Sicilië rondreis in 15 dagen: de ideale roadtriproute langs de kust

Redactie - 8 augustus 2018

Sicilië rondreis in 15 dagen: de ideale roadtriproute langs de kust

Redactie - 8 augustus 2018

Een paar jaar terug toerde ik met vriendlief in een Fiat Panda over Sicilië langs stranden en kathedralen, vissersdorpjes en marktjes, de beste pizza’s, een vulkaan en oude archeologische vondsten. En dat smaakte naar meer, want dit jaar ga ik terug … maar dan met mams. Ook een roadtrip langs de Siciliaanse kust? Dit is mijn perfecte route. Eén ding is zeker: na deze vakantie heb je heleboel gezien en beleefd!

Dag 1 – van Catania naar Siracusa

Vlieg naar Catania, haal je huurautootje op en rijd in een klein uurtje naar Ortigia, het supermooie historische centrum van Siracusa. Dit was voor mij persoonlijk echt een van de mooiste plaatsjes die ik in Sicilië heb gezien. Genieten!

Dag 2 – Siracusa en Noto

Kun je je voorstellen dat dit pittoreske stadje bijna 3000 jaar oud is? Bezoek het archeologische Neaopolis met het beroemde Griekse theater. Slenter nog even door de smalle straatjes van het schiereiland Ortigia (mijn lievelings) en rijd dan richting Noto. Bezoek daar zeker de kathedraal en proef een typisch Siciliaanse granita. Voor mij is een vakantiedag niet compleet zonder granita.

Dag 3 – Riserva naturale orientata Oasi faunistica di Vendicari

Vandaag staat natuurreservaat Vendicari op het programma, beroemd om het witte zandstrand van Calamosche. Je kunt in het park wandelen, vogeltjes observeren of snorkelen. Heb je nog tijd? Verken dan ook Plemmirio met haar kleine zandbaaien. Ik had zelf niet lang nodig om te zien waarom deze regio UNESCO-beschermd is.

Dag 4 – Marzamemi en Ragusa

Ga op pad naar Ragusa en neem onderweg een duik bij het leuke stadje Marzamemi. Dit oude vissersdorpje staat bekend om zijn tonijnvisserij en fantastische oceaanzichten. Aangekomen in Ragusa? Tip: wandel dan zeker even door de wijk Ibla, dat vond ik een prachtige verrassing.

Dag 5 – Modica en Scicli

Dag vijf staat in het teken van de barok-plaatsjes Modica en Scicli. Beide hebben een prachtig historisch centrum en de mooiste en kleurrijkste steegjes en trappen. Tip: eet in Modica zéker de beroemde chocolade. Ik was fan van Caffè dell’Arte (Corso Umberto I, 114).

Dag 6 – De Vallei van de Tempels

Ga verder langs de zuidkust richting Agrigento, waar een tussenstop bij de Vallei van de Tempels zeker een aanrader is. Bewonder de overblijfselen van de oude stad Akragas en bekijk de tempel van Concordia uit 440 voor Christus. Wauw, ik vond dit een indrukwekkende tussenstop.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/algemeen/bijzondere-overnachtingen-sicilie/”]

Dag 7 – Sciacca en Selinunte

Ontdek de zonovergoten stranden, wijnhuizen en kustplaatsen van het belangrijkste wijngebied van Sicilië. Het vissersdorpje Sciacca en (of) Selinunte vol archelogische vondsten zijn wat mij betreft echte must-visits in deze regio.

Dag 8 – De zoutroute naar Trapani

Je kunt de westkust niet verlaten zonder een mooie rit langs al het zout tussen Marsala en Trapani. Een beroemde weg vol windmolens, lagunes, hopen geoogst zout en netjes gerangschikte terracotta-tegels. Mijn tip: maak een kleine wijnstop in Marsala of maak een boottocht rond de Stagnone en Mothya-eilanden. En neem ook wat zout mee voor thuis. Ik heb na mijn vakantie het roze zout met veel plezier gebruikt!

Dag 9 – Egadische eilanden

Maak een boottocht naar de prachtige Egadische eilanden vlakbij de kust van Trapani. Pareltje Levanzo is de kleinste van de eilanden vol historische schatten. Het dichtstbijzijnde eiland is Favignano, bekend om de witte zandstranden en kristalhelder water. Dit smaakte wat mij betreft echt naar meer! Gelukkig zijn er genoeg eilandjes te ontdekken.

Dag 10 – Erice

Maak op deze dag aan de westkust een kabelbaanritje naar Erice, een prachtig middeleeuws stadje op een heuveltop met een fan-tas-tisch uitzicht en een indrukwekkend kasteel. Het bezoek aan Erice vond ik mega ontspannend en misschien wel een van de leukste dagen van de vakantie.

Dag 11 – Riserva naturale dello Zingaro

Vervolg je rit langs de kust naar Palermo. Mijn tip: stop onderweg zeker even bij het kustplaatsje Scopello, aan de rand van natuurreservaat Zingaro. Glinsterend water en dramatische kliffen bij de oceaan wachten hier op je. Hello perfecte instagramplaatjes!

Palermo bezienswaardigheden - stadsgezicht

Dag 12 – Palermo

Als je van de Italiaanse keuken houdt, moet je in Palermo zéker een foodtour doen. Ervaar de cultuur van de stad terwijl je streetfood proeft, met de lokale bevolking kletst en meer te weten komt over de artistieke en historische bezienswaardigheden van Palermo. Als je zin hebt, kun je ’s middags naar Monreale rijden om de bijzondere kathedraal te bewonderen, maar je kunt ook lekker in Palermo blijven.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/in-beeld/in-beeld-vakantiefotos-van-wandelen-op-sicilie/”]

Dag 13 – Cefalù en Taormina

Rijd door naar Cefalú, een dorp dat beroemd is om zijn kathedraal en pittoreske haven. Vanaf daar tour je verder naar Taormina. Slaap hier in het fantastisch mooie Hotel Villa Carlotta of Aparthotel Residence Terra Rossa met geweldig uitzicht én zwembad. Tip: je ziet in in Cefalú de locals ook wel over straat lopen met arancini, reden te meer om deze grappige rijstsnack te proeven!

Dag 14 – De Etna

Bezoek op het nippertje nog de Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa. Beklim de berg of laat de kabelbaan je naar 3.350 meter hoogte brengen. Helemaal naar het topje en de grootste krater? Dat kun je ’t best met een gids doen. Ik liep zelf naar de op een na hoogste, maar dat vond ik te voet best een klim. Wel dubbel en dwars waard!

Dag 15 – terug naar huis

Tijd om de laatste souvenirs in te slaan en het vliegtuig naar huis te pakken.

Heb jij nog tips voor een rondreis op Sicilië? Deel ze in een reactie of review.