De vliegtuigmaatschappij gaat failliet. En dan?

Redactie - 19 januari 2018

De vliegtuigmaatschappij gaat failliet. En dan?

Redactie - 19 januari 2018

Je hebt hard gespaard voor die welverdiende vakantie. Het aftellen duurt altijd (te) lang, maar dan is het eindelijk zo ver. Of toch niet? Plots bereikt je het supervervelende nieuws dat de vliegtuigmaatschappij waarmee je zou vliegen failliet is. En dan? Kun je fluiten naar je vakantie en centen? Waar heb je recht op en wat gebeurt er precies?

Vliegtuig

Financiële problemen

Ook vliegtuigmaatschappijen kunnen in financiële problemen komen. Zo erg zelfs, dat ze op een punt kunnen (be)landen dat ze de schulden niet meer kunnen betalen. Het doet pijn als de vliegtuigmaatschappij waarmee jij zou vliegen failliet gaat. En niet alleen in je portemonnee. Gelukkig hoeft het niet altijd een ramp te zijn. Waar je recht op hebt, verschilt per situatie.

Ticket geboekt via een organisatie

Wanneer je ticket onderdeel is van een pakketreis die je bijvoorbeeld bij een touroperator hebt geboekt, heb je gewoon recht op een alternatieve vlucht of moeten zij de schade aan je vergoeden. Maar, let op: een pakketreis is anders dan een gecombineerde reis met losse onderdelen.

Los ticket geboekt

Heb je een los ticket gekocht bij de vliegtuigmaatschappij? – Dat kan bijvoorbeeld ook via een vergelijkingssite of een reisbureau zijn. – Dan is het afhankelijk van het vermogen dat de maatschappij nog heeft wat jij uiteindelijk krijgt. Officieel heb je nergens recht op. Dat is me een partijtje balen! Vooral bij verre reizen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips-van-een-pro/binnenkort-vliegen-dan-wil-je-deze-vliegtuiggeheimen-niet-horen/”]

Het nog bestaande vermogen na de faillissementsverklaring wordt namelijk verdeeld onder de schuldeisers. Om hier aanspraak op te maken, moet je een schriftelijk verzoek indienen bij de curator. Geen leuk klusje als je gewoon op vakantie wilt. Bed and Breakfast De Smederij Texel en Boerencamping De Razende Bol op Texel zijn ook fantastisch als we de review mogen geloven, maar dat is niet helemaal wat je voor deze vakantie voor ogen had. Hopen dus dat je iets terugkrijgt om weer terug in je vakantiepotje te stoppen.

Een curator gooit uiteindelijk alle schulden op een grote hoop en bekijkt hoeveel vermogen er nog is om schulden mee af te lossen. Vaak zijn er schulden die voorrang krijgen op de kosten die jij hebt gemaakt voor jouw vliegticket. Zo moet een vliegtuigmaatschappij eerst het Centraal Justitieel Incasso Bureau betalen, net als de hypotheek, de Belastingdienst en de salarissen van de medewerkers. Pas daarna ben jij eventueel aan de beurt. En mocht je nou bij de betreffende vliegtuigmaatschappij een vertragingsclaim hebben lopen, dan kun je helemaal achterin de rij aansluiten helaas.

Ticket geboekt met een creditcard

In sommige gevallen – wanneer je jouw vliegticket met een creditcard hebt geboekt – kun je bij de creditcardmaatschappij een bezwaar tegen een onterechte betaling indienen. Soms krijg je bij faillissement van de airline het betaalde bedrag dan terug.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/geannuleerde-vlucht-is-extra-vakantiegeld/”]

Verzekerd tegen faillissement van de vliegtuigmaatschappij

Het is ook in een aantal gevallen – bijvoorbeeld bij de aanschaf van een vliegticket online – mogelijk om een extra vliegticketverzekering af te sluiten. Hiermee voorkom je dit soort nare situaties waarin je vakantie(plezier) in gevaar komt.

Bron: EUclaim

Is het jou weleens overkomen? Deel je ervaring in een reactie en help hier andere vakantiegangers mee.