Bezienswaardigheden Cyprus: dit moet op je to do-lijst!

Redactie - 14 september 2017

Bezienswaardigheden Cyprus: dit moet op je to do-lijst!

Redactie - 14 september 2017

De kans is groot dat je naar Cyprus gaat om lekker te relaxen aan het strand. Mocht al dat bruin bakken je toch ongedurig maken, dan is er op Cyprus gelukkig ook van alles te zien. Deze bezienswaardigheden op Cyprus mag je zéker niet missen.

Archbishop Palaca Nicosia Cyprus

De hoofdstad van Cyprus is Nicosia, de laatste verdeelde hoofdstad ter wereld. De Green Line verdeelt de stad in tweeën, in Grieks-Cyprus en Turks-Cyprus. Je kunt de Green Line op verschillende plekken oversteken. Op het eerste gezicht is Nicosia geen schoonheid, maar toch valt er veel leuks te ontdekken. De oude binnenstad dateert uit de Venetiaanse tijd en wordt omringd door stadsmuren. Binnen de muren vind je volop smalle straten, kerken en cafés. Neem vooral een kijkje in het Cyprus Museum, met een enorme collectie archeologische vondsten, het Archbishop’s Palace en de Agios Ioannis-kathedraal. De Selimiye Moskee is ook de moeite waard, want deze oude moskee is gebouwd in een voormalige kathedraal. 

Paphos Cyprus

Bezienswaardigheden Cyprus: UNESCO-stad Paphos

Ben je nog niet klaar met citytrippen, ga dan naar de gezellige havenstad Paphos. Deze stad is een stuk toeristischer dan Nicosia en dat is niet voor niets. Paphos staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, vanwege haar grote historische waarde. In Paphos staat bijvoorbeeld Kato Paphos, een prachtige archeologische site. Hier vind je goed bewaard gebleven mozaïekvloeren, antieke villa’s en andere oude opgravingen. Breng je je vakantie op Cyprus in Paphos door? Slaap dan in Hotel Constantinou Bros Athena Beach, dat van jullie een 8,7 krijgt.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/cyprus-als-winterzonbestemming-2/”]

Kourion Cyprus

Ideaal voor archeologiefans

Voor archeologie-liefhebbers is Cyprus sowieso een ideale vakantiebestemming, want er is op dit gebied nog veel meer te zien. Rijd bijvoorbeeld naar de archeologische site Choirokoitia, dat al twintig jaar op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit zijn de resten van één van de oudste steden ter wereld. Kun je geen genoeg krijgen van archeologische vondsten, zet dan zeker Kourion op je to do-lijst. Deze oude stad is vrij goed bewaard gebleven en je kunt hier mooie mozaïeken, baden, tempels en een indrukwekkend Grieks-Romeins amfitheater bewonderen.

Op bezoek in een klooster

Heb je nog energie voor een extra uitstapje, rijd dan naar het Kykkos-klooster. Met haar duizend jaar heeft het klooster een respectabele leeftijd bereikt. Het bekendste klooster van Cyprus staat in het teken van de Maagd Maria en is een bedevaartsplaats voor de gelovige inwoners van het eiland.

Larnaca Cyprus

Stad én cultuur

Wil je strand combineren met bezienswaardigheden op Cyprus, zet dan de leuke havenstad Larnaca op je planning. Larnaca is een populaire bestemming dankzij haar mooie stranden en er is ook nog van alles te doen. Zo is de Byzantijnse kerk van Sint Lazarus de moeite waard, net als de Hala Sultan Tekke-moskee. Larcana heeft ook volop leuke accommodaties, waarvan Hotel Louis Princess Beach er één is. Het hotel ligt direct aan het strand én heeft een prachtig zwembad.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/ontdekken/last-minute-naar-de-herfstzon-je-beste-opties/”]

Kantara Cyprus

Kasteel en niemandsland in Famagusta

Een laatste tip voor een uitje op Cyprus is de oostelijk gelegen stad Famagusta, in het Turkse deel van Cyprus. De stad heeft een mooi zandstrand, leuke haven en gezellig centrum, omringd door een oude stadsmuur. Heel apart is de wijk Varosha, een soort spookstad. Een stuk niemandsland dat bewaakt wordt door het Turkse leger. Rijd na je bezoek aan Famagusta even door naar het kasteel Kantara, dat gebouwd werd als verdedigingswerk tegen piraten. Dan heb je daarna wel weer een rustig dagje aan het strand verdiend! 

Heb jij goede tips voor bezienswaardigheden op Cyprus? Laat het ons weten via de comments of via Facebook!