10x de mooiste fietsroutes van Frankrijk

Redactie - 11 april 2019

10x de mooiste fietsroutes van Frankrijk

Redactie - 11 april 2019

Op de vélo beleef je Frankrijk op zijn puurst. Je ruikt de natuur, voelt het zonnetje (of de wind) op je huid en hebt alle tijd om je ogen goed de kost te geven. Ben jij een liefhebber van actieve vakanties? Doe dan mee met onze winactie en maak kans op een actieve vakantie ter waarde van €1.500. Maar nu eerst: 10x de mooiste fietsroutes van Frankrijk.

Notre-Dame Parijs

#1: La Véloscénie

La Véloscénie is een epische fietsroute tussen Parijs en de kustplaats Mont-Saint-Michel. Fransen noemen de tocht ook wel Grand Spectacle, want je passeert zo’n beetje alle hoogtepunten van het land. Fiets je de volle 450 kilometer van begin tot eind, dan stap je op bij de Parijse Notre-Dame. Na stops bij het Paleis van Versailles, Maintenon en de kathedraal van Chartres fiets je door maar liefst drie natuurparken.

Je kunt natuurlijk gerust stukjes van de route fietsen. Dat geldt ook voor alle volgende fietsroutes.

Chateau-de-Peyrolles

#2: Autour du Luberon à vélo

In de Provence-Alpes-Côte-d’Azur kun je je uitleven op de 236 kilometer lange Autour du Luberon à vélo. De route loopt rondom de bergruggen van de Luberon. Onderweg cross je door twee prachtige natuurparken: Parc du Luberon en Parc du Verdon. Het schattigste stadje dat je tijdens deze fietstocht bezoekt is Apt. Bijkomen in Franse sferen? Slaap dan een nachtje in kasteelhotel Château de Peyrolles.

[article href=” https://www.zoover.nl/blog/algemeen/pays-de-loire-mooiste-fietsroutes-in-de-loire/”]

Twee fietsen met bepakking

#3: Grande Traversée du Jura

Een te gekke route voor mountainbikers: de Grande Traversée du Jura. De hele route is 375 kilometer en veel fietsers doen leggen hem af in een dag of vijf. Het traject begint in Mandeure en eindigt in Hauteville-Lompnes. Onderweg fiets je door weilanden, langs watervallen en natuurlijk de bergen. Let op: je moet af en toe een stukje in een skilift, mét mountainbike dus.

Een populaire accommodatie onder sportieve fietsers is Les 12 Cols. Volgens reviewer Dirk een ‘prachtig aangelegde camping en super voor wandelen en fietsen.’

mooiste fietsroutes van Frankrijk

#4: Vélodyssée de Roscoff

De Vélodyssée de Roscoff loopt gedeeltelijk langs het kanaal Nantes-Bres in Pays de la Loire en is dus perfect geschikt voor fietsen met de kinderen. Langs de vlakke route zie je maar liefst 238 sluizen. In de 19e eeuw was dit een waar technologisch hoogstandje. Geniet al trappend van de prachtige landschappen, de Monts d’Arrée en historische stede zoals Blain, Redon en Pontivy.

Op de fiets door Frankrijk

#5: Tour de Bourgogne

Een geweldige fietslus in de Bourgogne, dat is de Tour de Bourgogne. Ook weer super geschikt voor fietsende families, of de kinderen nu zelf fietsen of achterop zitten. Doordat je vooral langs kanalen of op oude spoorweggetjes fietst, is de route voornamelijk vlak.

De hele ronde is 800 kilometer, maar je kunt ook kleine stukjes van de route fietsen. Een mooie deelroute is het Wijngaardpad van Dijon naar Santenay. Onderweg kom je volop accommodaties en leuke pauzeplekken tegen.

[article href=” https://www.zoover.nl/blog/msn/25x-de-populairste-campings-in-de-languedoc-roussillon/”]

#6: Dolce Via

Bossen, pittoreske dorpjes en leuke plekjes om even te wandelen of picknicken: de Dolce Via in de Ardèche is niet voor niks een populaire fiets- en wandelroute. De 70 kilometer fietspad loopt over een oud spoorwegtracé door de prachtige Eyrieuxvallei. Fietsen met dikke banden zijn wel een pré, want gedeelten van de weg zijn niet geasfalteerd.

Rivier in berglandschap

#7: Via Rhôna

De Via Rhôna is nog niet helemaal af, maar barst al van de ambitie. Als de route in 2020 helemaal klaar is, kun je vanaf het Meer van Genève, langs de Rhône, helemaal naar de Mediterrane stranden van Frankrijk fietsen. Je passeert geweldige landschappen, steden en dorpjes én wijngaarden.

Indrukwekkend berglandschap

#8: La Loire à Vélo

Nog een prachtige route langs een rivier: La Loire à Vélo. Naast natuur is deze 900 kilometer lange tocht doorspekt met cultuur. De route begint in Cuffy en eindigt in Saint-Brévin-les-Pins aan de Atlantische Oceaan. Breng onderweg een bezoekje aan een van de vele kastelen. Of puf uit op een mooie wijngaard. Goed om te weten: dit is een érg populaire fietsroutes, dus het kan soms best druk zijn.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/3-fietsroutes-franse-bretagne/”]

Valentijn parijs

#9: Van Gogh route

De Van Gogh route loopt door Nederland, België én Frankrijk. Bijzonder om het leven en werk van de kunstenaar te volgen op de fiets. Start je in Nederland, dan begint de tocht in Nuenen, de plek waar hij zijn meesterwerk De aardappeleters schilderde. Via Antwerpen en Brussel voert de Van Gogh route naar Frankrijk. En daar kun je kiezen uit twee eindpunten de dorpskerk van Auvers-sur-Oise of op de Parijse Montmartre.

Man op fiets in de bergen

#10: Vélodyssée: de langste onder de fietsroutes in Frankrijk

We sluiten af met een knaller: de Vélodyssée is de langste fietsroute van Frankrijk. In maar liefst 1.250 kilometer voert de tocht je van Roscoff in Bretagne naar Hendaye aan Spaanse grens. En dat allemaal langs de kust. Je passeert schattige kustplaatsjes en prachtige natuur. De route is verdeeld in 57 dagetappes en gaat over voornamelijk vlakke wegen.

Heb jij ervaring met fietsen in Frankrijk en heb je een tip voor een geweldige route? Deel je kennis in de reacties!