Noorwegen: tips van een pro over de zuidkust

Redactie - 11 september 2017

Noorwegen: tips van een pro over de zuidkust

Redactie - 11 september 2017

Katinka (28) woont samen met haar vriend en twee katten in Arendal in Noorwegen. Samen ontdekken ze dit prachtige Scandinavische land en vooral de Zuidkust. De leukste tips delen ze graag!

1. Struinen door Kristiansand

Vanaf Hirtshals in Denemarken kun je met de ferry naar Kristiansand, één van de grotere steden in Noorwegen. Het leukste is om hier door de winkelstraatjes te struinen en sla de grote winkelstraat Markens Gate niet over. Ook Fiskebrygga is een gezellig winkelgebied met veel lekkere visrestaurants. Ik bezoek hier ook graag de dierentuin, Kristiansand Dyrepark. Super leuk voor kinderen. Houd je van de Scandinavische mode? Ga dan eens naar het Sørlandssenteret, één van de grootste shopgebieden van Noorwegen met bijna 200 winkels.’

2. Bezoek de wijk Frogner in Oslo

In de wijk Frogner ligt mijn favoriete park van Oslo: Frognerparken. Dé plek om te wandelen en te picknicken. Centraal in het park ligt het mooie Vigelands beeldenpark. In Frogner ligt ook het schiereiland Bygdøy waar vijf verschillende musea te vinden zijn. Onder andere het Norsk Folkemuseum (Noors volksmuseum) en het Vikingskipshuset (Vikingschip museum) wat echt aanraders zijn. Maak kennis met de Noorse keuken bij het Engebret Cafe in het centrum. Hier staan Noorse zalm en rendier op het menu.

Overnachten in Olso? Ga net als vakantieganger Hilde van Camp naar Hotel Scandic Holmenkollen Park: ‘Holmenkollen is een oud sanatorium, maar prachtig gerenoveerd. Twee dagen zijn te kort om alles te zien, wij gaan zeker nog eens terug. De opera is onwaarschijnlijk knap en het Vigeland park is een absolute must. Allebei gratis toegankelijk.’ Lees de complete review hier.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/achter-de-foto/verhaal-achter-de-foto-roetsjen-in-noorwegen/”]

3. Roadtrip langs de Noorse Rivièra

Het zuiden van Noorwegen wordt in de volksmond ook wel de Noorse Rivièra genoemd, vanwege het relatief warme klimaat. Maak een roadtrip langs de zuidkust van Kristiansand naar Oslo. Ga van de snelweg af en pak de lokale wegen die langs schattige kustplaatsjes leiden, met een fantastisch uitzicht op het Skagerrak (gedeelte van de Noordzee). Maak een stop in Kragerø, een stadje langs de kust in Telemark, dat populair is onder locals. Deze plek werd door de Noorse schilder Edvard Munch trouwens ‘perlen blandt kystbyene’ (parel onder de kuststeden) genoemd. Even verderop ligt Sandefjord. Deze plek is vooral bekend om de vikingsgeschiedenis en de walvisvaart. Hier kun je ook het walvisvaartmuseum (Hvalfangstmuseet) bezoeken.’

4. Elanden spotten in Byglandsfjord

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Arendal ligt de plaats Byglandsfjord met het meer Byglandsfjorden. Huur hier een kajak en ga het water op. Waan je een echte Noor en ga vissen op zoetwaterzalm. Elanden spotten in het wild is ons helaas nog niet gelukt. Wil je ze toch graag zien? Ga dan naar de Elgtun (elandentuin) in de buurt. De elanden die hier rondlopen zijn tam en je kunt ze voeren. Leuk!

Heb jij tips over Noorwegen? Laat het ons weten of laat een review achter bij je accommodatie.