Video: Sneeuwkettingen omdoen, zó gaat dat

Redactie - 14 november 2017

Video: Sneeuwkettingen omdoen, zó gaat dat

Redactie - 14 november 2017

Op weg naar je wintersportbestemming in een slip terecht komen? Dat wil je niet. Op besneeuwde bergwegen red je het vaak niet alleen met winterbanden en heb je óók sneeuwkettingen nodig. Maar hoe leg je ze om je banden? Danny van Snowworld laat je stap voor stap zien hoe het moet.

sneeuwkettingen omdoen

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/mega-wintersport-checklist/”]

Stap voor stap sneeuwkettingen omdoen

  1. Zoek een veilige plek om de auto stil te zetten en de sneeuwkettingen om te doen. Lees: rustig, niet midden op de weg en het liefst een vlakke ondergrond en zoveel mogelijk sneeuwvrij. Niet zeker van je zichtbaarheid of is het donker? Doe voor de zekerheid een veiligheidvest aan.
  2. Sneeuwkettingen leg je altijd om de aangedreven wielen. Dat zijn vaak je voorwielen, maar check van te voren wat voor jouw auto geldt.
  3. Zog dat je handschoenen draagt. Het liefst dunne exemplaren – zodat je nog wel voelt wat je doet – en maak de wielkast vrij van sneeuw en ijs.
  4. Haal de ketting uit de verpakking en leg hem goed uit, zodat eventuele knopen eruit zijn. Zorg dat de blauwe kant richting de neus van de auto ligt. Het blauwe uiteinde gaat eerst om het wiel heen.
  5. Lees de instructies van jouw sneeuwkettingen goed door. De manier van monteren verschilt per merk, maar vaak geldt: leg de ketting achter het wiel, haal hem omhoog, span hem om de band en leg hem aan de voorzijde vast.

Bekijk de video ▶︎

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/vignetten-en-winterbanden-moet-weten/”]

Checklist

✔︎ Vaak mag (en wil) je met sneeuwkettingen om niet harder dan 50 kilometer per uur.
✔︎  De regels voor sneeuwkettingen verschillen per land, check van te voren welke regels er voor jouw wintersportbestemming gelden. Elly tipt op Zoover: ‘In Oostenrijk zijn sneeuwkettingen verplicht bij sneeuwval en wij hadden ze ook zeker nodig op weg naar ons appartement Ferienhaus Antonia in Tirol.
​✔︎ Donker buiten? Gebruik een hoofdlampje om de kettingen om te leggen. Een must voor in het handschoenvakje.
✔︎ Oefen thuis een keer met de sneeuwkettingen omleggen, zodat je dit niet hoeft uit te zoeken om een koude, besneeuwde en misschien wel donkere berghelling.
✔︎ Check van te voren of je accommodatie op een steile helling ligt. Zo zegt Anja op Zoover over Alpen Hit Saalbach: ‘De weg naar het appartement is behoorlijk steil, winterbanden zijn een must en sneeuwkettingen geen overbodige luxe.’
✔︎ In veel wintersportgebieden is het in bepaalde omstandigheden verplicht sneeuwkettingen te gebruiken. Wegen waar deze verplichting geldt, zijn te herkennen aan een rond blauw bord met een sneeuwketting erop.
✔︎ Winterbanden schelen al een hele hoop, maar winterbanden of niet: zorg altijd voor een setje sneeuwkettingen binnen handbereik. Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op gladde en sterk besneeuwde bergwegen.

sneeuwkettingen omleggen

Op weg naar welke wintersportbestemming heb jij weleens je sneeuwkettingen erbij gepakt?