23 romantische vakanties in Europa voor twee

Redactie - 11 januari 2020

23 romantische vakanties in Europa voor twee

Redactie - 11 januari 2020

Wil jij je partner verrassen en ben je op zoek naar romantische vakanties in Europa? Zoover helpt je op weg!

Je wilt je partner verrassen met een heerlijke vakantie, even de tijd voor elkaar, maar waar moet je naar toe? In Europa zijn verschillende bestemmingen die ieder zo hun eigen romantische karakter hebben. Hieronder volgen drieëntwintig romantische vakanties in Europa voor twee, met daarbij een korte uitleg over de bestemming.

Laat die vlinders maar komen!

Romantische vakanties in Europa

Ga je naar het romantische Parijs, het oude Rome of toch liever naar Sardinië? Ieder land en elke stad heeft zijn eigen romantische elementen die perfect zijn voor een romantische vakantie samen!

1. Parijs (Frankrijk)

Romantische vakantie in Parijs voor twee

De stad van de liefde kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst! Deze stad is één van de eerste steden waar jonggehuwden naartoe gingen op huwelijksreis. Dit was in de tijd dat we nog niet zo ver konden reizen. Sindsdien is dit dé stad om een romantisch weekend door te brengen of langer op vakantie te gaan (er is immers genoeg te beleven).

De gehele stad ademt romantiek en is met zijn oude gebouwen, kleine straatjes en knusse pleintjes een heerlijke plek om arm in arm rond te slenteren. In de stad vind je ook nog verschillende romantische restaurantjes waar je heerlijk kunt eten en van elkaar kunt genieten. En als klap op de romantische vuurpijl spreken ze hier ook nog eens la langue de l’amour (de taal van de liefde).

2. Montenegro

Romantische vakantie in Montenegro voor twee

Dit land op de Balkan is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan zou denken als je op zoek bent naar een romantische vakantiebestemming. Het is echter een plek om heerlijk met zijn tweeën te kunnen genieten. Het land kent charmante steden en dorpen en is nog niet zo bekend bij de toerist.

Dit zorgt ervoor dat je je hier nog lekker af kunt zonderen. Dit afzonderen kan trouwens in één van de vele romantische villa’s die het land kent. Dus wil je écht met even onderduiken met z’n tweeën, ga dan naar het nog rustige Montenegro en ontdek het!

3. Lissabon (Portugal)

Romantische vakantie in Lissabon voor twee

De hoofdstad van Portugal ademt dezelfde romantiek uit als Parijs, maar staat hier minder om bekend. Wandel met je geliefde door de smalle steegjes, langs de oever van de Taag en rond de sprookjeskastelen. In het licht van de zon komen de vele kleuren van de stad mooi uit en wordt de unieke architectuur en schoonheid van de stad geaccentueerd. De romantiek zal niet aan je voorbij gaan!

Helemaal romantisch is het kasteel van São Jorge. In de tuinen van het kasteel kun je heerlijk rondwandelen en picknicken. Daarnaast mag je de vlooienmarkt Feira de Ladra niet missen. Deze markt beslaat een aantal steegjes en bestaat al sinds de middeleeuwen. Lekker samen rondslenteren en de Nederlandse hobby (kijken, kijken niet kopen) uitoefenen. Heerlijk toch?

4. Sardinië (Italië)

 

Romantische vakantie in Sardinië voor twee

Dit Italiaanse eiland ligt ongeveer tweehonderd kilometer van het vaste land van Italië verwijderd. Het eiland heeft een lange kustlijn met prachtige stranden die grenzen aan de blauwe zee. Het lijkt alsof je op een Caribisch eiland bent. Het is er rustig en kalm.

