10x de mooiste wandelroutes van Frankrijk

Redactie - 8 april 2020

10x de mooiste wandelroutes van Frankrijk

Redactie - 8 april 2020

Op een eenvoudige en betaalbare manier actief vakantie vieren? Trek die wandelschoenen aan en trek het Franse landschap in! In Frankrijk ligt meer aan 18.000 kilometer gemarkeerd wandelpad, dus voor ieder soort wandelaar is er keuze zat. In dit blog: 10x de mooiste wandelroutes van Frankrijk.

De mooiste wandelroutes van Frankrijk

Over wandelroutes in Frankrijk

Vanwege de bizarre hoeveelheid wandelroutes hebben de Fransen een systeem bedacht. Wel zo handig. Wandelingen gemarkeerd met een gele rechthoek of streep zijn de zogenoemde promenade et randonnée (PR). Dit zijn wandelingen van zo’n twee tot acht uur. De grande rondonnée (GR) hebben rood-witte bewegwijzering en zijn meerdaags. De langste wandeltochten zijn de GR de Pays, gemarkeerd met rood-gele bewegwijzering.

De mooiste wandelroutes van Frankrijk: Het Franse platteland

#1 Korte wandeling in de Champoléon Vallei

Deze korte wandeling (een PR dus) is perfect geschikt voor families. In tweeëneenhalf uur leggen jullie zes kilometer af in de bloem- en vlinderrijke Champoléon Vallei, niet ver van Orcières. Neem je zwemkleren mee, want op de helft van de wandeling kan er lekker worden gespeeld en afgekoeld in de Pisse-waterval.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/vakantie-voorjaar-frankrijk-mooie-streken/”]

De mooiste wandelroutes van Frankrijk: Lavendel in de Franse Provence

#2 Croix du Carrelet vanuit Villard-Notre-Dame

Vanuit het dorp Villard-Notre-Dame in de Provence loopt een prachtige wandelroute van zes kilometer. Het bijzondere aan de tocht is dat hij op het kruispunt van vier bergen is: de Taillefer, Belledonne, Grandes Rousses en Ecrins. Vanuit het dorp volg je de borden richting Croix du Carrelet. Dat kruis staat op 2059 meter en om het te bereiken klimmen jullie 500 meter. Het uitzicht op de top, over de Romanche Vallei, is de klim meer dan waard.

#3 Wandeling bij het Lac de Roy

Dit is een bij locals populaire wandeling naar het Lac de Roy in de Rhône-Alps. Een gemakkelijk begaanbaar pad aan het begin van de Ramazpas leidt je richting het meer. Onderweg krijg je een steeds beter uitzicht op de imposante Mont Blanc en het vakantieoord Praz-de-Lyz. Na ongeveer drie kwartier bereik je het meer. Let daar wel een beetje op, want het gebied er omheen is vrij moerassig!

De mooiste wandelroutes van Frankrijk: Rivier in berglandschap

#4 La Roche de Minuit bij La Bresse

Niet ver van La Bresse in Lorraine wandel je in ongeveer twintig minuten naar een punt met een geweldig uitzicht op La Bresse en omringende bergen. Goed om te weten: het wandelpad is ook begaanbaar voor kinderwagens. Het startpunt is de Col de Brabant, zo’n 3,5 kilometer vanaf het centrum van La Bresse. Hotel Les Chatelminés in dat stadje is volgens vele reviewers ‘tres bien’.

De mooiste wandelroutes van Frankrijk: Indrukwekkend berglandschap

#5 Sentier de Douaniers in Bretagne

Tijd voor een langere tocht: de Sentier de Douaniers. Dit populaire langeafstandspad loopt langs de kust van Bretagne en is onderdeel van de 2.000 kilometer lange Grande Randonnée 34. De Sentier de Douaniers loopt van Mont Saint-Michel naar Morbihan. Onderweg kom je gezellige havenstadjes tegen zoals Port Blanc en Ploumanac’h. Het is een relaxte route met weinig hoogteverschil en je hebt steeds uitzicht op zee.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/zoover-awards/beste-accommodaties-frankrijk/”]

#6 Gemakkelijke wandeling vanuit Vassieux-en-Vercors

Een drie uur durende wandeltocht langs een bergkam, mét kans op wilde dieren. Dat klinkt gezinnen met kinderen waarschijnlijk als muziek in de oren. Jullie vertrekken vanuit het dorp Vassieuz-en-Vercors in de Rhône-Alps. In een rotsachtig gebied volgen jullie een klif en worden jullie getrakteerd op geweldig uitzichten op het Vercors Massif.

De mooiste wandelroutes van Frankrijk: klassieke bruggen

#7 De GR20 op Corsica

Deze klassieker mag niet in deze lijst ontbreken. De Grande Randonnée 20 is in totaal 200 kilometer lang en loopt van het noordwesten van Corsica naar het zuidoosten. De tocht is verdeeld in zestien dagetappes. Je kunt hem dus ook in stukjes wandelen. De populaire bergwandeling trek jaarlijks maar liefst 10.000 mensen!

Kamperen op Corsica? Camping Sole Di Sari krijgt goede reviews. Hier al eens gestaan? Help andere wandelfanaten en schrijf een review.

De mooiste wandelroutes van Frankrijk: Wandelaar op de mooiste wandelroutes van Frankrijk

#8 Wandelen van Hoek van Holland naar Nice

De Grande Randonnée 5 is echt een grote jongen. Hij loopt in ongeveer 2.150 kilometer van Hoek van Holland naar Nice. Veel mensen lopen de tocht aansluitend op het Pieterpad. Gaat dat je nét iets te ver? Dan begin je toch in het plaatsje Saint-Étienne de Tinée en wandel je in zes dagen over een prachtig pad richting zee. Let op: de dagtochten zijn niet eenvoudig en je moet stevig kunnen klimmen en dalen.

Na de tocht heerlijk overnachten in Nice? Hotel Nice Riviera is volgens vakantiegangers ‘fantastisch’ en het personeel ‘super vriendelijk.’

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/bijzondere-wandelroutes-europa/”]

#9 Tour du Vercors in de Rhône-Alps

Nog een flinke tocht: de Tour du Vecours is 332 kilometer lang en bestaat uit 23 dagetappes (van ongeveer vier uur wandelen per dag). Je loopt over een hoogvlakte in de Franse Voor-Alpen. Onderweg is het genieten geblazen van de diepe kloven, glooiende weides en dichte bossen.

De mooiste wandelroutes van Frankrijk: Chateau-Fort-de-Sedan

#10 Sentier de l’Ardenne

Niet ver van huis, door de geweldige Franse Ardennen, loopt de Sentier de l’Ardenne, onderdeel van de GR14. De tocht gaat van Bar-le-Duc tot Sedan. Een fijne meerdaagse wandeling met weinig hoogteverschillen die je door mooie loofbossen leidt. Stijlvol uitpuffen in Sedan? Hotel Chateau du Fort de Sedan is een kasteel met bijbehorende luxe kamers.

Welke wandeling in Frankrijk heeft op jou veel indruk gemaakt? Help andere liefhebbers van actieve vakanties op weg en vertel het ons in de reacties!