Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor een succesvolle autovakantie. Of je nu van plan bent om de zon van Frankrijk of Spanje op te zoeken, wilt gaan roadtrippen door Italië of de bergen van Oostenrijk gaat verkennen: met deze tips & tricks begin je je vakantie goed!

Auto gecheckt? Wel zo relaxed!

Voordat je het gaspedaal stevig indruk om de lange reis af te leggen, is het verstandig om je auto te (laten) checken. Niets vervelender dan stil komen te staan terwijl je dat achteraf eenvoudig had kunnen voorkomen. Want zeg nu zelf: op die bergpas in Tirol wil je écht niet met pech komen te staan. Garages bieden voorafgaand aan de zomervakantie vaak een speciale ‘zomercheck’ aan, waarbij de auto wordt gecontroleerd op een dertigtal essentiële punten. Met een goedwerkende auto check je na een soepele rit in bij Camping Alpencaravanpark Achensee.

Controleer de vloeistoffen

Zelf checken? Zorg dan in ieder geval dat de auto over voldoende vloeistoffen beschikt. Want zoals wij tijdens onze vakantie in de zon goed en veel moeten drinken, moet de auto dat ook. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende koelvloeistof en motorolie. Omdat de auto tijdens vakantie vaak harder moet werken, is het verstandig om van beiden een extra fles mee te nemen of die onderweg tijdig aan te schaffen. Mocht het verbruik onverwacht sneller gaan, heb je altijd een reservefles paraat!

Doet de airco het?

Niets is lekkerder dan met een airco gekoelde auto door een zonnige regio als de Costa Blanca rijden. Maar wat als deze het begeeft? Dat wordt gegarandeerd zweten! Omdat niet alle auto’s en airco’s gewend zijn aan de hitte, doe je er goed aan om de airco voor vertrek te (laten) controleren. Een krachtige zon is heerlijk tijdens je zon, zee en strandvakantie, maar natuurlijk niet wanneer je in een bloedhete auto zit. Dus: hou je hoofd koel tijdens je zonvakantie.

Liggen alle verplichtingen in de auto?

In Europa heeft elk land zijn eigen regels met betrekking tot verplichte items in de auto. Zorg dus voor vertrek dat de juiste spullen zoals hesjes, een gevarendriehoek en verbandtrommel in de auto liggen. Op een boete ter plaatse zit natuurlijk niemand te wachten. Wat je nodig hebt, verschilt per land. We zetten eerder de meest voorkomende verplichtingen op een rij. Twijfel je over iets? Laat je dan informeren door een garage, reisorganisatie of de ANWB.

Verplichte vignetten

Naast de verplichtingen moet je in enkele landen ook beschikken over de juiste tolvignetten. Voor Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland bijvoorbeeld, maar ook wanneer je met je auto in Duitse steden wilt rijden is het oppassen geblazen. Hier moet je namelijk beschikken over een milieusticker. Deze kun je in Nederland aanvragen, maar ook ter plaatse bij een benzinestation net buiten de stad. Zo kun je tóch die mooie steden zoals Berlijn of Düsseldorf aandoen wanneer je op doorreis bent. En verblijven in een hotel zoals Hotel Albrechtshof. Een goed begin van je vakantie!

Pech onderweg…wat nu?

Weet jij wat je moet doen wanneer je in het buitenland met pech komt te staan? Een pechsituatie geeft veel stress en die taalbarrière helpt daar natuurlijk ook niet bij! Zeker niet wanneer je net buiten Praag met pech staat! Check voor vertrek dan ook altijd wie je kunt bellen in geval van nood. Dat kan een pechhulpservice zijn, maar vaak kun je ook via je automerk hulp inschakelen. Tip: controleer goed of je wel de juiste dekking hebt. Doe hetzelfde bij je autoverzekering: weet wat je moet doen, wie je moet bellen of welke app je moet gebruiken.

Bereid je route goed voor

Niets zo irritant als in de auto stappen en in no-time in de file terecht komen. Dit gaat wel even duren… Gelukkig zijn er diverse manieren om een soepele(re) doorstroom te realiseren én discussies in de auto te vermijden. Rij bij voorkeur ’s nachts of op een minder drukke dag. Maak daarnaast gebruik van de moderne technologie: diverse apps kunnen je realtime informeren over de status op de weg. Naast de reguliere drukte kunnen namelijk ook ongelukken, omleidingen en werkzaamheden veel vertraging veroorzaken.

Welke maatregelen neem jij voor een autovakantie? Deel je tips en inspireer mede-vakantiegangers!


Vertrek zonder zorgen met een huurauto! Geniet van onze vouchers, actiecodes en coupons om voordelig te boeken!

Zin in meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook op Instagram.

Uitgelichte berichten

Robin

Redacteur

12 juli - 2018

Reacties