Architectuurliefhebber? Bezoek Costa Barcelona!

Redactie - 22 november 2020

Architectuurliefhebber? Bezoek Costa Barcelona!

Redactie - 22 november 2020

Grote kans dat je de indrukwekkende basiliek La Sagrada Família en het superkleurrijke Park Güell in Barcelona wel kent. Gaudí heeft zijn sporen niet alleen achtergelaten in de stad Barcelona, maar ook in de regio eromheen. Als architectuurliefhebber is er zoveel moois te ontdekken. Wij zetten zeven bekende en minder bekende plekken in Costa Barcelona op een rijtje.

Torre de la Cruz

De naam Gaudí doet vast een belletje rinkelen, maar heb je ooit van Josep Maria Jujol gehoord? Deze architect heeft veel samengewerkt met Gaudí en samen hebben ze zelfs Park Güell ontworpen. Een groot architect dus! Een van zijn zelfstandige werken is de Torre de la Cruz in de gemeente Sant Joan Despí in Barcelona. Locals noemen het gebouw vanwege de ronde vormen ook wel gekscherend ‘Casa del ous’, wat het eihuis betekent. Vanuit Barcelona ben je met de bus je in iets meer dan een half uur in deze interessante wijk.

Architectuur Costa Barcelona - La Sagrada Familia

La Sagrada Família

Uiteraard mag La Sagrada Família niet overgeslagen worden bij een bezoek aan Costa Barcelona. Wist je dat de bouw van deze basiliek begon in 1882 en het nog steeds niet is afgerond? Grote kans dat je La Sagrada Família in de steigers ziet staan. Laat je daar niet door tegenhouden, want het is echt een bezoek waard. Als je lekker centraal wilt verblijven in Barcelona, kies dan voor Hotel Sagrada Família of Hotel Leonardo Barcelona Las Ramblas.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/openbaar-vervoer-van-barcelona-tips/”]

Park Güell

Park Güell in Barcelona is absoluut een van Gaudí’s meesterwerken. Dit park in het noorden van Barcelona is makkelijk te bereiken met de metro. Vervolgens kun je prachtig wandelen door het park zelf, maar ook door de omliggende natuur. Park Güell staat bekend om de salamander van mozaïek en de trappen die van hetzelfde keramiek in kleine stukjes is gemaakt. Het park is erg groot, dus neem zeker de tijd om alles rustig te kunnen bekijken.

Bjorn laat in de reviews weten dat Park Güell echt de moeite waard is: ‘Park Güell is een mooi stuk cultureel erfgoed. Het is heel netjes onderhouden, zowel het park als de natuur eromheen.’

Architectuur Costa Barcelona - Cripta Colònia Güell

Cripta Colònia Güell

Minder bekend, maar zeker niet minder bijzonder, is Gaudí’s eerste werk: Cripta Colònia Güell. Deze gave crypte in het dorpje Santa Coloma de Cervelló staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Gaudí ontwierp het in opdracht van zijn vriend Güell. Hij kreeg geen vast budget, waardoor hij kon maken wat hij wilde. En dat resulteerde in iets heel bijzonders dat absoluut een bezoek waard is. Als je in Santa Coloma de Cervelló bent, maak dan zeker ook een wandeling langs de werken van het Catalaans modernisme en het museum. Het fijne, rustige dorpje ligt vlakbij het vliegveld. Superleuk als laatst stop voor de terugreis!

Architectuur Costa Barcelona - Casa Batlló

Casa Batlló

Casa Batlló staat midden in Barcelona aan de straat Passeig de Gràcia. Het is niet zomaar een huis zoals wij die kennen, maar een huis zonder rechte hoeken. Alles is golvend en dat maakt het heel bijzonder. Gaudí bouwde het in de negentiende eeuw. Uiteraard komen hier ook zijn kenmerkende mozaïeken details in terug. Heb je meer tijd? Loop dan niet zomaar voorbij, maar breng ook een bezoekje aan het museum in Casa Batlló.

Architectuur Costa Barcelona - Casa Mila

Casa Milà

Even verderop in dezelfde straat als Casa Batlló staat Casa Milà (La Pedrera). Het appartement werd ook weer door Gaudí bedacht en het werd gebouwd in het begin van de twintigste eeuw. Ook Casa Milà kenmerkt zich door golvende vormen. Geleerden denken dat hij zijn inspiratie voor dit appartementencomplex haalde uit de Spaanse natuur, namelijk uit de golvende rotsen van Sierra de Prades. Neem zeker een kijkje in het gebouw. Extra leuk is de tour die je ’s avonds kunt volgen: The Secret Pedrera.

Architectuur Costa Barcelona - Vic

Vic

Het middeleeuwse plaatsje Vic op 65 kilometer van Barcelona staat bekend om zijn prachtige gotische kathedralen, zoals de Kathedraal van Sant Pere. Ook vind je hier veel bijzondere herinneringen aan de Romeinse tijd, zoals de Romeinse brug en de Romeinse tempel, die beide heel goed bewaard zijn gebleven. Vic is een ontzettend leuk stadje voor een dagtrip. Je kunt je gemakkelijk een hele dag vermaken met dwalen door het centrum en je verwonderen over de mooie architectuur.

Ken jij een gebouw in Costa Barcelona dat eigenlijk ook in het lijstje thuishoort? Laat het ons weten via de comments of in een review.