Een romantische vakantie is heerlijk wanneer je niet continu tussen anderen hoeft te lopen en moet vechten om je strandbedje. Je wilt juist die rust en kalmte. Het is wat dat betreft aan te raden meer richting het zuiden van Sardinië te reizen. Het noorden kan behoorlijk druk zijn en hier vind je dan ook de grote hotels. In het zuiden zijn de kleinere en knussere hotels te vinden.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/nieuws/5x-opmerkelijk-reviews-zoover-nooit-gehaald-deel-3/”]

5. Praag (Tsjechië)

Romantische vakantie in Praag voor twee

De populariteit van Praag blijft stijgen. De hoofdstad van Tsjechië kent een stadseiland dat al meerdere malen verkozen is tot meest romantische stadseiland ter wereld. Dit stadsdeel staat sinds 1992 ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De ene kant van het stadseiland kent prachtige parken van waaruit je in het andere gedeelte van de stad zo een paar eeuwen terug gaat in de tijd. De oude gebouwen hebben van nature een romantische uitstraling. Maak een romantische wandeling langs de Moldau en duik af en toe eens één van de prachtige stadstuinen van Praag in, die zich langs deze rivier bevinden.

6. Opatija (Kroatië)

Romantische vakantie in Opatija voor twee

Opatija kent een lange geschiedenis wat toerisme betreft. Wanneer je in de stad loopt zie je dat de stad in complete harmonie leeft met de natuur. Zo vind je er prachtige stadstuinen en een promenade van maar liefst twaalf kilometer lang!

De stad is over het algemeen goed onderhouden en dit alleen al zorgt ervoor dat de stad rustig oogt. Geen afval op straat of op het strand. Fijn toch? Zo hoef je bij thuiskomst niet meer die blikjes frisdrank van jullie romantische foto bij de ondergaande zon te photoshoppen. De grandeur en de trots van deze stad is ontstaan doordat tijdens de groei van het toerisme vooral veel voorname gasten er hun vakantie doorbrachten.

7. Cotswolds (Groot-Brittanië)

Romantische vakantie in Cotswolds voor twee

Waar anders vind je romantiek dan in het land waar auteurs als Jane Austen en de gezusters Brontë hun welbekende romantische kostuumdrama’s hebben geschreven? In het midden van Engeland vind je de Cotswolds, een prachtig natuurgebied dat uitgestrekt is over zes graafschappen.

Maak een wandeling door de prachtige omgeving in de Cotswolds en ga eens langs in dorpjes als Bibury waar het lijkt alsof je zo Pride and Prejudice binnenwandelt. Verder is het ook heerlijk om weer even onder te dompelen in de beleefdheid van de Britten.

8. Cinque Terre (Italië)

Romantische vakantie in Cinque Terre voor twee

Wanneer men naar Italië reist dan kiest men vaak voor het zuiden van het land of de eilanden, maar niet voor het noorden. Hier ligt, nog redelijk onbekend, een prachtig landschap: Cinque Terre.

Je kunt hier prachtige wandelingen maken waarbij je de kleine knusse dorpjes kunt ontdekken. Voor de bouw van grote gebouwen als hotels en de aanleg van wegen zijn afspraken en restricties opgesteld. Dit heeft ervoor gezorgd dat de omgeving nog redelijk ongerept is en dat de dorpen en steden hun karakter niet hebben verloren. Je kunt ook een rondvaart langs de kust maken van Cinque Terre en zo al het moois eens vanaf een andere kant bekijken.

9. Brugge (België)

Romantische vakantie in Brugge voor twee

Niet ver van ons land vandaan vind je een van de mooiste steden van Europa. De binnenstad stamt nog geheel uit de middeleeuwen en is goed onderhouden en bewaard gebleven.

