Wat zou de mooiste route zijn naar je volgende bestemming? Die prachtige foto, waar is die gemaakt en kun je daar makkelijk komen? En hoe zorg je ervoor dat je juist de bijzondere plekjes in de natuur vindt waar je met je camper kunt overnachten? Wij delen graag onze zes favoriete apps die wij gebruiken tijdens onze roadtrip.

Wij zijn Paul, Katja en Lou. Het reizende gezin dat Europa ontdekt in een camper. Op Zoover schrijven wij over onze avonturen en op Instagram zie je hoe het is om met een dreumes zo’n lange reis te maken. Volg Zoover op Instagram en bekijk onze Stories om te zien waar we nu zijn.

ViaMichelin

‘Het gaat niet om de bestemming, maar de reis ernaar toe’. Dit veelgebruikte gezegde gaat letterlijk op voor de navigatieapp ViaMichelin. Wat wij namelijk zo fijn vinden aan ViaMichelin is dat deze app precies aangeeft wat ‘groene routes’ zijn. Groene routes zijn door Michelin aanbevolen en kun je beschouwen als de ‘toeristische route’ in positieve zin.

camper rijden

Het zijn vaak ook letterlijk groene routes omdat ze je vrijwel altijd over de kleinere, tolvrije wegen door de natuur leiden. Nu we op reis zijn hebben wij ook de tijd om er net iets langer over te doen en juist deze mooie wegen dragen bij aan ons vakantie- en roadtrip gevoel. Ze behoren dan ook vaak tot de mooiste routes van Europa!

Wat overigens ontbreekt in de app, maar je wel vindt op de webversie, is dat je kunt zien hoeveel tol je op een bepaalde route moet betalen. Verder kun je eenvoudig zien wat ongeveer je benzinekosten zullen zijn.

Om écht alles uit je route te halen kun je met ViaMichelin bijvoorbeeld ook toeristische attracties selecteren die zij hebben onderverdeeld in 1 (‘interesting’), 2 (‘worth a detour’) of 3 sterren (‘worth a journey’). Die classificering is handig en helpt ons keuzes te maken over wat we wel en niet gaan bezoeken.

Waze

Paul rijdt in Nederland zoveel met Waze dat hij bij de top 1% actieve gebruikers behoort. En hoewel hij de app thuis veel op de weg gebruikt, zijn we er hier in het buitenland ook blij mee.

Waze is een navigatie app waarvan alle verkeersinformatie zoals files of bijzondere situaties up-to-date wordt gehouden door andere Wazers die op de weg zijn en deze info voor medeweggebruikers real time aan Waze doorgeven. Zo ligt de nadruk van Waze, in tegenstelling tot ViaMichelin, met name op het zo snel mogelijk van A naar B komen.

Wat wij ook handig vinden is dat er de mogelijkheid is om de actuele benzineprijzen door te geven en je dus goed kunt vergelijken waar je goedkoop kunt tanken. Waze geeft je een overzichtelijke lijst van alle benzinestations in de buurt met de laatst ingegeven prijzen, plus het aantal minuten extra reistijd.

Nog een tip voor mensen die met camper of caravan reizen: het is wel even goed om je te realiseren dat Waze niet weet dat je niet met een reguliere personenauto rijdt, je dus minstens een paar meter langer bent en óók niet ieder tunneltje kunt pakken zonder ongeschonden uit de strijd te komen. Is de route dwars door het oude centrum met die leuke kronkelsteegjes net een minuut sneller? Waze laat je dan zonder twijfel zo rijden. Het kan in grote steden of in bergdorpjes dus zeker lonen om vooraf even te kijken wat de route is die Waze voor je kiest.

