Pimpelen in Rhône-Alpes: Lyon wijntips

Redactie - 1 maart 2017

Pimpelen in Rhône-Alpes: Lyon wijntips

Redactie - 1 maart 2017

Men neme: een zonnige wijngaard, wat tonnetjes gerijpte druiven, geduld en een paar (schone) voeten om te stampen. Wijn maken. Zo moeilijk kan het niet zijn toch? Daar denken ze in de Rhône-Alpes – geheel terecht – anders over. Wijn maken is een kunst. Wijnliefhebber én vier je vakantie in de Rhône-Alpes? Dan kun je deze tips niet missen.

wijn maken

Beeld: lifestylebyps.com

 Lyon: de wereldhoofdstad van de gastronomie

De smakelijke stad Lyon heeft de titel wereldhoofdstad van de gastronomie mede te danken aan wijngaarden waar ze door wordt omringd: Beaujolais, Côtes du Rhône en Savoie. Daar heb je vast eerder van gehoord: of het nu je eerste vakantie in de Rhône-Alpes wordt of je er al jaren komt. De flessen zijn hier dan ook niet aan te slepen. Voor de wijntoerist en ware foodie is Lyon hemel op aarde. Ideaal ook voor een weekendje weg of een stedentrip. Doe je riem maar alvast een tandje losser!

Tip van Zoover: bestel áltijd een lokale wijn als je uit eten gaat en vraag of ze je kunnen vertellen waar de wijn vandaan komt. Menig Fransman of Française vertelt met trots over de lokale lekkernij.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/openbaar-vervoer/files-in-frankrijk-vermijden-alternatieve-routes/”]

vakantie wijn rhone alpes

Wijntips van een lokale sommelier uit de regio

Over lokale wijnliefhebbers gesproken: John Euvrard is sommelier en manager van een wijnkelder met maar liefst 400 verschillende wijnen. Hij draagt de titel Meilleur Ouvrier (beste vakman) van Frankrijk met trots en vertelt ons graag welke wijnen de moeite waard zijn. Want zeg nou zelf … De chansons kietelen je oren, je verheugt je op een tongstrelende maaltijd zoals alleen de Fransen dat kunnen en met de romantiek in het restaurant dat je hebt uitgekozen is ook zeker niks mis. Maar, dan krijg je de wijnkaart onder je neus geduwd. Paniek! Je kunt je natuurlijk altijd laten adviseren, maar zelf een lekker wijntje uit kunnen kiezen is wel zo leuk. John tipt de Côtes Roannaises, Côtes du Forez en Bugey-wijnen.

‘Deze wijnen zijn ons geheimpje, omdat ze niet op dezelfde plek als de hoofdwijnen van de regio geproduceerd worden. Maar ze zijn zeker het proberen waard! Ik hou in het bijzonder van het voluptueuze en fruitige karakter van de Côtes Roannaises en de Côtes du Forez. Als je échte authentieke wijnen wil bestellen, kies je deze.’

Even langs bij John tijdens je bezoek aan Lyon? Je vindt zijn zaak – John Euvrad Sélection – aan de Quai de la Pêcherie nummer 12.

Bij welk lokaal gerecht bestel je welke wijn?

De Lyonnaise keuken staat bekend om haar specialiteiten met varkensvlees en slachtafval. Erg sexy klinkt dat niet, lekker is het wel! De lokale specialiteiten gaan goed samen met fruitige Beaujolais rode wijnen of levendige witte wijnen uit de Bugey- of Savoie-regio.

Gerijpte Beaujolais crus (van 10 tot 15 jaar) zijn voortreffelijk bij gerechten met rijke sausen. Net als Hermitage- en Cornaswijnen uit de Rhônevallei. De prijs van deze wijnen voel je misschien wel in je portemonnee, maar hey: je bent op vakantie! En je wilt zeker ook weten wat je bij de onvermijdelijke Franse kaas bestelt? Witte wijn natuurlijk! Bij voorkeur die uit de Rhônevallei of Savoie.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/evenementen-kort-weg/brocante-markten-frankrijk-lille/”]

vakantie wijn rhone alpes

Met deze tips van een local op zak kun je voortaan gerust om de wijnkaart vragen! Houd Zoover in de gaten voor het vervolg op deze ‘pimpelen in Frankrijk’-serie. We hebben je nog genoeg te vertellen over vinotherapie en beautyproducten maken van wijn/druiven tijdens je vakantie in Frankrijk. Ook hebben we nog een mooi verhaal over de Vinifilles voor je in petto!

Drink jij graag een wijntje of twee in Frankrijk? Laat ons in de reacties weten welke wijn jij het liefst bestelt. En wil je andere vakantieliefhebbers ook mee laten genieten met jouw bezoek aan la douce France? Laat dan een review achter.