Stedentrip: 5x wat je moet zien in Berlijn

Redactie - 21 februari 2018

Stedentrip: 5x wat je moet zien in Berlijn

Redactie - 21 februari 2018

Hét iconische beeld van Berlijn is natuurlijk de gigantische Fernsehturm – check het plaatje hierboven. Maar er is zó veel meer te bekijken in de Duitse hoofdstad met haar bewogen geschiedenis.  Vijf dingen die je echt niet wilt missen in Berlijn.

Wat je moet zien in Berlijn

1.      Holocaust monument

Vakantieganger Laszko zegt het prachtig: ‘Dit monument zet je even aan het denken door de benauwdheid en openheid tegelijkertijd.’ Hij bezocht het indrukwekkende Holocaust monument, ter nagedachtenis aan de Joden die tijdens de Tweede Wereld Oorlog zijn omgebracht. Op een oppervlakte ter grootte van drie voetbalvelden staan 2700 zwarte betonblokken van verschillende hoogten. Het bijzondere aan dit monument: je mag er gewoon doorheen lopen. En dat is een dubbele ervaring. Voor sommigen beklemmend en verwarrend, voor anderen juist een moment van rust en bezinning.

Vanaf het Holocaust monument wandel je zo naar twee andere niet te missen Berlijnse bezienswaardigheden: de Brandenburger Tor en de Reichstag. De Reichstag is het regeringsgebouw. Bekend vanwege het kenmerkende glazenkoepeldak, waar je óók doorheen kunt lopen. Misschien spot je Mutti Merkel wel in actie!

Wat je moet zien in Berlijn

2.      Potsdamer Platz

Vóór de Tweede Wereldoorlog was Potsdamer Platz het kloppend hart van de stad. Er werden zaken gedaan, gefeest en geflaneerd. Oorlogen maakten deze bruisende plek doods en leeg. Tijdens de Koude Oorlog stond de Berlijnse Muur dwars over dit plein. Hoe anders is dat nu! Potsdamer Platz is het meest moderne en stedelijke stukje Berlijn. Wereldberoemde architecten leefden zich uit en zetten er verrassende gebouwen neer zoals het Sony Center en de Kohlhoff Tower. En in die gebouwen is van alles te doen. Je vindt er bioscopen, theaters, cafés, restaurants en casino’s. Potsdamer Platz leeft dus meer dan ooit!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/stedentrip-berlijn-top-5-hotels/”]

Wat je moet zien in Berlijn

3.      East Side Gallery (de Berlijnse Muur)

Denk je aan Berlijn, dan denk je aan de Berlijnse Muur die van 1961 tot 1989 West- van Oost-Berlijn scheidde. De East Side Gallery is de beste plek om overbleven stukken muur te bekijken. Aan de oever van de Spree staat 1,3 kilometer aaneengesloten muur, versierd met graffitikunst. Jullie geven de East Side Gallery een 8,3. Vakantieganger Arija noemt het ‘de meest indrukwekkende plaats van de stad.’ Ze schrijft: ‘Langs het stuk overgebleven muur lopen doet wat met je.’

De East Side Gallery zit vlak bij station Ostbahnhof. Berlijn heeft een uitstekend metrosysteem. Dus zelfs als je in Hotel Brandies – met een 9,2 jullie absolute favoriet –  in West-Berlijn slaapt, ben je er zo.

Wat je moet zien in Berlijn

4.      Luchthaven Tempelhof

Al sinds 2008 stijgen er geen vliegtuigen meer op vanaf luchthaven Tempelhof. Toch is het op drie na grootste gebouw ter wereld zéker een bezoek waard. Tijdens de Koude Oorlog gebruikten de Amerikanen dit vliegveld om goederen West-Berlijn binnen te krijgen. Tijdens de rondleiding ontdek je dat alles er nog precies zo uitziet als toen de Amerikanen Berlijn in 1993 verlieten.

Even je buik vol van al die geschiedenis? Hoppa, lekker naar buiten en uitwaaien op het Tempelhofer Feld! Met 300 hectare is dit het grootste stadspark van Europa. Een geliefde plaats voor Berliners en bezoekers om te picknicken, vliegeren, hardlopen én te feesten. De zonsondergang is hier prachtig.

Wat je moet zien in Berlijn

5.      Oude Stasi gevangenis

Berlijn is een ideale stad om met de fiets te verkennen. De automobilisten zijn inmiddels gewend aan fietsers en er zijn volop fietspaden. Ben je in een sportieve bui? Dan trap je in één keer door van het West-Berlijnse Hotel Lindner Am Kurfürstendamm naar de oude Stasi gevangenis Hohenschönhausen in het diepe Oost-Berlijn. De Stasi was de geheime dienst van de Oost-Duitse staat DDR. Mensen die niet loyaal zouden zijn aan de staat, werden in deze gevangenis gegooid. En dat ging er niet bepaald zachtzinnig aan toe.

In 1990 verlieten de laatste gevangenen het gebouw. Maar sommigen keerden er vrijwillig terug. Waarom? Om toeristen rond te leiden! Dankzij hun persoonlijke verhalen is een bezoek aan deze gevangenis een onvergetelijke ervaring.

Wil jij kans maken op een stedentrip van De Jong Intra naar een verrassende bestemming? Schrijf dan voor zondag 25 februari een review op Zoover.nl!