Auto starten bij slecht weer? Deze 10 gewoontes helpen niet

Redactie - 10 november 2017

Auto starten bij slecht weer? Deze 10 gewoontes helpen niet

Redactie - 10 november 2017

Winterse roadtrip voor de boeg? Druilerige maandagmorgen voor de deur? De auto starten bij slecht weer kun je beter zorgvuldig aanpakken. Wij zetten tien absolute don’ts voor je op een rij. Hoe het wel moet? De motor langzaam op temperatuur laten komen en heel lief zijn voor je accu. Of gewoon een ticket naar de zon of een wintersportaccommodatie met overdekte parkeergarage boeken..

Auto starten in de kou - koffie

1. Eerst de verwarming aanzetten

De auto starten bij slecht weer is een pittige opgave voor je accu. Don’t nummer 1 is dan ook: zorg dat je accu niet ondertussen ook andere dingen warm moet draaien. Zoals de verwarming, bijvoorbeeld. Geef de accu ruimte om alleen te doen wat ie ECHT moet doen. Kun je ondertussen zelf even wegdromen bij je volgende winterzonbestemming.

Auto starten bij koud weer - koffie break

2. Haast hebben

Een koude accu is één van de belangrijkste redenen dat de auto starten bij slecht weer lastig is. Ook de olie is na een vriesnacht niet op temperatuur (lees: vloeit minder goed). Lukt het je na een paar pogingen niet om de auto te starten? Houd dan even een korte pauze en probeer het pas na een minuut opnieuw. Zo geef je de motor de kans om bij krachten te komen. Door teveel pogingen achter elkaar kan de motor oververhit raken.

Auto starten bij koud weer - ijskrabben

3. Auto warmdraaien terwijl je ijs krabt

Deze doen we stiekem allemaal: de auto vast ‘warm laten draaien’ terwijl we die dikke laag ijs van onze ruit krabben. Niet doen! Behalve dat het simpelweg slecht is voor het milieu, veroorzaakt het slijtage van je motor. En die versleten motor, die heeft dan weer minder zin om de auto te starten bij slecht weer. Zo komt die idyllische wintersportaccommodatie in Noorwegen niet bepaald dichterbij…

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/in-beeld/beeld-vakantiefotos-ijsland/”]

Auto starten met koud weer - kabel4. Te lang blijven proberen

De aanhouder wint? Niet altijd. Een ijskoude motor blijft een ijskoude motor. Ook na die 63-ste startpoging. Lukt het nog steeds niet, zoek dan steun bij de accu van een andere auto. Kortom: vergeet je sleepkabels niet in te pakken als je op wintersport gaat!

Auto starten bij koud weer

5. Auto starten bij slecht weer met extra gas

Het is verleidelijk, maar niet handig: extra gas geven terwijl je de auto start bij koud weer. Hoewel het lijkt alsof je die arme motor een handje helpt, verstoor je zo juist het opstartproces. De auto starten bij slecht weer betekent dus (nog) even van het gaspedaal afblijven.

Auto starten bij koud weer - ruitenwissers

6. Warm water over je ruit gieten

Dit is er nog eentje in de categorie haast. Want tja, het klinkt als een slimme en snelle oplossing, zo’n bak met dampend water. Je autoruit gaat echter niet vrolijk worden van een plotselinge wake-up call. De ruit kan er zelfs van barsten. We zijn bang dat de auto starten bij slecht weer toch echt meer geduld vergt.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/ga-auto-op-wintersport-en-neem-mee/”]

Auto starten met koud weer - parkeren

7. Je handrem gebruiken

Soms is het onoverkomelijk. Maar meestal kun je die handrem prima achterwege laten en je auto in de versnelling zetten als je ‘m parkeert.Vooral als het vriest, kun je ‘m beter niet gebruiken. De handrem kan namelijk vastvriezen.

Ga je deze winter met de auto een stedentrip maken? Check onze blogs over goedkoop parkeren in steden als Salzburg, Wenen en Parijs. Zo weet je gelijk waar je jouw auto handrem- en kostenvrij kunt inparkeren.

Auto starten in de winter - ruit

8. De koplampen alvast aanzetten voordat je de auto start

Zie punt 1. De accu heeft het al druk genoeg met de auto te starten bij slecht weer. Laat die airco ondertussen even voor wat het is. En is je auto eenmaal gestart en ben je in het buitenland? Houd dan de regels voor verlichting in jouw vakantieland in de gaten. Zo is het in landen als Zweden, Oostenrijk en Denemarken verplicht om je verlichting ook overdag aan te hebben staan.

Auto starten in de kou - raam

9. Bezuinigen op anti-vries onderweg naar de wintersport

Anti-vries is je beste vriend onderweg naar je wintersportaccommodatie. Want hoewel je de -10 in Nederland niet gaat halen, kan dit er in wintersportbestemmingen als Zwitserland heel anders uitzien. Voorzie je koelsysteem en je ruitenwissers vooraf dus van voldoende anti-vries.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/10-cadeautips-wintersporters/”]

Auto starten bij koud weer - motorolie10. Verkeerde motorolie gebruiken

Ga je met de auto richting je wintersportaccommodatie? Overleg even met je automonteur of je misschien beter een synthetische olie kunt gebruiken. Eentje die minder gevoelig is voor koude temperaturen en minder stroperig wordt bij vrieskou. Regel tegelijkertijd, waar mogelijk, een warm onderkomen voor je auto.

De volgende wintersportaccommodaties komen met een overdekte parkeergarage:

Is de auto starten bij koud weer voor jou nooit een probleem? Deel je tips in de comments!