Watervallen en meren in Kroatië: dit zijn de mooiste

Redactie - 25 augustus 2017

Watervallen en meren in Kroatië: dit zijn de mooiste

Redactie - 25 augustus 2017

Neem een flinke teug frisse lucht terwijl je naar het rustgevende geluid luistert van blaadjes die knisperen onder je wandelschoenen. In de verte hoor je de watervallen kletteren en je voelt je helemaal zen. Loop digitaal met ons mee langs de mooiste watervallen en meren van Kroatië.

Plitvice meren: indrukwekkende watervallen en turquoise meren

Zijn het de mooiste meren en watervallen in de wereld? Daar zijn de meningen over verdeeld. Moet je Plitvice meren in Kroatië gezien hebben? Zeker! Het nationale park staat al sinds ’79 op de UNESCO werelderfgoedlijst en je beleeft hier ongetwijfeld wat oeh- en aah-momentjes. Best een beetje een sprookjesbestemming. Vooral buiten het hoogseizoen als je de zestien turquoise meren helemaal voor jezelf hebt.

Spring op de bus voor een dagje Plitvice. Bussen vertrekken onder meer uit Dubrovnik, Split, Zagreb en Zadar. Trek trouwens wel je comfortabele stappers aan, want de wandelroutes in dit park zijn te gek. Probeer in de zomer lekker vroeg te gaan, anders wordt het filewandelen achter de Japanners en Chinezen aan. Geen wandelfanaat? Neem dan de boot om de route in te korten.

#tipvanZoover: koop je kaartje een dag van tevoren en start je wandeling om 7 uur wanneer de bussen met toeristen nog moeten komen.

Een entreekaartje voor het nationale park kost in het hoogseizoen 180 Kuna (€24,-) voor volwassenen en 80 Kuna (€ 0,-) voor kinderen ouder dan zeven jaar.

Doortje tipt: ‘Als je in de buurt van Plitvice bent, ga dan ook naar ‘t dorp Slunj Rastoke op een half uurtje van de Plitvice meren. Je vindt er nog meer watervallen waar je zelfs in mag zwemmen. Ook het dorp dat tussen al het water is gebouwd, is de moeite waard.’

Accommodatietips in de buurt: Bed and Breakfast Jerzerce 6 en Camping Borje krijgen mooie cijfers.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/is-slovenie-het-nieuwe-kroatie-ontdek-dit-kleine-vakantieland/”]

Een duik nemen in de Krka watervallen

Altijd al in een waterval willen zwemmen? In de zomer kun je in het lage gedeelte van Nationaal Park Krka plonsen. Bucketlistmomentje, toch? De watervallen van Krka – bij Sibenik – zijn toch wel een extreem mooi stukje Dalmatië. Volg het pad over de houten vlonders langs beekjes, meren en watervallen. En héél veel groen. Althans, in de zomer. Onderweg kom je zeven watervallen tegen, sommigen wel breder dan honderd meter.

Volgens Kik-Dora ‘Absoluut de moeite waard’. ‘Makkelijk te bereiken, mooie wandelroute of met de boot. Het eten wat je er kunt krijgen is wat karig, dus neem wat lekkers mee. Vergeet vooral je fototoestel en zwembroek of bikini niet.’

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/ontdekken/kroatie-winter-actieve-vakantie/”]

De watervallen van Krka hebben een streepje voor op de Plitvice meren. Je mag hier wél in een waterval afkoelen. Dat moet je eens meemaken. Dat alleen is de toegangsprijs van €24,- al waard.

#tipvanZoover: in herfst heb je misschien niet altijd de zon op je bol, maar zijn de watervallen wel op hun best!

Meren en watervallen Kroatie- Mljet

Minder bekend, maar niet minder bemind: Mljet Nationaal Park

De Plitvice meren en Krka watervallen van je lijstje gevinkt of bezoek je liever een minder toeristische plek? Nationaal Park Mljet is jouw volgende stop! De zoutwatermeren in dit park zijn al meer dan 10.000 jaar oud en waren vroeger zelfs gevuld met zoet water. Reviewer sloot41_1 was voornamelijk onder de indruk van het onderwaterleven. ‘Vooral het snorkelen is hier super mooi. Nog nooit zo mooi in Kroatië gesnorkeld.’

Hiken, fietsen, snorkelen, wandelen: het kan hier het hele jaar door! Niet vies van een beetje actie? Hike naar de top van de Montokuc-berg voor een wauw-waardig uitzicht. Een toegangsticket kost ongeveer €10,- en is inclusief boottocht naar het St. Maria eilandje.

Waar in Kroatië vind je wat jou betreft de mooist smeren en watervallen? Schrijf een review!