Redactie - 25 maart 2019
Dol op Hongarije en kun je een nog onbekende bestemming wel waarderen? Doe Debrecen! Want Boedapest en het Balatonmeer kennen we nu wel. De studentenstad Debrecen is verrassend charmant en de op een na grootste stad van Hongarije. Ideaal voor een relaxte stedentrip. Dit zijn mijn tips voor Debrecen.
Debrecen is écht zo’n stad waar je met alle zintuigen induikt. Die je gewoon over je heen moet laten komen. Althans, dat was mijn ervaring, toen ik op een warme voorjaarsdag op deze innemende Hongaarse vakantiebestemming belandde. Bewonder de kleurrijke gevels van de huizen, volg je neus naar de Hongaarse lekkernijen en ga met een open mind op ontdekkingstocht! Ik kwam helemaal zen terug van mijn stedentrip.
Ik ben vast niet de enige bij wie citytrips vaak voor een groot deel in het teken staan van eten en drinken. Lokaal lekkers proberen en spannende dingen van de menukaart bestellen. Laten we daarom maar beginnen met een aantal smulwaardige tips.
Inhoudsopgave
De fruitbrandewijn pálinka is de nationale trots van Hongarije. Het sterke drankje verschijnt bij speciale gelegenheden zelfs al rond koffietijd op tafel. Ai, ai, ai! Voor de één zou het net zo goed dienst kunnen doen als nagellakremover (myself included), de ander kan er geen genoeg van krijgen. Feit is dat je het geprobeerd móet hebben tijdens je bezoek aan Hongarije. Proost op een fantastische citytrip met een sterke neut en Debrecen wordt er ongetwijfeld nog mooier door.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/stedentrips/de-leukste-steden-van-hongarije-die-je-eens-bezocht-moet-hebben/”]
Ooit gehoord van een Debreziner? Kan niet anders dan dat die uit Debrecen komt! De beroemde dubbele worst van Debrecen is zó lekker dat het volkomen logisch is om er altijd twee in één portie te serveren. Hoewel Debreziner op de menukaart van veel eetgelegenheden over de hele wereld staat, is de real deal (niet zacht en niet hard, niet droog en niet vet, maar heerlijk sappig en knapperig) alléén in Debrecen te vinden.
Limonade is echt een ding in Hongarije: ik proefde er keer op keer de lekkerste limonades ooit. Volt Egyszer is – als ik vakantiegangers én locals mag geloven – een van de beste cafés van de stad. Je kunt er naast koffie met taart ook heerlijke limo’s krijgen.
Zoals in de meeste Hongaarse steden is het historische centrum van Debrecen bezaaid met kleurrijke art nouveaux gebouwen en bouwwerken uit het Habsburgse tijdperk. Oké, het is geen Szeged of Boedapest, maar mooi is het oude centrum wel! Loop je een paar straten verder, dan waan je je in het communistische tijdperk. Zeventig procent van de gebouwen in Debrecen is tijdens de oorlog zwaar beschadigd of volledig verwoest, waar betonblokken en rijen krappe winkels voor zijn teruggekomen. Voor het mooiste vakantiekiekje van deze trip beklim je de hervormde Grote Kerk. Niet heel chill als je hoogtevrees hebt (zoals ik), maar het uitzicht meer dan waard.
Debrecen heeft bijzonder veel mooie en schone parken, én een heerlijk klimaat in de zomer. Prima dus om even neer te ploffen in het park om bij te komen met een lokale lekkernij en een boekje of magazine. Écht vakantie, vind je niet? Maak ook een wandeling door het Nagyerdei Park met spectaculaire waterattracties.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/op-vakantie-in-hongarije-wil-je-deze-lokale-lekkernijen-proeven/”]
Wil je meer leren over de charmante Hongaarse stad of laat de zon je in de steek? Er zijn genoeg tentoonstellingen en musea. Een aantal aanraders zijn het Tímárház, het Déri Museum, het Medgyessy Ferenc Memorial Museum of het Modem Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst.
Tip! Plak er een paar vakantiedagen aan vast en combineer Debrecen met een bezoek aan Hortobagy Nemzeti Park (kom alles te weten over de Hongaarse poesta) en Hajdúszoboszló (de bekendste spa-stad van het land). Deed ik ook. Echt een aanrader, al zeg ik het zelf. De grootste spa van Hajdúszoboszló, Hungarospa, heeft ook een hotel waar alles in het teken staat van wellness: Hotel Hungarospa Thermal.
Is Hongarije ook een van jouw favoriete vakantielanden? Welke stad ga jij graag naartoe? Deel je tips in een reactie of laat een review achter.