Polen voor beginners

Redactie - 29 maart 2018

Polen voor beginners

Redactie - 29 maart 2018

Weet je nog niet waar je volgende vakantie naartoe gaat? Wat denk je van Polen? Ontdek dit veelbewogen land met haar rijke geschiedenis, mooie natuur en fijne steden.

Een stukje geschiedenis

In de Middeleeuwen was Polen een van de machtigste landen, maar daarna ging het bergafwaarts. Zowel Duitsland als Rusland en Oostenrijk streden om het bezit van Polen, hierdoor heeft het zelfs even niet op de wereldkaarten gestaan. Daarna werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog deels weggevaagd. Nu is het een prachtig vakantieland met een zeer indrukwekkende geschiedenis.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/eten-drinken/in-beeld-een-dag-eten-in-krakau/”]

Met de auto naar Polen

Wil je met de auto naar Polen, bijvoorbeeld omdat je met kinderen reist? Goed idee! Vanaf Amsterdam ben je in nog geen twaalf uur in de hoofdstad Warschau via de Duitse Bundesautobahn. En dit geldt ook voor de bekende Poolse stad Krakau, maar dan rijd je via Hengelo, Hannover, Potsdam en Wroclaw. In Polen zelf kun je te maken krijgen met tolwegen. Je kunt hier betalen met je pinpas of kleingeld.

De leukste steden van Polen

De grootste Poolse stad is Krakau en als je hier bent lijkt het alsof je een sprookjesboek binnengelopen bent. De historische binnenstad is heel gebleven tijdens de oorlog, dus je loopt tegen de mooiste kastelen en kathedralen aan. Met Auschwitz heeft de Poolse plaats ook een donkere kant. Tot op de dag van vandaag kun je het voormalig concentratiekamp bezoeken. Leuk is het niet, wel heel indrukwekkend.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/stedentrips/5x-de-beste-hotels-in-krakau-2/”]

Filip logeerde in hotel Qubus in Krakau en had er een super verblijf: ‘Vriendelijke bediening, mooi gelegen aan de Wisla, heerlijk ontbijt, toffe bar met lekkere wijnen. Rustige buurt. Kortom, alles wat je nodig hebt.

Natuurlijk verdient de hoofdstad Warschau ook een plekje op je bucketlist. In tegenstelling tot Krakau is deze stad wel grotendeels verwoest tijdens de verschillende oorlogen. Hierdoor heeft Warschau de bijnaam Feniks-stad: de stad die elke keer weer herrees. Het herbouwde stadscentrum is dus vrij modern, met veel groen. Zoals stadsparken en stadstranden langs de oevers van de rivier de Wisla. Overnachten kan hier op de stadscamping.

Feitjes en weetjes over Polen

  • Je kunt hier water drinken uit de kraan, maar er zit wel wat chloor in.
  • Er is geen tijdsverschil met Nederland.
  • Het land is bijna acht keer zo groot als Nederland, maar er wonen ‘maar’ 38,4 miljoen mensen.
  • Krakau is een van de voordeligste steden van Europa, perfect voor een budget stedentrip dus.
  • Wist je dat het oude stadscentrum van Krakau autovrij is?
  • Je betaalt hier met de zloty. Een zloty is 0,24 eurocent.

Ben je al eens in Polen geweest? Laat dan een review achter bij je verblijf en inspireer andere vakantiegangers.

BewarenBewaren

BewarenBewaren