Heb je de highlights van Porto afgevinkt? Huur een auto en trek het mooie Noord-Portugal in. Maak net als ik een roadtrip langs de steden Chaves en Amarante. Hier vind je geweldige natuur, eeuwenoude kastelen, levendige tradities en drink je water waarmee je 100 wordt. Aanrader!

Waarom naar Chaves?

In minder dan twee uur rijd je van Porto naar het sfeervolle Chaves. Met een mooi historisch centrum, weinig toeristen en het leven dat zich op straat afspeelt, lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Wandel over de Romeinse brug

De Romeinse brug van Trajanus is een van de belangrijkste toeristische iconen van Chaves. Deze brug over de rivier Tâmega wordt nog altijd gebruikt en is een fijne plek om rond te struinen en te genieten van de mooie omgeving. Je wandelt vanaf de brug zo naar het mooie park en het stenenpad de Poldras.

Water met genezende werking

Chaves staat bekend om de gerookte ham Presunto de Chaves en Pastéis de Chaves. Dat wil je dus zeker proberen in als je hier bent. Misschien minder lekker, maar toch ook echt onmisbaar is het warme water met ‘genezende werking’. In de calda’s (warmwaterbronnen) van Termas de Chaves borrelt water omhoog van 73 C. Dit warme water zou een genezende werking hebben en ervoor zorgen dat je honderd jaar wordt! Dat wil je natuurlijk proberen.

Het kasteel van Chaves

Van het 14e eeuwse kasteel van Chaves is alleen de uitkijktoren over, toch is het de moeite waard om het kasteel te bezoeken. De uitkijktoren van 28 meter hoog kun je namelijk beklimmen. Binnen kun je tijdens de klim over smalle trappetjes een militair museum bekijken. Leuk, maar vooral het uitzicht vanaf de toren is een aanrader. Je kijkt uit op Chaves en de rivier Tâmega.

Hotel Vidago Palace

In Chaves zijn genoeg leuke hotels om te overnachten, zoals Hotel Forte de Sao Francisco. Maar wil je echt iets bijzonders (en heb je geld over), boek dan een kamer in het mooie Hotel Vidago Palace. Wauw! Dit prachtige historische gebouw uit 1910 ligt op zo’n zestien kilometer van Chaves en het is hier puur genieten. Het hotel wordt omringd door een mooi park, veel bos en ruige heuvels. Dit prachtige luxe complex bestaat uit zeventig kamers, een golfbaan, uitgebreide spa, zwembad en geweldig restaurant. En ook hier kun je weer licht bruisend water uit de bron drinken. De perfecte plek om je te laten verwennen!

Waarom naar Amarante?

Vanaf Vidago rijd in minder dan een uur naar het plaatsje Amarante. Nog nooit van gehoord? Tijd om daar verandering in te brengen! Want dit schilderachtige stadje met sfeervolle oude binnenstad, steile keienstraatjes en bezienswaardigheden als het klooster van São Goncalo, gelijknamige kerk en het Museum Amadreo de Souza Cardosa is zeer de moeite waard.

Hier kun je makkelijk een dag rond dwalen. Amarante wordt verdeeld door de rivier Tâmega. De St. Goncalobrug verbindt de twee delen aan elkaar en speelde een belangrijke rol aan het begin van de negentiende eeuw. Tijdens de Franse invasie door Napoleon in Portugal wisten de inwoners van Amarante lange tijd de Franse troepen tegen te houden. Helaas werd het dorp plat gebrand, maar de brug bleef bespaard.

Via de brug loop je naar het plein met gelijknamige kerk en mooie klooster. Niet alleen het stadje zelf is een aanrader, ook de omgeving is prachtig. De plaats ligt op de oever van de Tãmega tegen de noordwesthelling van de Serra do Marão, met veel natuurgebieden.

Vanaf het dromerige Amarante rijd je in een half uur naar het bruisende Porto.

Hoe kom je in Porto en Noord-Portugal?

Vanuit Nederland vlieg je in zo’n twee uur en drie kwartier naar Porto, dit kan onder andere met TAP Air Portugal. Porto heeft een compact centrum en de meeste bezienswaardigheid zijn op loopafstand van elkaar. Ook kun je er prima reizen met het openbaar vervoer. Wil je Noord-Portugal ontdekken? Huur dan een auto om zoveel mogelijk te kunnen zien. Meer weten over Porto en Noord-Portugal? Meer informatie vind je op de website van Visit Porto and North.

Heb jij weleens een roadtrip gemaakt door Noord-Portugal? Welke stad is volgens jou een echte aanrader? Laat het weten in een reactie! 

Uitgelichte berichten

Michèle

Redacteur

29 juni - 2019

Reacties