3x Wandelen in Friesland

Redactie - 27 oktober 2017

3x Wandelen in Friesland

Redactie - 27 oktober 2017

Friesland lijkt bijna wel gemaakt voor een wandeltocht. Vooral lopers op zoek naar rust kunnen hier hun hart ophalen. Wij zochten de drie mooiste wandelroutes in Friesland voor jullie uit!

Wandelen Friesland kust

1. Wandelen langs de kust in Friesland

Friesland heeft een waanzinnige kustlijn, met een wandelpad van wel 152 kilometer lang. Perfect om een wandelweekend van te maken!

De eerste dag start je in Lauwersoog en loop je langs de Waddenkust over de Friese Zeedijk. Na ongeveer 23 kilometer ben je in Holwerd. De tweede dag wandel je van Holwerd naar Zwarte Haan, een tocht van ongeveer 26 kilometer. Er is geen wegmarkering langs de route, maar verdwalen kun je eigenlijk niet. Houd de zee rechts, de dijk links en je zit altijd goed!

Niet bang voor natte voeten? Stap over de dijk en wandel vlak langs het water met een waanzinnig uitzicht over de waddenzee.

Overnachtingstips:

Liever slapen in de frisse Friese buitenlucht? Bekijk hier ons handige overzicht van alle campings in Friesland!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/dagje-trein-wandelen-station-naar-station/”]

 friese wouden wandelen friesland

Beeld: www.fietsenwandelweb.nl

2. Wandelen door de Friese Wouden

In de Friese Wouden zie je een totaal andere kant van de provincie. Denk aan zandgronden, heidevelden, bossen en veenpoelen. En ook nog eens een oorverdovende stilte.

Een mooie tocht om te maken is de Apemeer wandeling. Met maar vier kilometer is deze geschikt voor het hele gezin! De route is simpel. Je start op de parkeerplaats aan de Klinkerweg in Appelscha. Vanaf hier volg je gemakkelijk de blauwe markeringen langs het wandelpad. De route leidt je langs het Apemeer, over de heide en zelfs door een naaldbos.

Na een lange dag buiten is het heerlijk bijkomen in Sauna Het Friese Woud. Netty schrijft: ‘Mooie faciliteiten, schoon, heerlijke keuken en vriendelijk personeel. Een echte aanrader!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/wandelen-hond-nederland-mooiste-routes/”]

Friesland wandelen

Beeld: www.outdoormanners.nl

3. Wandelen door natuurpark Nationaal Park de Oude Venen

Wil je alles te weten komen over de natuur in Friesland? Maak dan een wandeltocht met een gids door Nationaal Park de Oude Venen. Het beginpunt van je wandeltocht is het bezoekerscentrum aan De Koaidyk 8a in Earnewâld. Je kiest zelf wat voor route je wilt wandelen. Ga bijvoorbeeld met de kids op zoek naar uilenballen! Of maak een bijzondere herfstwandeling, waarbij je vogels gaat spotten vanuit één van de vele kijkhutten. De gids vertelt je tijdens het lopen alles over de bijzondere flora en fauna in Friesland.

Vergeet je laarzen niet, het gebied kan zeker in de herfst behoorlijk drassig zijn!

Op zoek naar een accommodatie voor het hele gezin? Jullie tippen Vakantiepark Bungalowpark It Wiid. ‘Zeer aangename bungalows, netjes en goed ingericht, met heel veel speelmogelijkheden voor de kleintjes!’, volgens Backer Paul.

Wandel je liever ergens anders? Bekijk deze bijzondere routes in Gelderland en Zeeland. Of heb je nog andere aanraders in Friesland? Deel je tips in de reacties en inspireer andere wandelaars!