Autohuur op vakantie: waar moet je op letten?

Redactie - 27 mei 2015

Autohuur op vakantie: waar moet je op letten?

Redactie - 27 mei 2015

Je hoeft niet te wachten tot de bus vertrekt en je stopt ook niet eerst bij een rits andere hotels voordat je eindelijk bij jouw accommodatie aankomt. Nee, als je zelf een auto huurt, kun je direct instappen en er zelf naartoe rijden. Ideaal zou je denken en dat is ook zo. Er zijn echter wel een paar punten waar je op moet letten. Wij geven je daarom 4 gouden tips, want niemand wil toch voor verrassingen komen te staan?

Polluitslag: Bijkomende kosten voor autohuur bizar?

Uit de poll op Zoover blijkt dat 23 procent vooral de bijkomende kosten voor de verzekering bizar vindt. Het merendeel huurt nooit een auto op vakantie. Ruim 18 procent vindt dat het allemaal duidelijk is. Slechts 5 procent vindt bijbetaling voor de kinderzitjes te duur.

Poll Autohuur

Verzekeringen

Hoe is de auto verzekerd? Het gebeurt maar al te vaak dat je een auto in Nederland hebt gereserveerd en ter plaatse hoort dat het toch echt verstandiger is om de verzekering uit te breiden. Wat doe je dan? Het risico nemen en dan maar hopen dat je niet te laag bent verzekerd bij WA-schade? Of meegaan met het advies van de verhuurder en een all risk verzekering afsluiten? Voor wie een onbezorgde vakantie wil is dat laatste aan te raden, maar zoals je al verwacht worden hier wel extra kosten voor berekend.

Dure kinderzitjes

Een kinder- of babyzitje is in de meeste landen verplicht, maar de kosten zijn niet gering. Je reserveert het kinderzitje vooraf en je betaalt over het algemeen ter plaatse. De kosten verschillen per verhuurmaatschappij. De prijzen die wij hebben gezien lagen rond de 9 euro per dag! Een klein voordeel is dat er vaak wel een maximum bedrag per huurperiode aan vast zit, in dit geval 90 euro. Mocht je nog wat bagageruimte over hebben, dan is het meenemen van een eigen zitje wellicht een idee.

Autohuur

‘Buiten bundel’ kilometers

Het is niet iets waar je direct aan denkt, want je gaat er toch vanuit dat je zelf wel mag bepalen hoeveel kilometers je in de auto rijdt. Dit is echter vaak niet het geval. Dan is er een maximaal aantal kilometers per dag opgenomen in de huurvoorwaarden. Wanneer je die kilometers overschrijdt worden er forse bedragen gerekend!

Denk aan je creditcard

Voor het huren van een auto heb je bijna altijd een creditcard nodig. Je creditcard is de waarborg en maar heel soms volstaat een contante borg. Het is heel belangrijk om de huurvoorwaarden goed te lezen want anders kan het zomaar gebeuren dat je ter plaatse de huurauto niet mee krijgt!

Autohuur

Conclusie

Er zijn vaak regels waar je maar net van op de hoogte moet zijn, bijvoorbeeld waar je de auto moet ophalen en inleveren of hoe oud je moet zijn voor het huren van een auto. In sommige gevallen bepaalt ook de duur dat je in het bezit bent van een rijbewijs of je een auto meekrijgt. Onze conclusie luidt dan ook: lees voordat je boekt altijd aandachtig de huurvoorwaarden, zodat je niet ter plaatse voor onaangename verrassingen komt te staan.

Tip van de redactie: huur je auto hier! Gratis annuleren tot 24 uur vóór aanvang van de huur, vergelijken van méér dan 15.000 autoverhuurlocaties wereldwijd en een onafhankelijke en transparante prijsvergelijking.

Heb jij weleens een slechte ervaring gehad met het huren van een auto? Deel het hieronder!