Autorondreis Zweden: onze mooiste routes

Redactie - 17 juli 2017

Autorondreis Zweden: onze mooiste routes

Redactie - 17 juli 2017

Zin in wat avontuur deze zomer? Ga voor een autorondreis in Zweden! Een road trip in dit Scandinavische land staat garant voor uitgestrekte wegen, gigantische bossen, amper files, eindeloos mooie uitzichten en heel veel idyllische picknickplekken. Oftewel: ABBA voluit op de speakers en gáán! Waar je precies naartoe moet? Dit zijn onze 3 mooiste routes.

Autorondreis in Zweden - Flatruet1. Blå Vägen (Blauwe Weg)

Het vinden van de Blå Vägen is zelfs voor de slechtste kaartlezer ooit (lees: ondergetekende) bizar simpel. Je volgt gewoon de rivier de Ume! De rivier, die de Noord-Zweedse provincie Västerbottens doorkruist, verbindt de Atlantische Oceaan met het Russische Onegameer. De Blauwe weg komt dan ook met een klein risico. Voordat dat je het weet eindig je in West-Rusland!

De Blauwe weg leidt door diepe bossen en uitgestrekte groene dalen. Onderweg kom je volop uitzichtpunten en accommodaties tegen. Zoals Camping Doro Lapland, waar je volgens jullie een hele leuke tipitent kunt huren en een warm welkom krijgt. ‘Gastvrijheid is door hen uitgevonden‘, schrijft reviewer Rudy Post enthousiast. Rudy heeft ook nog een tip: ‘Probeer de elandburger van de eigenaar!

2. Vildmarksvägen (Wildernisweg)

Ok, we geven het toe. Deze route is voor gevorderden. Voor autovakantie-fanaten die toevallig ook een sneeuwschuiver aan boord hebben. Toch willen we ‘m je niet onthouden! De onstuimige Wildernisweg is Zweden op haar ruigst. De 500 kilometer lange weg leidt dwars door het noordelijke Jämtlands en is enkel geopend in de zomermaanden (half juni – half oktober). De rest van het jaar is ‘ie simpelweg onbegaanbaar.

Jämtlands zelf is overigens helemaal geen gekke bestemming tijdens je autovakantie in Zweden. Jullie geven het gebied een dikke 8 en schrijven jaloersmakende verhalen over adembenemende wandelgebieden (rondom vakantiepark Sörmons Stugby), prachtig gelegen campings (onder andere Camping Ristafallet) en sprookjesachtige dorpjes (zoals Are).

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/autorondreis-in-denemarken/”]

Autorondreis in Zweden - Westkust3. Langs de westkust van Göteborg naar Strömstad

Precies lang genoeg, een tikkeltje avontuurlijk en de perfecte mix tussen stad en natuur: de route langs de westkust is onze onbetwiste favoriet. Begin je reis in het bruisende Göteborg met een paar uurtjes shoppen of een ritje in de achtbaan. Stap vervolgens in de auto en volg de kronkelige weg langs de rotsachtige kust. De route duurt zo’n twee uur. Oftewel: precies lang genoeg om volop te genieten van het uitzicht op zee en de piepkleine vissersdorpjes. Plan je rondreis slim en bereik voor het avondeten de gezellige haven van Strömstad. Hier staat de vangst van de dag  op je te wachten!

Wat is jouw favoriete route voor een autorondreis in Zweden? Deel je tips in de comments.