Weeronline

Wij weten niet of we het ooit nog een keer zo plannen, maar wij vertrokken in de winter op een campertrip door Europa. Europa ja. En dan is het helemaal niet vanzelfsprekend dat het weer je gunstig gezind is.

slecht weer algarve

Zo kregen wij in de Algarve twee keer een orkaan op ons dak en zijn we snel verder gereden richting Lissabon waar op dat moment zelfs een waterig zonnetje scheen. Juist op een roadtrip ben je flexibel en voor ons bepaalt het weer mede welke kant we oprijden. We zijn tenslotte op reis met een camper en hoe meer we buiten kunnen leven, hoe beter!

Voor ons is het dan ook belangrijk om altijd de actuele weersvoorspellingen snel bij de hand te hebben. Wij gebruiken graag de Weeronline app omdat we 14 dagen vooruit kunnen kijken en omdat we per uur de voorspellingen kunnen zien.

Park4night

Een van onze favoriete apps en eigenlijk onmisbaar voor iedereen die met camper, busje of zelfs caravan op reis is. In de app Park4night informatie over officiële overnachtingsplekken, maar ook over parkeerplaatsen en spots in de natuur waar overnachten wordt gedoogd. Naast deze overnachtingsplekken staan er ook veel reguliere parkeerplaatsen in die voldoende ruimte bieden voor wat grotere voertuigen.

De comments van Park4night maken het helemaal af, want daar staan vaak handige tips in over waar je bijvoorbeeld water kunt halen of vers brood.

Dankzij deze app staan wij telkens op hele bijzondere plekken! Stel je eens voor dat je met je camper zou kunnen parkeren midden in het Vondelpark. Dat is een beetje wat je je moet voorstellen bij de camperplek hieronder in het centrum van Rome. Bonus: ‘s Ochtends word je gewekt door het geluid van de leeuwen die gevoerd worden – deze plek ligt namelijk naast de dierentuin.

Rome Borghese

Polarsteps

Om onze familie heel gedetailleerd op de hoogte te houden van onze locatie en de voortgang van onze reis gebruiken we de Nederlandse app Polarsteps. Deze reistracker is ontworpen om data- en batterijgebruik te minimaliseren. In een handomdraai maak je een prachtig overzicht van de locaties die je bezocht hebt. Voeg er wat foto’s en omschrijvingen aan toe en voilà: een prachtig reisverslag.

Een leuke bijkomstigheid is dat je snel kunt zien hoeveel kilometer je hebt gereden, hoeveel dagen je onderweg bent en hoeveel landen je hebt aangedaan. Wij hebben nu in 86 dagen 10.859 kilometer gereden en we zijn in 9 landen geweest. Tijd om op de rem te staan!

Wij hebben er overigens voor gekozen om het reisverslag op privé te zetten en alleen met onze familie te delen. De tracking is namelijk zo gedetailleerd, dat je bijna op de meter nauwkeurig kunt zien waar we slapen.

Locationscout

Heb je ook weleens dat je een prachtige foto ziet en dat je je afvraagt waar en hoe deze gemaakt is? Dit is exact wat je in Locationscout kunt opzoeken!

Wij zochten in Chefchaouen (Marokko) de exacte locatie van een bepaalde blauwe steeg. Na enig zoekwerk vonden we in Locationscout een handig overzicht met foto’s van de stad hierbij alle informatie die we nodig hadden. Vervolgens was het een kwestie van de GPS gegevens in onze navigatie zetten en we liepen er zó naartoe. We konden zelfs precies zien in welke richting we moesten staan om de foto te kunnen maken.

Chefchaouen

Overigens is dit eigenlijk geen app, maar een voor mobiel geoptimaliseerde website. Je kunt ‘m echter eenvoudig toevoegen als app op je beginscherm.

Wil je nog meer tips voor apps?

Naast onze tips heeft Zoover ook een lijst samengesteld met 16 andere handige, toffe en apps die ervoor zorgen dat je alles uit je vakantie haalt.

Zijn er apps of misschien websites die jij graag gebruikt tijdens het reizen? Deel het met ons in de comments en inspireer niet alleen ons, maar ook andere bezoekers van Zoover!

Uitgelichte berichten

Paul

Redacteur

17 april - 2018

Reacties