Shoppen in België doe je natuurlijk tijdens solden

Redactie - 29 maart 2018

Shoppen in België doe je natuurlijk tijdens solden

Redactie - 29 maart 2018

Dol op stedentrips en is shopaholic jouw middle name? Dan moét je eigenlijk wel twee keer per jaar naar een Belgische shopstad afreizen tijdens het fenomeen ‘solden’. Antwerpen, Gent, Brugge of Leuven, allemaal leuke steden waar je lekker met je bankpas kunt wapperen in ruil voor een nieuwe garderobe. En dat is een stuk minder pijnlijk voor je portemonnee tijdens solden. 

Overdekt winkelen Nederland

Is solden gewoon Vlaams voor sale of uitverkoop?

Nope! In België zijn uitverkoopregels enorm streng. Zó streng zelfs, dat ze wettelijk zijn bepaald. Wauw. In Nederland vind je het hele jaar door wel ergens uitverkoop waar je verleid wordt om dingen te kopen die je opeens ‘heel hard nodig hebt.’ Niet in België! Daar vliegt alles maar twee keer per jaar over de toonbank voor een habbekrats. In januari (wintersolden) en in juli (zomersolden).

Er wordt dan ruimte gemaakt voor het nieuwe modeseizoen, dus gaan de seizoensgebonden artikelen eruit voor kleine prijsjes. Je kunt je wel voorstellen dat het tijdens de soldenperiode best druk kan zijn, gezien het maar twee keer per jaar is. Gelukkig duurt de soldenperiode wel een hele maand lang! Maar, je wilt er natuurlijk als eerste bij zijn om de pareltjes er tussenuit te pikken. Snappen we helemaal.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/leuke-winkelsteden/”]

In Nederland zouden we solden eerder gewoon uitverkoop noemen, maar waag het niet om dat over de grens te zeggen! Uitverkoop is namelijk iets anders in België. Er is daar alleen uitverkoop in een winkel als de winkel gaat sluiten of verbouwen bijvoorbeeld.

In de zes weken voor solden shoppen?

Kan natuurlijk, maar verwacht niet dat er ook maar een duppie van de prijs afgaat. Dus alleen als je volle-mep-shoppen net zo leuk vindt, doe je dan een dagje Antwerpen of Brugge. Het is de zes weken vóór solden, de sperperiode, zoals het officieel heet, verboden om korting te geven of zelfs aan te kondigen.

Meir, de bekendste winkelstraat in Antwerpen. Is 'ie niet mooi?

Wanneer is het solden in 2018?

Je hebt dus twee keer solden per jaar. Aan het begin van het jaar (dat was van 3 tot en met 31 januari) en in de zomer. Voor de solden van juli ben je dus nog ruim op tijd! Tussen zaterdag 30 juni 2018 en dinsdag 31 juli 2018 kun je helemaal losgaan.

#tipvanZoover: veel Belgische steden houden op de eerste zondag van de solden een koopzondag met extra hoge kortingen. Yesss.

Hoeveel korting krijg je tijdens solden?

Wat betreft kortingspercentages zijn onze zuiderburen niet zuinig hoor. Tijdens solden gaan de meeste items voor minimaal 30 procent (tot 70 procent) minder weg. Net als in Nederland werkt het wel zo dat naarmate de solden aflopen, de kortingen hoger worden. Maarrrr, er zijn zeker ook winkeliers die je al direct verleiden met de kleinste prijsjes. De Belgen mogen trouwens geen slimme trucjes uithalen met prijzen eerst verhogen en daarover korting geven. Ook weer wettelijk bepaald. Voor ons als winkelfans wel zo fijn.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/winkelen/shoppen-belgie-allerleukste-steden/”]

’s Nachts met korting shoppen tijdens de solden

Ook de nacht voorafgaand aan de solden is een spannende. Dan kun je namelijk bij veel webwinkels en grotere ketens al ’s nachts met korting je favorieten scoren.

Combineer je citytrip met solden

Of je je nou helemaal blut wilt shoppen in de statige winkelstraat in de Antwerpse binnenstad (Meir) of al uitkijkt naar solden in Brugge: boeken die hap. En als je dan een coole outfit hebt geshopt, wil je natuurlijk wel dat je hotelkamer minstens net zo tof is. Met de looks van Appartement Aplace in Antwerpen of Hotel Heritage in Brugge is zeker niets mis!

Heb jij nog shoptips voor een dagje of weekend winkelen in België? Deel ze in de reacties of schrijf een review over je shoppingtrip.