in Turkije

Zoover-blogger Marloes signaleerde het al in haar blog over Turkse vakantietrends: duurzaamheid is hot. Het ene na het andere eco-vriendelijke hotel popt op en vakantiegangers verkiezen in Cappadocië de benenwagen vaker boven een vervuilende auto of bus.

Maar wat betekent duurzaam vakantie vieren eigenlijk? In de basis komt het neer op: duurzaam toerisme is kleinschalig en brengt geen schade toe aan de natuur of het milieu. De lokale bevolking profiteert ervan mee en de cultuur blijft intact. Klinkt helemaal niet slecht toch? Daarom zochten we een paar fijne duurzame hotels en pensions in Turkije voor je uit!

Duurzame hotels in Turkije hotel Portakal

Duurzaam in Dalyan

In het plaatsje Dalyan aan de Egeïsche Zee heb je geen massatoerisme, maar wel prachtige natuur en lekker veel rust. Bij hotel Portakal proberen ze dat zo te houden. Met hun zonnecollectoren, natuurlijke bouwmaterialen, lokale medewerkers, steun aan natuurbescherming en het gebruik van verse levensmiddelen uit de streek, is dit met recht een duurzaam hotel te noemen.

En jullie kunnen dat waarderen. Het hotel krijgt een mooie 8,5. Anja had er een supervakantie met haar gezin: ‘In dit gastvrije hotel staat het personeel telkens voor je klaar. De ligging van het hotel is perfect, aan de rand van het dorp met uitzicht over het water. Wij gingen met het bootje naar het prachtige strand. Bij thuiskomst gezellig een drankje aan de bar. Wat wil je nog meer? Wij komen zeker terug.’

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/stedentrips/doen-in-turkije-dit-zijn-de-5-mooiste-stedentrips/”]

Duurzame hotels in Turkije Cirali

Bijzonder Çirali

Het dorpje in de prachtige baai van Çirali  – op maar twee uurtjes rijden van Antalya – heeft een bijzonder verhaal. Toen het toerisme naar Turkije de jaren ’80 een vlucht nam, wilde de bevolking voorkomen dat hun dorp zou worden overgenomen door gigahotels. Dus zorgden ze er samen met het Wereld Natuur Fonds voor dat het authentieke, landelijke karakter én de natuur van Çirali behouden bleef.

Het verse fruit en de sappige tomaten die je er eet zijn biologisch, de yoghurt is zelfgemaakt en de antieke ruïnes zijn er behouden. Klinkt dat paradijselijk of niet? Twee kleinschalige accommodaties om eens te checken: Hotel Olympos Divasa Pansiyon en Pension Arzum Pansiyon (gerund door een Turks-Nederlands stel).

Duurzame hotels in Turkije Hotel SENTIDO Perissia

Duurzame hotels aan de Turkse Riviera

Wil jij toch het liefst gewoon all inclusive op vakantie naar de Turkse Riviera, maar vind je duurzaamheid wel belangrijk? Dan is er gelukkig iets waar je op kunt letten. Check voor je boekt of het resort het Travellife Certificaat heeft. Dit betekent dat het hotel rekening houdt met het milieu, cultureel erfgoed en de lokale economie. Drie heerlijke resorts met het Travellife Certificaat:

Hotel SENTIDO Perissia

Dit 5-sterren resort krijgt van jullie een dikke 9. Het hotel heeft een slim systeem waardoor ze zo zuinig en goed mogelijk om gaan met water, stroom en afval. Danielle noemt haar verblijf ‘helemaal top’.

Hotel Limak Atlantis De Luxe Hotel & Resort

Dit heerlijke resort heeft een Gouden Travelife Award gewonnen. Dit betekent dat ze zich flink inzetten voor duurzaamheid, de omgeving en het maken van een positieve sociale impact. Benny kwam al vaker in hotel Limak Atlantis De Luxe Hotel & Resort en schrijft dat het met de service ook wel snor zit: ‘Zoals verwacht, is dit hotel nog steeds schitterend. Iedereen is vriendelijk en de service is goed. Leuke mix van mensen. Gewoon om terug te keren.

Hotel Robinson Club Nobilis

Hotelketen Robinson hanteert een duurzaamheidsysteem van zes pijlers: ‘Avoid. Reduce. Recycle. Beautify. Educate. Understand.’ Deze aanpak leverde ze meerdere duurzaamheidscertificaten en eco-labels op. Blijkbaar wordt het gewaardeerd, want hotel Robinson Club Nobilis krijgt van jullie een 9. In de reviews gaat het trouwens vooral over het heerlijke eten dat wordt geserveerd. Jullie noemen het ‘fabuleus’, ‘heerlijk’ en ‘gezond’. Dus naast ecologisch verantwoord, is het er ook nog eens lekker smullen!

Vind jij duurzaamheid belangrijk als je op vakantie gaat, of speelt het geen rol? Laat ons in de reacties weten hoe jij erover denkt!