Visum aanvragen USA

Redactie - 22 augustus 2019

Visum aanvragen USA

Redactie - 22 augustus 2019

Je kunt bijna weer een punt van je bucket list afstrepen: dit jaar ga jij naar de Verenigde Staten. Je gaat roadtrippen over Route 66 of een stel prachtige Amerikaanse steden ontdekken, zoals New York, San Francisco of Miami. En als je er dan toch bent, sla de natuurparken dan ook niet over. Het uitgestrekte Yellowstone met haar geisers, beren spotten in Yosemite National Park, hiken tussen de sprookjesachtige rotsformaties in Bryce Canyon: de USA heeft voor ieder wat wils. Voor het zover is, moet je wel een visum aanvragen voor de USA. Dit visum, ESTA, zorgt ervoor dat jij het land in komt. Hoe en waarom? Dat zet ik voor je op een rijtje.

AdobeStock_83371004

Visum aanvragen USA in Nederland

De vakantiepret begint vaak al voordat je reis begint. Als je naar Amerika gaat, kun je van tevoren bepalen wat je wilt zien, welke steden je bezoekt of je gaat je roadtrip compleet uitstippelen. Ik help je graag met het voorbereiden van je vakantie, want er zijn genoeg dingen waar je aan moet denken. En daar hoort ook dat visum bij. Als Nederlandse en Belgische toerist val je onder het zogeheten Visa Waiver Program: ga je minder dan negentig dagen op vakantie in de Verenigde Staten dan ben je verplicht jezelf te registreren bij de Amerikaanse overheid onder het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Dit moet je uiterlijk 72 uur voor vertek hebben gedaan. Je kunt een individuele aanvraag doen (een individual application), maar ook meerdere personen – zoals je gezin – in één keer aanmelden (group of applications).

Visum voor Amerika: dit heb je nodig

Je ESTA vraag je aan bij de US Customs and Border Protection. Wat heb je er voor nodig? Om te beginnen een geldig paspoort, wat geldig is tot en met het moment dat je naar huis gaat. Zorg dat je de nodige informatie bij de hand hebt: over je thuis- en werksituatie, de contactgegevens van de thuisblijvers en je adres in de VS. Ook wordt gevraagd naar je gezondheid en of je in de afgelopen 5 jaar naar landen als Iran, Irak, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië bent geweest. Heel soms kan een ESTA worden afgewezen en moet je een visum aanvragen bij het Amerikaanse consulaat of bij de ambassade. Maar als je in alle eerlijkheid ontkennend kunt antwoorden op vragen als ‘Ben je ooit geweigerd aan de grens of gedeporteerd uit de VS?’ of ‘Ben je verslaafd aan drugs?’, dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken.

Visum aanvragen USA

Houd je paspoort bij de hand

Vul het aanvraagformulier voor een ESTA altijd eerlijk en compleet in. Verzwijg je bijvoorbeeld een bezoek aan één van bovengenoemde landen, dan is de kans groot dat de overheid je daarop betrapt en dan is de toegang tot de United States toch opeens een stuk verder weg. Niet flaneren over de Strip in Las Vegas, geen koffie in Seattle – de thuisbasis van Starbucks – en geen stedentrip naar New York. Dat zou toch zonde zijn?  Heb je een foutje gemaakt bij het invullen van het ESTA-formulier? Geen probleem. Na 24 uur dien je de aanvraag gewoon opnieuw in en binnen 72 uur is je visum rond.

Betaalmogelijkheden ESTA

Voor een ESTA betaal je momenteel veertien dollar per inschrijving. Dat bedrag kun je betalen met creditcard of via PayPal. Het geld dat de Amerikaanse regering ontvangt voor alle ESTA’s wordt niet alleen gebruikt om de kosten van het ESTA-programma te dekken, maar ook om meer reclame te kunnen maken voor de Verenigde Staten als vakantieland. Heb je geen creditcard of PayPal? Dan is er nog geen nood: er zijn genoeg bedrijven die willen bemiddelen en voor jou een visum aanvragen voor de USA. Je vindt ze al snel via Google. Weet wel dat deze tussenpartijen geld vragen voor hun diensten, waardoor je al snel het dubbele tarief betaald voor je visum aanvraag. Wellicht is het een optie om een creditcard te nemen: het is een ontzettend handig middel om mee te betalen in het buitenland.

Uitzondering op de ESTA

Er zijn een paar uitzonderingen op de regels wat een visum aanvragen voor de USA betreft. Zo hoef je geen ESTA aan te vragen als je een Greencard of een bezoekersvisum hebt. Ben je van plan om een roadtrip te maken waar iedereen van droomt en die langer dan negentig dagen duurt, dan moet je een toeristisch B2 visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Hiervoor leg je een interview af bij de ambassade en van tevoren moet je het DS-160 formulier alvast online invullen. Op de website van de Amerikaanse overheid vind je meer informatie over de procedures voor het aanvragen van visa.

AdobeStock_62759780

Geldigheid visa USA

De aanvraag voor een ESTA moet je minimaal 72 uur voor je vertrek doen. Zo weet je zeker dat je het land binnenkomt. Alles ingevuld en klaar voor vertrek naar de Verenigde Staten? Perfect! Nu je door je ESTA geregistreerd bent bij de Amerikaanse regering heb je daarmee toestemming om door de USA te reizen. Ga je eerst naar Bryce Canyon of kun je niet wachten om naar het Vrijheidsbeeld te varen? Een ESTA is twee jaar geldig, dus mocht je volgend jaar een andere stad of staat in Amerika willen ontdekken, dan hoef je geen nieuwe aan te vragen. Tenzij je een nieuw paspoort nodig hebt, in dat geval vervalt de ESTA. Mocht het nog even duren voordat je vertrekt op vakantie, dan hebben we nog wat leuke feitjes voor je. De meest vreemde wetten staan bijvoorbeeld in het wetboek van Amerikaanse Staten.

ESTA nodig voor Amerika?

Ga jij binnenkort op vakantie naar Amerika en heb je nog een ESTA nodig? Vraag nu in slechts vijf minuten een ESTA voor Amerika aan via e-visums.nl! Je kunt betalen met iDEAL, overboeking of Bancontact/Mister Cash.

Is je visumaanvraag gelukt? Dan is een huurauto in de USA stap twee! Dat regel je heel gemakkelijk online.

Wanneer ben jij van plan om naar Amerika af te reizen? Laat het ons weten in een reactie!