20 vliegtuig- en vlieggeheimen die bijna niemand weet

Redactie - 30 december 2018

20 vliegtuig- en vlieggeheimen die bijna niemand weet

Redactie - 30 december 2018

Je boekt je ticket, gaat naar de luchthaven en stapt in het vliegtuig. Maar dat is niet alles. Je kunt jezelf namelijk tijd en geld besparen met een paar handige trucs. En weet je wat het vieste plekje in het vliegtuig is, of de veiligste stoel? Doe je voordeel met deze 20 tips en weetjes.

hoe maak je van het vliegtuigpersoneel jouw vrienden: check je tas in

Beeld: Omar Prestwich – Unsplash

1. Hoe krijg je een upgrade

Chique kleding aantrekken, heel vroeg of juist heel laat inchecken. Aardig doen tegen het grondpersoneel of de crew aan boord. Er bestaan nogal wat theorieën over hoe je een upgrade kunt krijgen. Of ze werken? Soms kun je geluk hebben, dus proberen kan geen kwaad. Wat wel lucratief kan zijn is deelnemen aan het rewardsprogramma van de luchtvaartmaatschappijen. Maak je genoeg miles dan kan een upgrade in het verschiet liggen.

2. De goedkoopste vluchten

Vliegen in het weekend is meestal duurder dan bijvoorbeeld op dinsdag of donderdag. En ’s ochtends vroeg is vaak goedkoper dan midden op de dag. Wil je een vlucht boeken wis dan de cookies op je computer. De boekingssite houden je zoekgegevens bij en niet zelden is bij de volgende keer dat je de site bezoekt, de prijs ineens hoger. Meer besparingstips lees je hier.

3. De vieste plek in een vliegtuig

De meeste bacteriën vind je niet in het toilet, maar op je opklaptafeltje. Ook het touchscreen van het entertainmentsysteem wemelt van de bacteriën. Deze dingen worden in de schoonmaakbeurten tussen de vluchten door niet meegenomen. Neem een doosje reinigingsdoekjes of flesje reinigingsgel mee en maak je tafeltje, armleuningen en touchscreen schoon voor je ze aanraakt.

4. Wat als de piloot ziek wordt

Een ongeschreven regel is dat de piloot en de copiloot allebei een andere maaltijd eten. Wordt er één ziek door bijvoorbeeld voedselvergiftiging, dan kan de ander het overnemen. Overigens neemt de bemanning vaak zijn eigen eten mee. Wist je trouwens dat je om wat extra eten kunt vragen als je niet genoeg hebt aan de geserveerde portie? Vaak is er nog wel wat over. En of vliegtuigeten gezond is?

5. Waarom wordt altijd water uit flessen geserveerd

Omdat de kwaliteit van het water sterk te wensen overlaat. Wordt er koffie en thee gezet met water dat niet uit flessen komt dan laat je dat beter staan. In dit filmpje wordt dat nog eens toegelicht.

6. Hoe vaak wordt een vliegtuig schoongemaakt

Tussen de vluchten door wordt achtergelaten rommel verwijderd en de vloer schoongemaakt. Maar een echte schoonmaakbeurt zit er niet in. Dat gebeurt meestal ’s nachts.

7. Neem eigen dekentje en koptelefoon mee

De dekentjes liggen in plastic op de stoel en de koptelefoons worden in een plastic zakje aan je overhandigd. Maar dat betekent niet altijd dat ze ook schoon zijn.

8. Kijk naar de veiligheidsinstructies

Veel passagiers hebben geen aandacht voor de veiligheidsinstructies van het personeel en zien het als ‘vervelend en niet interessant’. Toch is het handig om er wel even naar te kijken, ook al heb je al heel vaak gevlogen. Check ook even of je veiligheidsvest er is. Er schijnen mensen te zijn die ze als souvenir meenemen.  Er circuleren op internet heel wat filmpjes van mensen die hun zuurstofmasker verkeerd ophebben omdat ze niet weten hoe ze het moeten doen. Met die zuurstofmaskers heb je ongeveer een kwartiertje lucht. Dat is voldoende voor de piloot om het vliegtuig zo ver te laten dalen dat je weer zonder masker kunt ademen. In dit filmpje zie je hoe het niet moet.

9. De juiste airportcode

Je zult echt niet de eerste zijn die per ongeluk een ticket boekt naar Las Palmas terwijl je La Palma in gedachten hebt. Let dus goed op de airportcode van het vliegveld waar je naartoe wil en check het op deze handige lijst.

10. Water mee én water door de controle

Ga met een leeg waterflesje door de veiligheidscontrole en vul je fles later bij. Tip voor als je niet te lang naar de luchthaven hoeft te reizen: doe thuis water in een flesje, vries het in en neem het bevroren mee. Is het nog helemaal bevroren dan mag het zo langs de controle.

