De leukste uitstapjes tijdens een vakantie in Calceranica al Lago

Redactie - 31 augustus 2018

De leukste uitstapjes tijdens een vakantie in Calceranica al Lago

Redactie - 31 augustus 2018

Het Italiaanse vakantiedorpje Calceranica al Lago in de Trentino-regio is er eentje met twee gezichten. Het dorpje met de campings, stranden en uitgaansgeleden langs de oever en het dorp met het oude centrum tegen de heuvel waar je via een slingerend weggetje terug de tijd én de natuur ingaat. Beste van beide werelden. Wat is er te doen en beleven? We verzamelden de leukste uitstapjes.

Ga het meer op of rond

De naam zegt het al. Calceranica al Lago ligt aan een meer. Het Caldonazzomeer, het grootste van de Valsugana én het warmste Alpenmeer. Zelfs een van de warmste van Zuid-Europa. Vanaf begin mei is het water hier al lekker en dat blijft het tot eind september. Ideaal voor watersporten. Op het meer is dan ook genoeg te doen, zoals waterskiën, kanoën, waterfietsen, zeilen, windsurfen en SUP’en … én je kunt zelfs een rondvaart doen (in een roeiboot).

Als je liever aan land blijft, dan is het meer ook prachtig om omheen te wandelen. Aan de zuidkant van het meer vind je de promenade met pizzeria’s, cafés en ijssalons met heerlijke gelato die je ongetwijfeld niet kunt weerstaan.

Klimmen in het ArcoPark

Daag jezelf uit in het AcroPark Centa klimpark en ga op zoek naar je eigen grenzen op een van de parcours. Voor de daredevils is er een Tarzansprong van ongeveer negen meter aan een liaan, er zijn spectaculaire zestig meter lange tokkelbanen waarbij je vijf meter boven de Centa-beek zweeft én er is nog veel meer spannends te beleven! Goed om te weten: je kunt hier ook instructies in het Nederlands krijgen. Wel zo handig. Je vindt het park aan de weg van Caldonazzo naar Centa.

De kerk van S. Ermete

De locals zijn maar wát trots op hun S. Ermete, een kerk die in het jaar 1000 op de rots gebouwd werd. Het is de oudste kerk van de Valsugana en ligt halverwege het slingerweggetje naar boven. Op de top vind je ook nog de kerk van Assunta uit de twaalfde eeuw.

Tip: een avondwandeling langs de oever van het meer naar de S. Ermete-kerk wordt vast en zeker een van je favoriete vakantiemomentjes.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/leukste-stadjes-dorpen-trentino/”]

Mijnbouwmuseum

Tot 1964 werd hier wat afgegraven in de mijnen. Nieuwsgierig naar het leven van een Italiaanse mijnbouwer? Ga dan naar het mijnbouwmuseum of het park. Een klein deel van de veertig kilometer aan tunnels is zelfs hersteld, zodat je een blik binnen kunt werpen. Spannend!

Wandelen op de groene hoogvlakte Vigolana

Wil je de natuur in en de groene hoogvlakte op? Dan hoef je alleen maar de weg achter het dorp te volgen. Loop zo ver totdat de zeilboten, roeiboten en kano’s op het Caldonazzomeer alleen nog maar witte stipjes zijn. Een wandeling naar de hoogvlakte wordt beloond met een fantastisch uitzicht over Valsugana.

De grotten van Castello Tesino

Een sprookjeslandschap, zo worden de grotten van Castello Tesino ook wel genoemd. De afgelopen duizenden jaren hebben zich in de grotten de meest geweldige stalactieten en stalagmieten gevormd. Hoe fascinerend zijn die vormen en kleuren? Dat moet je met eigen ogen zien!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/vakantie-in-trentino-3x-toffe-activiteiten-in-de-natuur-van-zuid-tirol/”]

Wandel of fiets terug in de geschiedenis

De oude wegen Via Claudia Augusta en de Via Brenta zijn alom bekend. Ook wandelen of fietsen over de oude Romeinse wegen en pelgrimswegen? Zeker doen! Langs de weg nemen de borden je mee terug de geschiedenis in.

Dagje Trento, Verona of Venetië … of allemaal

De prachtige Italiaanse steden Trento, Verona en Venetië zijn stuk voor stuk goed te doen vanaf Calceranica al Lago. Zowel met de trein als met de (huur)auto.

De Thermen van Levico

Is het geen weer om aan het meer te chillen of bij de caravan op Camping Belvedere of Camping Punta Lago te vertoeven? Rijd dan eens naar het stadje in de Italiaanse Dolomieten: Levico Terme. Een kuuroord met therapeutische werking dankzij het arseen- en ijzerhoudende water. Het thermale water is bijzonder effectief tegen stress en vermoeidheid wordt gezegd. Weer opgeladen? Maak een wandeling door de groene natuur of het pittoreske centrum.

Heb jij nog tips voor een vakantie aan het Caldonazzomeer? Deel ze in een reactie of schrijf een review.