Bang voor turbulentie? Helemaal niet nodig!

Redactie - 10 oktober 2017

Bang voor turbulentie? Helemaal niet nodig!

Redactie - 10 oktober 2017

Turbulentie je grootste nachtmerrie? Niet nodig! Deze tips helpen namelijk echt. Dus voortaan zit jij ontspannen in het vliegtuig, zelfs als het toestel heftig heen en weer schudt en je het gevoel hebt naar beneden te zakken.. Echt!

Afleiden helpt

Terwijl je je het liefst wilt vastklampen aan je partner of je stoel, is het volgens reiswebsite Travel + Leisure beter om pen en papier te pakken tijdens turbulentie. Schrijf hetzelfde woord achter elkaar op. Bijvoorbeeld de plaats bestemming, je naam of iets anders waar je vrolijk van wordt. Gebruik hiervoor níet je schrijfhand, maar je andere hand. Je moet je dan zo concentreren op het schrijven, dat je je gedachten verzet en rustig wordt. Want als je 10x Marbella of Bali hebt geschreven, ben je de turbulentie vergeten en denk je waarschijnlijk alleen nog maar aan dat heerlijke zonnetje dat op je wacht..

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/ontspannen-in-het-vliegtuig/”]

Het schrijftrucje werkt! Maar het is ook niet verkeerd om voor vertrek wat meer te weten over vliegen en turbulentie. Want als je weet dat geschommel en gezak niet gevaarlijk is, dat het vliegtuig écht niet zomaar naar beneden stort (ondanks dat het zo wel kan voelen) of in tweeën breekt, dan ga je met een beter gevoel en minder angst aan boord. Daarom nog een paar feitjes op een rij:

Turbulentie hoort erbij

Zoals een boot deint op de golven van de zee en een trein heen en weer schudt op de rails, is turbulentie heel normaal voor een vliegtuig. Een vliegtuig gaat heen en weer als het op een soort wind van lucht terechtkomt. Daarnaast worden neerwaartse en opwaartse luchtstromen veroorzaakt door bijvoorbeeld onweer, nabijheid van bergen, veranderende windsnelheid en andere weersomstandigheden.

Een vliegtuig is gebouwd voor turbulentie

Er zijn verschillende soorten turbulentie.

  • Licht: hierbij schommelt het vliegtuig rustig heen en weer.
  • Gemiddeld: het heen en weer schudden is niet gelijkmatig en het lampje ‘Riemen vast’ gaat aan. Bij gemiddelde turbulentie komt bijvoorbeeld je drinken over de rand van je beker.
  • Zwaar: het vliegtuig wordt flink heen en weer geschud, jij als passagier dus ook. Zware turbulentie komt niet vaak voor en duurt niet lang. Meestal een paar minuten. Piloten kunnen zware turbulentie zien aankomen op de weerradar.

Een vliegtuig is erop gebouwd om maar liefst 2,5 keer de hoogst gemeten turbulentie te weerstaan. Dus al word je héél hevig door elkaar geschut, het vliegtuig kan hier tegen.

Gewonden door zware turbulentie

Hoe erg de turbulentie ook is, een vliegtuig wordt er eigenlijk nooit echt door in gevaar gebracht.

Op internet heb je misschien nare filmpjes gezien van een vlucht met veel gewonden door zware turbulentie. Vreselijk, maar onthoud dat dit echt maar zelden voorkomt. Een tip: doe je gordel altijd vast. Ook als het lampje uit is.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/vliegangst-overwinnen-tips/”]

Piloten zijn hiervoor getraind

Piloten zijn getraind om met turbulentie om te gaan. Komt er zware turbulentie aan, dan weten ze dat en kunnen ze het vaak ontwijken. Dit doen ze dan ook omdat het stressvol is voor passagiers. Lukt dit niet, dan waarschuwen piloten je voor mogelijke turbulentie. Luister goed naar de instructies van het cabinepersoneel om valpartijen en ongelukjes met eten en drinken te voorkomen. En geen stress als de stewards en stewardessen gaan zitten, dit is gewoon voor hun eigen veiligheid.

Heb jij nog tips bij turbulentie? Laat het ons hieronder weten en help zo andere vakantiegangers.