Dubai buiten de gebaande paden: meer dan bling

Redactie - 17 april 2017

Dubai buiten de gebaande paden: meer dan bling

Redactie - 17 april 2017

Dubai, de populaire stad in het Midden-Oosten, is zoveel meer dan een mega moderne skyline, een superdeluxe winkelbestemming en een stad vol Ferrari’s en Lamborgini’s. Ook Dubai ervaren als een local? Zoover verzamelde flink wat tips!

Dubai buiten de gebaande paden

600 meter per minuut, dat is hoe snel de lift van het Burj Khalifa omhoog schiet. Dat is nog sneller dan Usain Bolt ooit gerend heeft. Vanaf het spectaculaire uitzichtpunt zie je Dubai onder je schitteren. Kilometers strand, boulevards vol wolkenkrabbers en hotels. Een eiland in de vorm van een palmboom, indoor skiparadijzen en bijzonder veel (designer) winkels. Dubai kan heel indrukwekkend, maar soms ook een beetje veel zijn. Laat de haven vol luxe jachten en Michelinster-restaurants achter je en ga mee naar het ‘Dubai buiten de gebaande paden’.

Dubai buiten de gebaande paden

Eén van de oudste wijken: Deira

In de wijk Deira, aan de oever van de Dubai Creek – die trouwens op sommige plaatsen net zo breed is als de Seine, dus een echte kreek is het niet – vind je nauwe straatjes die naar kruidnagel en kardemom ruiken. Het parelmuseum van de Nationale Bank van Dubai laat schatten zien van de tijd voordat er olie werd ontdekt in 1968. Vanzelfsprekend mag je een bezoek aan de parfum-, kruiden- en goudsouks niet overslaan, maar daarna ben je blij dat je op een houten abra kunt springen voor een tochtje in de frisse lucht over de creek. Je bestemming? De wijk Al Fabidi. Een walhalla voor museumliefhebbers!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/dubai-klein-budget/”]

Dubai buiten de gebaande paden

Beeld: Facebook Zuma

Favorieten van locals (waaronder de 85% expats)

In het Dubai International Financial Centre hebben modemerken plaats gemaakt voor galerijen vol beeldende kunst. Bijvoorbeeld die van Ayyam waar je de oogverblindende kalligrafie van de Iraanse schilder Mohammed Bozorgri vindt. Op vrijdag zijn de gallerijen gesloten, maar dan is er een ander tafereel wat je eigenlijk eens mee moet maken. Zoals wij een vrijmibo kennen, doen ze (de expats) hier aan weekend brunch met open bar bij de favoriete sushitent van de locals: Zuma.

Dubai buiten de gebaande paden

Beeld: Facebook Salsali Private Museum

Andere favorieten van de locals zijn Raw (Arabische versgeroosterde koffie) en de glutenvrije gebakjes van Lime Tree Cafe. Net als de pop-up restaurants in de wijk Al Quoz. Zet als kunstliefhebber ook het Salsali Private Museum maar op je lijstje. Het huist één van ’s werelds grootste collecties moderne, Midden-Oosterse kunst. Ook een grote lievelingsstek voor vele locals: de outdoor burgertent Salt. Je komt er door het voetpad te nemen vanaf het met luxe hotels ‘bezaaide’ Jumeirah Beach.

Dubai buiten de gebaande paden

De drukte van de stad achter je laten

Voor wie denkt dat unicorns niet bestaan: wacht maar! De Arabische Oryx, een heel charmante antilopesoort met twee hoorns, zou best weleens familie kunnen zijn. Je spot ze in het echt in het Dubai Desert Conservation Reserve. Ongeveer een uur rijden vanaf het strand van Dubai. En als je toch bij het reservaat bent: boek dan gelijk een desert safari. Hoewel het buikdansen en de kamelenritten best toeristisch kunnen zijn, kom je nergens zo tot rust als met een shisha waterpijp onder de sterren van de woestijn.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/tijdens-48-uur-overstap-dubai/”]

Zabeel Park Dubai

Beeld: Wikipedia

Geen tijd om Dubai uit te gaan? Plof dan neer in één van de mooie parken die ’s ochtends en ’s avonds tot leven komen. In Zabeel Park staat op zaterdagmorgen de populaire Food & Craft Markt. Denk aan lekkere dingen proeven, een relaxte sfeer en yogademonstraties. Een rondje hardlopen doe je in het Safa Park, wat vroeger een kamelenracecircuit was, maar waar nu 200 soorten vogels wonen.

Ben jij weleens in Dubai op vakantie geweest? Deel je tips met andere vakantieliefhebbers in een reactie of review.