Op avontuur in Europa? Ga voor een magische roadtrip in Noorwegen

Redactie - 4 december 2017

Op avontuur in Europa? Ga voor een magische roadtrip in Noorwegen

Redactie - 4 december 2017

Noorwegen is de ultieme bestemming voor een roadtrip. Bizar mooie bergwegen, angstaanjagend diepe valleien en eindeloos mooie vergezichten: nergens anders in Europa liggen zoveel kilometers aan toproutes op je te wachten! Wij zetten drie van de meest spectaculaire roadtrips in Noorwegen voor je op een rij.

Roadtrips in Noorwegen - auto1. Ryfylke: alle het moois van Noorwegen in één roadtrip

Een roadtrip in Noorwegen uitstippelen is een kwestie van keuzes maken. Het hele land doorkruisen zou je immers een gigantische berg vakantiedagen kosten. Gelukkig is daar de Ryfylke Route. Volg deze 260 kilometer lange route en je ziet al het moois van Noorwegen langs je autoraampje voorbij trekken! Vanaf het startpunt in Oanes kom je langs diepe, knalgroene dalen, gigantische fjorden en ruige rotsformaties.

Voor een paar spots onderweg is het trouwens meer dan de moeite waard om even uit te stappen. Wandel de trappen op naar de top van de gigantische waterval de Svandalsfossen en kijk toe hoe het water met een oorverdovende herrie naar beneden klettert. En maak de wandeling langs het Lysefjord omhoog naar de beroemde Preikestolen, de supersteile rotsformatie. Zelfs als je normaal gezien liever met je voeten op het dashboard ligt, is deze prachtige wandeling goed te doen. Reviewer Ronald meldt dat ie ‘m zelfs met 3-jarige zoontje heeft gelopen!

Roadtrips in Noorwegen - Trollstigen2. Gouden Route: van Geiranger naar de trollenladder

Met veelbelovende bijnamen als de Gouden Route en de Trollenroute is de roadtrip van Geiranger naar Trollstigen sowieso één van de meest poëtische roadtrips in Noorwegen. Via bergen als Dronningen (‘de koningin’), Kongen (‘de koning’) en Trollstigen (‘de trollenladder’) reis je dwars door het ruige westen van Noorwegen. Bergen die in het echt minstens zo sprookjesachtig zijn als ze klinken. Vooral vanaf het bezoekerscentrum van de Trollstigen heb je een onvoorstelbaar mooi uitzicht over de waterval de Stigfossen.

Geiranger is een fijne plek om je roadtrip in Noorwegen te beginnen. Er zijn genoeg faciliteiten om je auto roadtrip-proof te maken (lees: vol te laden met Smør Bukk caramelsnoepjes en Noorse marsepein-rollen). Bovendien heeft Geiranger meerdere goed gewaardeerde campings, zoals Camping Dalen Gaard en Camping Vinje.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips-van-een-pro/noorwegen-tips-pro-zuidkust/”]

Roadtrips in Noorwegen - Lofoten3. Lofoten: één van de meest noordelijke roadtrips in Noorwegen

De route door de archipel Lofoten is er eentje voor de meest fanatieke roadtrippers. Het plaatsje Svolvær, beginpunt van de route, is al een uurtje of 30 rijden vanaf Nederland. De beloning is de moeite echter dubbel en dwars waard. Witte zandstranden, ruige rotsen, knalgroene mosvlaktes: Lofoten is misschien wel het allermooiste stukje van heel Noorwegen. Reviewer Adriana waarschuwt dan ook: ‘Kijk uit voor het Lofoten-virus! Het is hier verslavend mooi.’

Omdat Lofoten prachtig uitgestrekt en erg dunbevolkt is, is het een perfecte plek om gebruik te maken van de Noorse ‘allemandsretten‘. Oftewel: je mag je camper/auto neerzetten waar je maar wilt! Dus ook bovenop de bergen bij Reine voor dat spectaculaire uitzicht! Liever een echt (en warmer!) dak boven je hoofd? Check Pension Kristine Moen Huset.

Wat waren de mooiste dorpen, bezienswaardigheden en bergtoppen van jouw roadtrip in Noorwegen? Voeg jouw review toe.