11. Neem je telefoonoplader en externe batterij mee

Moet je wachten op de luchthaven of heb je een lange vlucht? Dan is je telefoon leeg voor je het weet. Op veel luchthavens heb je plekken waar je kunt opladen en ook in vliegtuigen zijn telefoons via USB te laden. Kun je via je telefoon in elk geval lekker een filmpje bekijken via de airportwifi.

12. De beste tijd om te vliegen

Het schijnt dat je bij een vroege ochtendvlucht de minste kans op vertragingen hebt. Handig als je een (krappe) overstap hebt, bijvoorbeeld als je van Amsterdam naar Australië reist.

13. Neem een vest of jasje mee

Het kan koud zijn in een vliegtuig. Vervelend als je dan in je t-shirtje zit, want die dekentjes zijn ook niet altijd even fris. Trek een vestje aan of neem het mee, ook als je van of naar warme oorden, zoals de Bahamas, vliegt.

Love in the air

Beeld: Geralt via Pixabay

14. The Mile High Club

Een mythe of werkelijkheid? Zij die het gedaan hebben weten het. De club van mensen die seks hebben gehad in een vliegtuig bestaat wel degelijk, al neemt het aantal niet heel snel meer toe. In een vol vliegtuig met een rijtje wachtenden voor het toilet is het best lastig om samen naar binnen te glippen.
Overigens kunnen de toiletten van buitenaf geopend worden als er een vermoeden bestaat dat er iets gebeurt dat niet de bedoeling is. Het knopje daarvoor zit aan de buitenkant van de deur, meestal verstopt onder een van de bordjes.

15. De gevaarlijkste momenten

Tijdens een vlucht valt een vliegtuig niet zomaar uit de lucht, ook niet tijdens een blikseminslag. De gevaarlijkste momenten zijn de start en de landing. Maar gelukkig gebeuren daar ook niet vaak ernstige ongelukken. Turbulentie voelt eng aan, maar je hoeft je er meestal geen zorgen over te maken. De piloot doet dan wel vaak het teken ‘stoelriemen vast’ aan om te voorkomen dat je per ongeluk uit je stoel valt. Het is wel aan te bevelen tijdens de gehele vlucht je stoelriem losjes om te houden en dat boven je dekentje of vest te doen. Dan hoeft de crew je niet wakker te maken als het lampje aangaat.

stoelriemen vast

Beeld: Cathal Max an Bheatha via Unsplash

16. Niet te vroeg, niet te laat

Aan de duur van een vlucht wordt op het ticket altijd wat tijd toegevoegd. Zo komt het vliegtuig (als het niet vertraagd is voor vertrek) altijd op tijd aan. Bij een vlucht van twee uur bijvoorbeeld staat een vliegtijd van twee uur en een kwartier. Dat kwartiertje compenseert een vertraging, maar als je daadwerkelijk twee uur vliegt land je dus niet te vroeg. Is je vlucht echter meer dan drie uur vertraagd, dan heb je waarschijnlijk recht op een vergoeding.

17. Extra ruimte aan het gangpad

Heb je een stoel aan het gangpad? Lekker voor je benen. Wist je dat er onder de armsteun een klein knopje zit waarmee je die leuning omhoog kunt zetten? Dat geeft nog wat extra ruimte. Ook handig als je op moet staan omdat je medepassagiers even hun benen willen strekken.

18. Over het lichtje stoelriemen vast

Duurt het heel lang voor het lichtje uitgaat dan kan de piloot het vergeten zijn om uit te zetten. Dat het bij turbulentie wordt aangezet (zie boven) is logisch, maar wist je dat dit ook wordt gedaan als de passagiers erg druk zijn/veel heen en weer lopen? Dit brengt iedereen weer even naar zijn plaats, waardoor het voor de stewards en stewardessen overzichtelijker wordt.

19. De veiligste stoel in een vliegtuig

Statistisch gezien is dat in het midden achterin het vliegtuig. Maar het hangt wel af van de omstandigheden. Vliegt er achterin iets in brand dan is die stoel juist weer niet het veiligst. Wil je meer weten over veilige vliegtuigstoelen? Lees dan dit artikel.

Glimlach

Beeld: Caju Gome via Unsplash

20. Wees aardig

Onlogische tip? Nee hoor. Het schijnt dat er heel wat passagiers zijn die nogal grof zijn tegen het cabinepersoneel. Honderd keer drukken op het servicelampje geeft je echt geen betere service. Wees aardig en de meeste stewards en stewardessen zullen jou ook aardig behandelen en bijvoorbeeld een extra dekentje of drankje brengen. Ik kreeg eens na afloop van een vlucht met KLM een attentie van een stewardess omdat ik op de bewuste ‘achterste’ rij zat in een vol vliegtuig en begreep dat de stewardess daar ook niets aan kon doen. Al was het best een heel lange en oncomfortabele vlucht.

Heb jij nog leuke weetjes of geheimen over vliegen? Laat het ons weten in een reactie.