Wandel samen langs de mooiste gebouwen, maak een rondvaart door de grachten en bekijk de stad van grote hoogte vanaf de Belfort. Wanneer je ’s avonds opzoek bent naar een knus restaurantje, heb je keuze genoeg! In ieder straatje vind je verschillende kleine en romantische restaurants die allemaal heerlijke diners verzorgen.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/romantische-vakantie-kos-doen/”]

10. Madeira (Portugal)

Romantische vakantie in Madeira voor twee

Madeira ligt ten westen van de kust van Marokko. Ondanks de zuidelijke ligging is het klimaat op Madeira mild waardoor de temperatuur er altijd tussen de zestien en tweeëntwintig graden ligt. Door de ‘lage’ temperatuur en de aanwezigheid van regen, is de natuur op het eiland adembenemend. Madeira wordt dan ook wel het bloemeneiland genoemd.

Ondanks deze prachtige natuur kent Madeira geen massatoerisme. Dit heeft voornamelijk te maken met het ontbreken van de zo geliefde zandstranden. Wanneer je een romantische vakantie met z’n tweeën wilt en van de natuur houdt, is Madeira zeker een aanrader! Het is er nog lekker rustig ook!

11. Bordeaux (Frankrijk)

Romantische vakantie in Bordeaux voor twee

In deze oude stad zijn de meeste straten smal, maar dat maakt voor een romantische vakantie natuurlijk niet uit! Lekker arm in arm en dicht tegen elkaar aan lopen, zo kom je (letterlijk) dichter tot elkaar.

Bordeaux is vooral bekend van de wijnen die uit de omgeving komen, maar de stad heeft meer te bieden dan heerlijke druivensappen! De stad staat hoog aangeschreven als het op kunst en cultuur aankomt. Het is dus ook een stad voor het echte kunst- en cultuurkoppel dat samen wil genieten van al dit moois.

12. Monte Isola (Italië)

Romantische vakantie in Monte Isola voor twee

Monte Isola is een gemeente midden in het Iseomeer. Het eiland heeft maar 1774 inwoners en er zijn bijna geen auto’s op het eiland aanwezig. Alleen de priester, de dokter en de burgemeester hebben er een auto. De rest van de inwoners kunnen kiezen tussen de bus, motor of fiets.

De ene kant van het eiland is bewoond en heeft ongeveer elf kleine woongemeenschappen, de andere kant kent vooral bos. Om het eiland te bereiken neem je de veerboot, zonder je auto dus. Op het eiland is het zodoende heerlijk rustig en ben je als fietser en wandelaar helemaal vrij. Leuk voor de stellen die graag de rust opzoeken, maar wel van een actieve vakantie houden!

13. Edinburgh (Schotland)

Romantische vakantie in Edinburgh voor twee

Te midden van de woeste Schotse natuur vind je de stad Edinburgh. De stad kent prachtige vergezichten en staat vooral bekend om het prachtige middeleeuwse stadsdeel. Dit deel ligt aan de voet van het indrukwekkende Edinburgh Castle. Dit kasteel is op de top van een vulkanische rots gebouwd en je waant je even een prins en prinses wanneer je hier samen door het kasteel dwaalt.

Het middeleeuwse gedeelte van de stad wordt omringd door het ‘nieuwe’ gedeelte. Dit gedeelte stamt uit de achttiende eeuw en de Georgiaanse bouwstijl regeert. Beide stadsdelen hebben een totaal eigen karakter en talloze straten om samen in te verdwalen. Sluit de dag af met een prachtig uitzicht vanaf Arthur’s Seat, een vulkaankegel aan de rand van de stad.

14. Sevilla (Spanje)

Romantische vakantie in Sevilla voor twee

Sevilla kende in de elfde eeuw al gouden jaren en men kon in de stad prachtige bouwwerken neerzetten. Zodoende is het centrum van de stad een lust voor het oog. Daarnaast kent de stad veel voorbeelden van de Mudejarstijl. In deze bouwstijl zijn de kunstvormen van het christendom en de islam met elkaar verweven. Deze stijl komt uitsluitend in Spanje voor.

