De juiste skischoenen kopen: deze tips maken het makkelijk

Redactie - 17 oktober 2017

De juiste skischoenen kopen: deze tips maken het makkelijk

Redactie - 17 oktober 2017

De geur van natte skischoenen en zweetsokken in de rental shop van je favo wintersportbestemming kun je je vast nog herinneren. Daar kom je liever niet meer. Alleen al om de lange rij waarin je moet aansluiten als je skischoenen wilt huren. Eigen skischoenen hebben zoveel voordelen. Voorop staat natuurlijk het ultieme skiplezier. Met deze tips van een ex-ski juf koop je in de juiste skischoenen.

Als ex-ski juf beloof ik je: ‘Je merkt een wereld van verschil als je goede schoenen draagt. Je kunt nog zulke fantastische ski’s hebben, perfecte schoenen zijn de sleutel tot succes op de piste. Je schoenen geven de beweging namelijk door aan je ski’s. Ga als ambitieus skiër altijd voor schoenen die je voeten knuffelen. Loszittende schoenen zijn gevaarlijk. Zo kun je ín je schoen je enkel breken. Dat kan m’n moeder beamen. En hoe leuk Appartement Chalet Sonnentanz of Hotel Riederalm ook is: je wilt er niet de hele week binnen doorbrengen.’

Lelijk? Lekker belangrijk

Je wilt er leuk uitzien op de piste. Dat begrijp ik. Maar bij skischoenen werkt het net als bij hardloopschoenen. Niet iedere skischoen is geschikt voor elk voettype. Die roze of zwarte skischoen die je op het oog had, is misschien niet perfect voor jouw voet. Let it go! Vergiss es!

Dames- of herenskischoen

‘Hey, die zien er wel leuk uit. Daar stop ik m’n voet in’. Nee. Zo werkt het niet. Niet alleen in de kleuren, maar ook in de vorm is er meestal verschil tussen dames- en herenschoenen. Damesschoenen zijn vaak wat hoger bij de hak en hebben een smallere leest. Herenschoenen zijn meestal wat stugger en breder.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/voorpret/hoe-kies-je-tussen-oostenrijk-frankrijk-of-tsjechie-als-wintersportbestemming/”]

Flexibel of stijf?

Iedere skischoen heeft een bepaalde flex: de mate van flexibliteit/stijfheid van de schoen. Hoe stijver de schoen,  hoe beter je beweging wordt overgedragen op de ski. Maar ook hoe meer moeite je moet doen om de schoen te bewegen. Flex varieert ongeveer van 40 (soepel) tot 120 (stijf). Voor een sportieve skiër is een schoen met flex 100 goed te doen.

Tipjes: flexcijfers van merken onderling zijn niet echt te vergelijken. Hecht er dus niet teveel waarde aan. En, een soepele schoen in de winkel kan op een koude piste ineens een stuk stijver zijn.

Past jouw voet bij het merk?

Verschillende merken hebben andere pasvormen. Jouw voet kan perfect zijn voor Salomon maar belabberd in een Fischer- of Dalbello-schoen passen. Laat je goed informeren welk merk bij jouw voetvorm past. Je skischoen zit goed als je voet stevig wordt geknuffeld – dus niet te los of te strak zit – en je als je rechtop staat de voorkant van de schoen iets raakt. Je hiel moet altijd vastzitten. Als je in de skihouding staat – naar voren geleund met je schenen stevig tegen de schoen aangedrukt – mogen je tenen de voorkant niet meer raken.

Informeer ook eens naar het op maat laten maken van je skischoenen. Tegenwoordig zijn de binnenschoenen van veel merken te verwarmen zodat ze zich perfect aan je voeten aanpassen.

Hoe zit ’t met de sluitingen?

Sluitingen zijn onder meer bepalend voor de prijs. Hoe meer en hoe ingewikkelder, hoe duurder de schoen meestal. Een goede sluiting zorgt er wel voor dat je de schoen beter kunt afstellen naar je voet. Als je op je dooie gemakje van de blauwe piste glijdt kun je aan één sluiting genoeg hebben. Persoonlijk vind ik de vier bindingen op mijn eigen schoenen wel een minimum.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/10x-alternatieve-wintersporten/”]

Kwartiertje passen

‘Voelt goed. Klaar’. Nee, wacht! Hou je skischoenen altijd een kwartiertje aan in de winkel. Dan weet je beter of ze niet knellen en of je drukpunten ervaart. Je voeten zullen het je na een dagje pistekilometers vreten in Val Thorens niet in dank afnemen als je niet écht de tijd hebt genomen om te passen.

Heb jij nog tips voor de aanschaf van skischoenen? Laat jouw tips achter in een reactie.