Smullen van lokale lekkernijen op het idyllische eiland Vis

Redactie - 7 juni 2018

Smullen van lokale lekkernijen op het idyllische eiland Vis

Redactie - 7 juni 2018

Op het ongerepte eiland Vis ga je back to basic. Niet alleen wat betreft het kalme, eenvoudige eilandleven. Ook in de keuken moet je hier vooral geen te gekke culinaire fratsen uithalen. Maar met de superverse vis die voor de deur uit de zee wordt gehengeld en tal van andere kakelverse ingrediënten uit eigen tuin, kun je hier heerlijk eten. En wat bestel je dan?

Een lokale lekkernij natuurlijk. Ook al is het uit pure nieuwsgierigheid. Dit is het lokale lekkers van Kroatië op Vis dat je eens geprobeerd moet hebben.

Wat eten ze op Vis?

Met de visvangst wordt het geld verdiend op Vis. De vis is hier uitstekend, verser vind je ze niet. Direct vanuit zee op je bord, als je de vangst van de dag bestelt. De ontzettend lelijke, maar heerlijke Skarpina is vooral populair.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/kroatie-rondreis-dalmatie/”]

Het eten op Vis heeft wel wat weg van Italiaans. Ze zijn er dol op pasta en risotto. Maar wel een tikkie meer ‘al dente’ dan we gewend zijn. De kaas en prosciutto (prsut) smaken er goed en ook de octopussalade is groot favoriet van zowel local als vakantieganger.

Beeld: blog.meridienten.com.

Hib: het superfood van Vis

Deze lokale lekkernij wordt alleen voor speciale gasten én met Kerstmis gemaakt. Het komt origineel echt van het eiland en wordt gemaakt met vijgen, amandelen en huisgemaakte brandewijn. Stiekem gewoon de voorloper van de energybar.

Viška pogača

Is het een hartige taart? Is het een brood? Eigenlijk een beetje er tussenin. Zie het als een soort gevulde focaccia. De vulling hangt af van waar je het op het eiland eet. Zo eten ze het in Vis-stad met ansjovis (of andere zoute vis) en uien. Zoals je het bij Hotel Issa kunt opscheppen van het buffet. In Komiža gooien ze er weer graag tomatensaus bij in de mix. Dit gerecht werd vaak gegeten in arme tijden omdat het zo goedkoop is om te bereiden. Inmiddels maakt het deel uit van ’t culturele erfgoed van Kroatië.

Pašta Ffžol brudet

Heel smakelijk ziet het er meestal niet uit, maar de Kroaten zijn echt dol op de pasta- en bonensoep (pašta fažol brudet). Met en zonder vis. Komt ’t je bekend voor? Dat kan! In Italië eten ze iets soortgelijks; pasta e fagioli.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/kroatie-dalmatie-en-mooiste-baaien/”]

Octopus ‘pod pekom

Op het kleine eilandje in de Adriatische zee wordt octopus nog volgens familiegebruiken ‘pod pekom’ klaargemaakt. Het wordt heel langzaam gegaard onder een gietijzeren stop, met kolen(resten) die de vis van boven en onder verwarmen.

Ook het proberen waard:

  • De amberkleurige, zoete wijn Prosek die wordt gerijpt door de flessen in het zand te begraven.
  • De lokale olijfolie die heel zacht van smaak is omdat de olijven een paar dagen een zeewaterbadje krijgen en zo een stuk minder bitter smaken.
  • Sardientjes en tonijn (de lokale favorieten) van de grill.

Wat is jouw favoriete Kroatische lekkernij? Laat het ons weten in een reactie of deel je tips in een review.