In de zestiende eeuw maakte de stad nog een tijd van onvoorstelbare welvaart mee en werd Sevilla één van de rijkste steden van de wereld. De stad heeft alle ingrediënten voor een romantische vakantie: prachtige romantische architectuur, een rustig leeftempo, goed eten, goede wijn en het heeft iets exotisch.

15. Strasbourg (Frankrijk)

Romantische vakantie in Strasbourg voor twee

Strasbourg valt nu dan wel onder de Franse regering, de stad heeft zijn Duitse karakter nooit verloren. Doordat de stad op de grens van beide landen ligt, is deze in oorlogstijd vaak verwisseld van bezetter. In het centrum van de stad vind je gebouwen terug die door middel van vakwerk zijn gebouwd, in een stijl die typerend is voor Duitsland. Deze stijl is te herkennen aan de houten balken aan de buitenkant met een invulling.

Deze oude gebouwen geven de stad een romantisch uiterlijk. Wat je echt moet zien als je in de stad bent is de romaans-gotische kathedraal. Deze werd al tussen 1176 en 1439 gebouwd. Droom samen weg in deze prachtige stad.

16. Santorini (Griekenland)

Romantische vakantie in Santorini voor twee

Santorini is een eiland zoals je deze van Griekenland verwacht. Witter dan witte huizen en hier en daar een blauw dak. De bebouwing op het eiland lijkt zo samen te gaan met de zee en ziet er adembenemend mooi uit. Zeker een aanrader om samen romantisch van de Griekse zon te genieten.

Door de hoogte waarop de dorpen zich bevinden, ongeveer driehonderd meter boven zeeniveau, heb je een prachtig uitzicht op zee en de zonsondergang is zo mooi dat deze romantische stelletjes aantrekt als een magneet. Je zult dus niet de enige zijn, maar ach, je hebt toch alleen maar oog voor elkaar!

17. Venetië (Italië)

Romantische vakantie in Venetië voor twee

Italië heeft zo veel romantiek te bieden en daarbij mag Venetië natuurlijk niet ontbreken! De stad op het water met de vele kanalen is uniek en wordt door vele stelletjes bezocht. Een perfecte bestemming om samen met je geliefde man, vrouw, vriend of vriendin naartoe te gaan. Samen in een gondel kabbelend over het water. Wat is er romantischer dan dat?

Naast de gondels en de maskers heeft Venetië op iedere straathoek weer een nieuwe verrassing voor je. Je valt van het ene mooie bouwwerk in het andere en de romantiek in de architectuur laat je geen seconde alleen. Bezoek ook het San Marcoplein en voer samen de hongerige duiven die je daar opwachten. Het is aan te raden dit plein te bezoeken als de schemering valt, want overdag kan het druk zijn.

18. Amalfikust (Italië)

Romantische vakantie in Amalfi kust voor twee

Deze kust is gelegen aan de zuidkant van het schiereiland Sorrento. De kust wordt beschouwd als één van de mooiste kusten ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De kern van het gebied is het stadje Amalfi waar de kust ook zijn naam aan te danken heeft.

Neem je liefde mee naar deze prachtige kust en het zal je verbazen dat er zo veel natuurschoon bestaat, zo relatief dichtbij. Droom weg bij het prachtige uitzicht en ontdek wat vele pas getrouwde stellen al eerder hebben ervaren: de mysterieuze sensuele Amalfikust.

19. Comomeer (Italië)

Romantische vakantie in Comomeer voor tweeBij het Comomeer zie je dat de handdruk van de mens op de natuur nog zo slecht niet hoeft te zijn. De ‘wilde’ natuur is prachtig, maar de tuinen die zijn aangelegd door de mens doen er zeker niet voor onder. De vele stadstuinen zijn er in de stijl van de Renaissance en in de Victoriaanse stijl. In de tijd van de Renaissance moest alles straks en ordelijk, in de Victoriaanse stijl is het juist de bedoeling de illusie te wekken dat de tuin niet door mensenhanden is aangelegd.

