Basel’s Fasnacht werelderfgoed: dat moet je een keer meemaken

Redactie - 8 januari 2018

Basel’s Fasnacht werelderfgoed: dat moet je een keer meemaken

Redactie - 8 januari 2018

Al die rare maskers die zo’n onmisbaar onderdeel zijn van Basel’s jaarlijkse Fasnacht-festival hebben genoeg reden om flink te grijnzen! Fasnacht – carnaval zoals ze het in Basel doen – staat namelijk sinds kort op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat moet je een keer hebben meegemaakt als ware carnavalsfan. Waarom niet 19 – 21 februari 2018? Lekker boeken die stedentrip!

Carnaval Basel - optocht

Beeld: Basel.com.

Het Fasnacht-festival, of Basler Carnaval zoals het ook wel genoemd wordt, is hét volksfeest van Zwitserland. Zoals wij Koningsdag hebben, trekken ze in het Zwitserse Basel de straten op van maandag tot woensdag na Aswoensdag. Een masker mag daarbij niet ontbreken.

Wat kun je verwachten van Basler Carnaval?

Eén groot feest. Drie dagen lang. Die normaliter o-zo-nette Zwitsers laten zichzelf van hun wildste kant zien. Op dag één moet je vroeg uit de veren, want Basler Carnaval gaat van start met de Morgenstraich-optocht om 4 uur ’s nachts! Zodra de klok vier uur slaat, vertrekt de optocht met verklede fluitspelers en trommelaars dwars door de binnenstad. Het is dan natuurlijk nog pikkedonker én de straatlantaarns zijn uit, dus draagt iedereen een hoofdlampje. Ook de carnavalsgroepen (die cliquen worden genoemd) sluiten bij de Morgenstraich aan. Maar niet zonder hun lantaarns en verlichte creaties van soms wel drie meter hoog. Op deze creaties van hout en doek beelden zij gebeurtenissen uit het afgelopen jaar af. Meestal met een goede dosis humor.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/bijzonder/in-beeld-kamperen-in-zwitserland/”]

Carnaval Basel - lantaarns

Beeld: Blick.ch | KEYSTONE.

Woensdagmiddag staan de cliquen weer in the picture, als ze zich een weg banen door de rijen toeschouwers. ’s Avonds is de kans groot dat je tijdens Fasnacht groepjes feestgangers tegenkomt die in zelfverzonnen, satirische liedjes (meestal begeleid door tekeningen) over het afgelopen jaar zingen. Dat zijn de Schnitzelbanken, of Schnitzelbängg op z’n Zwitsers. Zij becommentariëren het voorbije jaar, bekende personen en gebeurtenissen. Goed luisteren, dan kun je lachen!

De meeste mensen kijken uit naar Gässele. Dit is wanneer kleine, spontaan gevormde groepjes trommelaars en fluitspelers door de nauwe straatjes van de oude binnenstad trekken, gevolgd door iedereen die zin heeft om mee te doen. Helemaal leuk! Zeker doen. Wat een feest! Fasnacht maakt je stedentrip naar Basel sowieso memorabel.

Carnaval Basel - gebak

Wat eet je tijdens Fasnacht?

Tijdens het carnavalfestival is het niet alleen trommelen, fluiten, verkleden en dansen geblazen. Ook wordt er volop gesmuld van de drie Fasnachtspecialiteiten waarvan de geur je 19, 20 en 21 februari 2018 niet kan ontgaan in de stad. De lucht vult zich met de aroma van Mehlsuppe (gemaakt met witte meel of roggemeel), Zwiebelwähe (uientaartje) en Fastenwähe, een karwijzaadkrakeling waarbij je bier drinkt. Oh, en ook Fasnachtschüechli (het gebak op bovenstaande foto) moét je proeven.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/wintersport-in-zwitserland-top-5-accommodaties/”]

Hotel Bildungszentrum 21

Beeld: Hotel Bildungszentrum 21.

Waar slaap je in Basel tijdens Fasnacht?

Wanneer je je volledig wilt onderdompelen in het feestgedruis boek je natuurlijk een kamer middenin het centrum van Basel. Dat betekent om 4 uur aan de straat staan op maandag voor de optocht! En anders word je wel uit je hotelbed getrommeld. Wil je gewoon wat meepakken van dit driedaagse festival op de UNESCO-werelderfgoedlijst? Dan reserveer je een kamer iets verder, buiten het oude centrum, zoals Hotel Dorint an der Messe of Hotel Bildungszentrum 21.

Heb jij nog andere tips voor een stedentrip naar Basel? Laat ze achter in een reactie of schrijf een review.