Gastronomisch genieten in het Franse Aquitaine

Redactie - 1 december 2017

Gastronomisch genieten in het Franse Aquitaine

Redactie - 1 december 2017

Aquitaine (ook wel Aquitanië genoemd) ligt in het zuidwesten van La Douce France en heeft een zeer bekende hoofdstad: Bordeaux. Precies ja: dat heel bekende wijngebied. Maar als we Aquitaine alleen kenmerken om zijn wijn, doen we de regio zwaar tekort. Want het heeft nog veel meer lekkers te bieden. Benieuwd? Lees snel verder!

Beeld: flanboyanteats.com

1. Lamprei à la bordelaise

De lokale producten in Aquitaine worden vaak bereid ‘à la bordelaise‘, met een saus op basis van rode wijn en sjalotjes. Van entrecôte tot rivierkreeften, en van slakken tot lamprei: ze worden allemaal bereid à la bordelaise. Lamprei is overigens één van de bekendste specialiteiten uit deze regio en wordt meestal gekookt in Médoc, met prei en kruiden. Lamprei is een soort kaakloze vis die wordt opgedoken bij Gironde. Zin om in dit knusse stadje te slapen? Dat begrijpen we helemaal. Bijvoorbeeld in Aparthotel Residhotel Galerie Tatry. Als de bedden net zo lang zijn als de naam, zit je hier helemaal snor. Ga je liever kamperen? De mooiste campings in Aquitaine hebben we hier voor je gebundeld.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/66801/”]

Beeld: wcicdn-thewinecellarins.netdna-ssl.com

2. Wijnen uit Bordeaux

Kijk, dat het nogal voor de hand ligt dat je Bordeaux gaat drinken tijdens je vakantie in Aquitaine, staat vast. Want dit prachtige gebied heeft meer dan 48.000 hectare aan wijngaarden. Dit maakt Bordeaux tot één van de grootste wijnregio’s van het land. Bezoek zeker het dorpje Saint-Émilion, dit middeleeuwse plaatsje is niet alleen mooi: het staat ook bekend om zijn fantastische wijngaarden. En als je na al dat geproost niet ver meer wilt rijden, dan zet je lekker je tentje op tussen de wijngaarden, zoals bij Camping Yelloh! Village Saint-Emilion. Deze reviewer gaf de camping een 8:

De camping heeft een mooi zwembad, dat verwarmd is. Er zijn een aantal gratis faciliteiten zoals een waterfiets en een enorm schaakspel. Beheerders en personeel zijn erg vriendelijk en de omgeving erg mooi!’

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/waarom-frankrijk-t-najaar-goed-idee-is/”]

Beeld: www.tourmagazine.fr

3. Truffels: het zwarte goud

Truffels zijn in het zuidwesten van Frankrijk ‘een dingetje’. Niet alleen koken ze er graag mee, je kunt ook meehelpen zoeken naar het peperdure goedje. Doe dus vooral mee aan een cavage (het zoeken naar truffels) met een hond of een varken (mocht je die bij je hebben). Bestel ’s morgens een traditioneel truffelomelet en jouw dag kan niet meer stuk. Een tentje waar je in ieder geval geweest móet zijn, is Auberge de la Truffe in Sorges.

Beeld: alittlelusciousness.com

4. Kaviaar van Aquitaine

Erg bijzonder is de wereldberoemde kaviaar uit de Aquitaine, van gefokte steuren. Sturia Kaviaar is de bekendste, en komt van Sturion – de grootste kaviaarproducent van Frankrijk. Of je het nu koopt in vrolijk gekleurde blikjes of eet wanneer je aanschuift in een goed restaurant: deze lekkernij moet je gegeten hebben wanneer je in deze regio bent. Bonne appetit!

Beeld: http://nl.france.fr

5. Ouie: pastis!

Bij pastis denk je misschien aan het drankje, maar in Aquitaine zijn er twee beroemde taartjes: pastis gascon en pastis landais. Pastis gascon – ook wel appelé tourtière of croustade genoemd – heeft de vorm van een appeltaart en een lichte armagnac-smaak. De pastis landais is een soort volle brioche. Een andere lekkernij die je in deze regio vaak vindt, is de cannelé de Bordeaux. Dit lijkt op een langwerpige cupcake, maar is gevuld met rum en vanille-bourbon. Hmm, heerlijk! Bezoek het plaatsje Montignac, eet hier zo’n heerlijke pastis en slaap lekker in Chateau de Puy Robert.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/5-beste-wijnstreken-europa/”]

Op zoek naar romantiek? Vind alle fijne Franse hotels op Zoover!