Dagje Rotterdam met de dames

Redactie - 23 december 2017

Dagje Rotterdam met de dames

Redactie - 23 december 2017

Rotterdam is absoluut een topbestemming voor een dagje uit in eigen land. Voor meerdere dagen of een lang weekend trouwens ook. Geboren en getogen in de havenstad, leidde ik mijn vriendinnen rond.

Op een zonnige vrijdagochtend ben ik op weg naar Rotterdam. Daar heb ik afgesproken met drie vriendinnen voor de verjaardag van één van ons. Haar vijftigste. Als ik bedenk dat dit dus een écht 50+ damesuitje is, ga ik van schrik nog net niet vol op de rem staan op de A4. Help! Waar is de tijd gebleven? Het lijkt niet bijna dertig maar pas tien jaar geleden dat we nog studenten waren… Zonder het in de gaten te hebben heb ik zelfs mijn makkelijke schoenen aangetrokken en niet mijn kekke hakken.

Om te beginnen: de Markthal

We treffen elkaar in Café Mart in de Markthal. Terwijl ik daar naartoe loop, krijg ik ook nog eens een acute aanval van nostalgie. Ik ben Rotterdamse en mijn grootouders woonden hier om de hoek. Als kind ging ik op deze plek met mijn oma naar ‘de mart’, zoals ze het noemde. Op het platgebombardeerde centrum zijn na de oorlog in rap tempo huizen gezet, niet al te hoge flatgebouwen die het niet van hun charme moesten hebben. Ze zien er nu zeer gedateerd uit, te midden van alle moderne architectuur, met als (voorlopig) hoogtepunt dus de kleurrijke Markthal.

[article href= “http://www.zoover.nl/blog/algemeen/kerst-shoppen-kerstmis-randstad/”]

Architectonische hoogstandjes in Rotterdam

Wat waren ‘we’ trots, groos zoals ze in Rotterdam zeggen, toen er begin jaren tachtig allerlei architectonische hoogstandjes verrezen, zoals de wereldberoemde kubuswoningen, ‘het Potlood’ en de bibliotheek. De laatste beschouwden ‘we’ als ons eigen Centre Pompidou. Als ik ze nu zie, in de schaduw van de kleurrijke en imposante Markthal, lijkt ons enthousiasme van toen bijna aandoenlijk. Maar hé, we hadden recht op deze blijdschap, na het grote gat dat in ons stadshart geslagen was…

Lunchen bij Jamie Oliver

Oma aan het woord hoor, zo voel ik me als ik het bovenstaande aan mijn vriendinnen vertel, maar het is één van de leuke dingen van ouder worden, dat je zulke herinneringen kunt delen. En trouwens ook dat je de laatste decennia geschiedenis gewoon hebt meegemaakt. We drinken koffie, maken een rondje langs alle mogelijke soorten food (yes, een hip woord!) en strijken voor de lunch neer bij Jamie Oliver. Leesbrillen uiteraard in de aanslag.

Op naar het Museumpark

Op naar het Museumpark met Museum Boijmans, Chabot Museum, NAi en de Kunsthal! Via de Hoogstraat, over het Beursplein (‘kijk, daar was vroeger het kantoor van mijn vader ’), door de ‘koopgoot’ (die eigenlijk heel chic Beurstraverse heet), over de Lijnbaan en de Oude Binnenweg naar het Museumpark. I love it, deze walk down Memory lane… In de Kunsthal blijken we niet de enige we-zijn-gezellig-een-dagje-op-stap-dames te zijn, ze zijn er in alle soorten en maten: grijs, niet-grijs, goed of al iets slechter ter been, vrolijk of heel serieus, opvallend kleurrijk of juist zo grijs als een muis. En o ja, met of zonder strenge designbril!

Volgende keer blijven we slapen!

Bij het afscheid weten we het zeker: dit gaan we veel vaker doen, we roepen alvast wat opties en stappen weer in auto of trein. Niks mis met 50+ zijn! Zelf neem ik me voor om nog een keer een paar dagen te gaan en dan te logeren in Hotel New York of op de SS Rotterdam.

Heb jij nog meer tips voor een dagje Rotterdam? Laat ze ons hieronder weten.