Als millennial leid ik mijn leven in een razend tempo. Op vakantie ga ik vaak naar bestemmingen die net zo snel met me mee razen. Het liefst boek ik een weekje New York of een weekendje in een bruisende Europese stad. Maar dit keer was mijn vakantie anders. Ik gaf me over aan het heerlijk slome leven op het Kroatische eiland Vis. En weet je wat? Santorini en Bali, eat your heart out!

Vis is misschien ietwat saai op ‘papier’, maar dit ongerepte paradijsje in Kroatië is echt een aanrader: mooi, rustig en nog heerlijk onontdekt. Niet voor niets is hier de bioshit van deze zomer ‘MAMMA MIA 2: Here We Go Again!’ opgenomen. Nee, het was écht geen Griekenland. Vis steelt de show, maar krijgt niet eens de credits.

Kom je ook naar een van de meest idyllische plekjes waar ik ooit bent geweest? Zo ontdek je Vis in 24 uur.

09:00 uur | met de boot vanuit Split

Neem de boot vanaf het verrassend leuke Split naar het ongerepte eilandje Vis. In het hoogseizoen gaat ‘ie wel vier keer per dag. Vis ligt iets verder van de kust dan de andere Dalmatische eilanden, dus je bent wel een pietsie langer onderweg. Zo’n uurtje of tweeënhalf met de veerboot en iets sneller met een reusachtige catamaran. Tip: op de veerboot van Jadrolinija kun je een plekje op het dek bemachtigen. In het zonnetje met een briesje door je haren en een mooi uitzicht dat aan je voorbij raast, zit de reis er zo op.

Pak je zwemkleding in en neem de boot van 9 uur in de haven van Split. Geniet van een ontbijtje op het dek van de boot. Wel zelf meenemen, want het aanbod aan lekkernijen is beperkt. Om 11:20 zet je voet aan land in de haven van Vis, Viska Luka. Eerder als je voor de catamaran kiest.

11:00 uur | schip ahoy Viska Luka

Daar sta je dan, op Vis. Even terug in de tijd op dit eiland waar je echt helemaal niets hoeft, behalve je ogen uitkijken, ijs eten en genieten van de idyllische baaitjes en mooie dorpen.

12:00 uur | is het een ansichtkaart of echt?

Tijd om iemand met een boot te charteren, want als ik terugdenk aan mijn bezoek aan Dalmatië, krijg ik een grote glimlach op mijn gezicht van de meest fantastische strandjes en verstopte baaien waar ik ben geweest. Echte aanraders zijn Stiniva en Stoncica. Hallootjes zeg, ik dacht dat dit alleen maar op ansichtkaarten of instagramkiekjes bestond.

Als je nou voor Stoncica kiest, kun je daar ook een heerlijk authentieke lunch meepikken. Op Vis zijn ze namelijk dol op slow food. Of alles ‘slow’ eigenlijk, want het tempo van het dagelijkse leven ligt hier een stuk lager dan je gewend bent. Tijd om ultiem te relaxen op je handdoekje in een van de vele ‘geheime’ baaitjes.

16:00 uur | peddelen door het turquoise water

Nu het niet meer zo heet is, is het wel zo leuk om ook even de zee op te gaan in een kayak. Ideaal als je hebt gekozen om je handdoekje uit te rollen op het strand van Stiniva. Je kunt namelijk ook een kayaktour boeken met een gids die je een dag al peddelend mee op pad neemt langs Stiniva en de Groene Grot. Een grot waar de zon precies zó in schijnt, dat het water groener dan groen is. Moet je met eigen ogen zien!

Niet zo’n fan van actief? Er is ook genoeg cultuur te snuiven op het kleine eiland. Ga terug in de tijd en leer meer over de lange maritieme geschiedenis of de tijd dat het eiland nog één grote legerbasis was. Bezoek de militaire tunnels van Tito of het Engelse fort.

20:00 uur | ’n glaasje Plavac en een instagramwaardige zonsondergang

Echte partygangers zijn het niet op Vis. Genieters van het goede leven, dat wel! Snuif de gelukzalige sfeer van het eiland op tijdens zonsondergang op een gezellig terrasje. Laat de lokale rode wijn, Plavac, maar uit de tap stromen en bestel vooral een lokale lekkernij! Wat te bestellen? Dat lees je hier. Net als mijn tip voor een topterras om van de zonsondergang te genieten.

23:00 uur | zwoele avondwandeling

Ook ‘s avonds is de temperatuur op Vis nog heerlijk. Helemaal geen straf dus om bijvoorbeeld na het diner in Kut (nee, écht geen grapje) terug naar Hotel Issa te lopen. Super romantisch ook. Een half uurtje doorstappen door smalle straatjes of juist langs de indrukwekkende jachten en mooie zeilboten aan de boulevard. En dan is het de volgende ochtend al weer tijd om de ferry terug te nemen, of door te hoppen naar het volgende eiland.

En ik kan nog véél meer tips geven voor Vis. Dus Vis ontdekken in 24 uur? Dat kan… Maar je wilt ongetwijfeld meer. Heb jij nog tips voor Vis? Deel ze in een reactie of schrijf een review.

Wil jij kans maken op een wintersportvakantie t.w.v. €1.500 naar de Zugspitz Regio? Schrijf dan nu een review en doe mee. 

Uitgelichte berichten

Marloes

Redacteur

11 juni - 2018

Reacties