Samen kun je in deze omgeving genieten van de prachtige natuur, of deze nou is aangelegd of niet. En wellicht doe je in één van de tuinen wel ideeën op voor thuis! Onthoud dat het meer erg seizoensgebonden is. Dit houdt in dat er in de maanden november tot februari niets open is. Echt niets; geen bar, restaurant of winkel. Handig om te weten dus!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/8x-bubbelen-mooiste-wellnessresorts-wereld/”]

20. Rome (Italië)

Romantische vakantie in Rome voor twee

Geen stad op aarde is nog zo erg verbonden met het verleden als Rome. De stad leeft in het nu, maar waar je ook kijkt je ziet de geschiedenis om je heen. Prachtige kerken, het Vaticaan en het Colosseum: Rome heeft het allemaal.

Slenter door de straten en ervaar hoe het er in de tijd van Romeinen moet zijn geweest, toen in Rome de macht huisde van een enorm rijk. Daarnaast is het in een stad als Rome natuurlijk een must om even een heerlijke pizza en een uitmuntende kop koffie te proeven.

21. Dubrovnik (Kroatië)

Romantische vakantie in Dubrovnik voor twee

Dubrovnik heeft een prachtige kust, mooie bergen en heerlijk eten en drinken. Wandel samen door het historische centrum van deze stad en ontdek de mooie straatjes, pleinen, de kathedraal en de oudste apotheek van Europa.

Een leuk weetje is dat er in de stad delen van de serie Game of Thrones zijn opgenomen. De liefhebber zal hierdoor wat delen van de stad herkennen. Tot slot kun je ook het eiland Lokrum bezoeken dat vijftien minuten varen van Dubrovnik ligt. Dit eiland is beschermd door UNESCO en heeft een mooie kust waar je samen naar de zonsondergang kunt kijken.

22. Zagreb (Kroatië)

Romantische vakantie in Zagreb voor twee

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en is in het noorden van dit land te vinden. De stad heeft een aantal mooie musea om te bezoeken zoals het Archeologisch Museum, het Kroatische museum van natuurwetenschappen en het museum voor moderne kunst. Daarnaast heeft de stad ongeveer twintig theaters waar je uiteenlopende concerten en toneelstukken kunt bezoeken.

Houden jullie beiden van cultuur, dan ben je in Zagreb aan het goede adres voor een romantische vakantie. De stad wordt voor het eerst in de boeken genoemd in 1094 en ademt historie. De stad is qua architectuur typisch voor een stad in Midden Europa, maar heeft ook kenmerken van de mediterrane leefstijl. Denk hierbij aan cafés in de openlucht en tuinterrassen.

23. Tallinn (Estland)

Romantische vakantie in Tallinn voor twee

Tot slot de hoofdstad van Estland als topbestemming voor een romantische vakantie. Je had misschien niet zo snel aan deze stad gedacht, maar hij doet zeker niet onder voor de rest. De stad heeft twee totaal verschillende gezichten. Het centrum is historisch en erg toeristisch (en romantisch!). De stad om dit centrum heen bestond vroeger uit typisch Russische woonblokken. Deze worden echter op steeds grotere schaal vervangen door nieuwbouw, waardoor de buitenwijken moderne Europese wijken beginnen te worden.

Het is leuk om samen door de oude straten in het centrum te dwalen, maar een bezoek aan de moderne wijken is ook aan te raden! Bezoek bijvoorbeeld eens de oude fabrieksgebouwen die omgebouwd zijn tot een hippe stadswijk. Leuk voordeel van de buitenwijken: de prijzen liggen er een stuk lager dan in het historische centrum.

Zoals je hebt gezien zijn er vele verschillende bestemmingen voor romantische vakanties in Europa. Je hoeft alleen maar na te denken over het type vakantie en dan is het een kwestie van kiezen en boeken!

Heb jij nog tips voor romantische vakanties in Europa? Laat het ons weten in de comments!