Waarom je vliegtuigmodus altijd aan moet zetten

Redactie - 9 juli 2018

Waarom je vliegtuigmodus altijd aan moet zetten

Redactie - 9 juli 2018

Elke keer als je gaat vliegen zul je het een stewardess horen zeggen: “Wilt u alstublieft uw telefoon uit of op vliegtuigmodus zetten?”  Veel mensen denken nog steeds dat het een fabeltje is dat je je telefoon uit moet zetten of dat er een kans is dat je neerstort als je het niet doet. Dat klopt allebei niet, maar wat dan wel?

  • Het is vooral heel irritant voor de piloot
  • Storing op de radio kan zorgen voor ongelukken

Het is vooral heel irritant

Een onbekende piloot laat via Airlineupdates.com weten wat hij allemaal hoort als iemand vliegtuigmodus niet aan heeft staan. ‘Levensgevaarlijk is het niet, maar wel heel irritant’, schrijft hij. De piloot vergelijkt wat hij vaak hoort met het geluid wat je hoort als je je telefoon te dicht bij een speaker houdt. Zulke geluiden zijn vaak ook te horen in de cockpit. ‘Hoe verder weg de passagiers van de cockpit zitten, hoe minder last wij ervan hebben.’ Toch komt het storen op de zender nog best vaak voor. En wat blijkt? Het is zelfs vaak een crewlid die aan het sms’en of bellen is tijdens het opstijgen of landen. ‘Ook die denken dat het een fabeltje is en wij er geen last van hebben’, zegt de piloot.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/zoover-awards/15-resorts-in-egypte/”]

vliegangst overwinnen cockpit

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/10x-reviews-all-inclusive-hotels-in-griekenland/”]

Gaat het wel eens mis?

De piloot laat weten dat hij nog nooit iets ernstigs heeft meegemaakt. ‘Ik heb één keer meegemaakt dat iemand druk aan het sms’en was tijdens het landen. Toen viel elke keer als hij een sms verstuurde de radio een paar seconden uit. Dat is niet fijn als je aan het landen bent.’ In Chicago ging het niet zo lang geleden wel bijna mis. Door een storing op de radio dachten twee vliegtuigen dat ze tegelijk konden opstijgen. Gelukkig had de verkeersleiding het op tijd door en werden de vliegtuigen op tijd op de hoogte gebracht. Toch wil de piloot er via deze weg mensen op wijzen om hun telefoon op vliegtuigmodus te zetten. De kans dat ze er last van hebben is klein, maar je zult maar net die ene belangrijke radioboodschap missen.

Dus: zet ‘m toch maar uit

Of je nu een korte vlucht naar een leuke stad als Valencia hebt (tip: slaap in het mooie Hotel Vincci Lys) of een lange vlucht naar bijvoorbeeld het prachtige eiland Aruba (Appartement Paradera Park is een aanrader), het is altijd beter om je telefoon uit of op vliegtuigmodus te zetten. Je kunt maar beter geen risico lopen met vliegen!

Zet jij je telefoon altijd op vliegtuigstand of zet je ‘m helemaal uit?