Top 4 mooiste fietsroutes in Drenthe

Redactie - 19 februari 2020

Top 4 mooiste fietsroutes in Drenthe

Redactie - 19 februari 2020

Voor echte fietsliefhebbers is Drenthe the place to be. Je fietst door prachtige natuur, sfeervolle dorpjes en langs allerlei bezienswaardigheden. Waaronder natuurlijk de hunebedden! Dit is onze top 4 van mooiste fietsroutes in Drenthe.

Hunebed Havelte Drenthe

Route 1: fietsen langs de hunebedden

Zoek je een fietstocht met van alles wat, dan is deze tocht ideaal. De route loopt van Steenwijk, De Bult en Uffelte naar Havelte en is 45 kilometer lang. Het start- en eindpunt van de tocht is Kallenkote en natuurlijk zijn er onderweg volop leuke plekken om even af te stappen. Bewonder de molen van Halvelte, de hunebedden bij hetzelfde dorp en ga lekker lunchen op Buitengoed Fredeshiem in De Bult. Deze fietstocht is onderdeel van de knooppuntenroute van Drenthe en op deze website kun je de complete route mét leuke afstapplekken downloaden.

Fietsen Drenthe

Route 2: fietsen door nationale parken in Drenthe

Fiets je het liefst door de natuur, dan kies je voor een tocht dwars door twee nationale parken in Drenthe, via Spier, Diever en Hoogersmilde. Een flinke tocht kunnen we wel zeggen, want het complete rondje is ruim 64 kilometer lang. Je start aan het Commissaris Cramerpad in Dwingeloo en je fietst vervolgens door Nationaal Park Dwingelderveld, een prachtig gebied met bossen, heide en vennen. Vervolgens rijd je door naar Nationaal Park Drents-Friese Wold, één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Ook deze route kun je downloaden via de link onder route 1.

Overnachten in Diever

Wil je op deze route overnachten? Dan is Landhotel Diever een aanrader. Op deze mooie plek kom je helemaal tot rust, je kunt er heerlijk eten en jullie geven het hotel dan ook een 8,9. Of bekijk hier ons overzicht van alle campings in Drenthe!

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/wandelen-adembenemend-gelderland/”]

Fietsen Drenthe

Route 3: fietsroutes in Drenthe: de Stroomdalroute

Zeegse is het startpunt van de 51 kilometer lange Stroomdalroute, die leidt door nationaal park De Drentsche Aa. Onderweg kom je langs brinkdorpen, essen en beekdalen. Je kunt stoppen bij verschillende bijzondere plekken, zoals de boerderij van Staatsbosbeheer in Oudemolen, het karakteristieke boerendorp Loon en het gezellige Noordlaren. Je doet ongeveer 3,5 uur over de route en de complete beschrijving vind je hier. Wil je ook eens in een andere provincie de fietspaden testen? Ook in Overijssel vind je verschillende prachtige fietsroutes.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/fantastisch-wandelen-brabant/”]

Schotse Hooglander

Route 4: de Sleenerzandroute

Ben je op zoek naar een wat kortere, maar niet minder mooie fietsroute in Drenthe, dan is de Sleenerzandroute een aanrader. Deze tocht start in museumdorp Orvelte, leidt door Westerbork, langs het Oranjekanaal en is zo’n 35 kilometer lang. Je fiets door mooie dorpjes met monumentale boerderijen, langs vennen, boerenland en weiden. Met een beetje geluk kom je zelfs grazende Schotse Hooglanders tegen! De complete route vind je hier. Is een dag in Drenthe niet genoeg? Overnacht dan in Orvelte, bij B & B op 1 bijvoorbeeld. De vriendelijke eigenaren ontvangen je hartelijk en zorgen elke ochtend voor een heerlijk ontbijt. Zo wordt je fietstocht door Drenthe echt een mini-vakantie.

Heb jij tips voor mooie fietsroutes of fietsvakanties in Drenthe? Laat je reactie achter in de comments!