De Waddeneilanden: 5x bijzondere natuur

Redactie - 21 juli 2019

De Waddeneilanden: 5x bijzondere natuur

Redactie - 21 juli 2019

Het zijn de Zoover Vakantieweken! Elke week zetten we een andere vakantiebestemming in de spotlights. Deze week zijn dat de Waddeneilanden. Wil jij kans maken op een reischeque ter waarde van € 400? Schrijf dan in deze periode een review over deze geliefde Nederlandse eilanden.

De Waddeneilanden kent unieke natuurgebieden. Daar mogen we met z’n allen best heel erg trots op zijn. Om je te inspireren tippen we hier – per eiland – een van die bijzondere natuurgebieden.

1. Langste vogelboulevard, Texel

Aan de Nederlandkant van Texel ligt een prachtige ‘vogelboulevard’ van 15 natuurgebieden. Hét huis van duizenden vogels die goed worden beschermd worden door Natuurmonumenten. Het barst hier van de verschillende natuurgebieden, zo vind je aan de binnenzijde van de Waddendijk van noord naar zuid: De Bol en Krassekeet, Wagejot en Ijzeren Kaap, ’t Zankes, Ottersaat, Dijksmanhuizen, Ceres en Molenkolk. Een waar paradijs voor dier, maar ook voor de ogen van veel natuurliefhebbers.

2. Cranberryvlakte, Vlieland

Wist je dat cranberries eigenlijk uit Amerika komen en in 1845 een vat bessen aanspoelde op Terschelling? Sindsdien kennen we ook Nederlandse cranberries! Ook op Vlieland komen ook grote velden voor. De vlakte was jarenlang een weiland maar is sinds 2000 onderdeel van het natuurgebied. Vanaf het hoger gelegen fietspad is het uitzicht op deze vallei hartstikke mooi!

3. Noordsvaarder, Terschelling

Hier ervaar je de echte wildernis. Volg de waterlijn en de duinen en spot vogels en zeehonden. Noordsvaarder is een natuurgebied met uitgestrekte strandvlakte en jonge duinen in het westen van Terschelling. Van oudsher was het slechts een zandplaat, maar deze is nu aan het eiland vastgegroeid. Extra bijzonder: na de tweede wereldoorlog tot 1996 was dit een militair oefenterrein.

 4. Engelsmanplaat, Ameland

Tussen Ameland en Schiermonnikoog bevinden zich meerdere zandplaten die samen onder de noemer Engelsmanplaat bekend staan. Een van deze zandplaten is slechts één vierkante kilometer groot en enkel in het zuiden is een klein stukje te vinden dat bij hoog water niet onderloopt. Hier staat dan ook een vogelwachtershuisje waar vogelwachters de vogels, zeehonden en planten monitoren. Maar ook informatie geven aan bezoekers. Engelsplaat is niet makkelijk te bereiken, de echte liefhebbers kunnen op een georganiseerde wadlooptocht het gebied bereiken. Soms moet je dan tot je borst door het water!

Foto Groene strand © Bart van der Schagt, www.nlwandel.nl

Foto Groene strand © Bart van der Schagt, www.nlwandel.nl

5. Groen strand, Schiermonnikoog

Het laatste eiland van de TV-TAS, Schiermonnikoog, kent een wel heel bijzonder natuurfenomeen. Een groen strand! Voor de kust ligt een zandbank die ervoor zorgt dat er geen zware golven op het strand komen. Hierdoor krijgen de planten de kans om te groeien. Misschien ontstaat er op deze manier een hele nieuwe duinenrij!

Bron: beleefdewaddennatuur.nl