Piran: een van de mooiste stadjes van Slovenië

Redactie - 1 november 2018

Piran: een van de mooiste stadjes van Slovenië

Redactie - 1 november 2018

Een stedentrip naar Ljubljana op de planning? Huur een auto en bezoek een van de mooiste stadjes van Slovenië. Piran is een pittoresk havenstadje met Italiaanse invloeden. Mooie pleinen, pastelkleurige gebouwen, een wirwar van straatjes en het drukke strand: de ideale plek voor een dagtrip.

Piran Slovenië

Ontdek de smalle straatjes van Piran

Het kleine havenstadje ligt aan de Golf van Triëst en maakte lange tijd deel uit van het Venetiaanse rijk. Het oude centrum is een wirwar van smalle straten, pastelkleurige gebouwen, typische Italiaanse pleintjes en Venetiaanse kerken. Je waant je soms even in Italië. Sla vooral de nauwe steegjes niet over. De smalle, langgerekte woningen doen je versteld staan. Piran wordt niet voor niets ‘de parel aan de Adriatische zee‘ genoemd.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/kamperen/kamperen-aan-kust-slovenie-3-topbestemmingen/”]

Het haventje is een heerlijke plek om te flaneren en aan de aangrenzende boulevard barst het van de visrestaurants. Net als het oude centrum heeft ook het eten veel Italiaanse invloeden. Van zwarte tagliatelle met garnalen en zwaardvis tot mosselen met gesmolten kaas en schalen vol zeevruchten.

St. Georges Cathedral Piran Slovenië

Uitzicht vanaf de St. George Cathedral

Op de punt van het schiereiland staat de oudste kerk van Piran: St. George kathedraal, met de Venetiaanse toren die hoog boven het stadje uittorent. De bouw van de kathedraal startte in de 12e eeuw en werd vijf eeuwen later afgerond. De fresco’s van de kerk zijn geschilderd door enkele van de beste Venetiaanse meesters. Maak de klim naar boven en geniet van het prachtige uitzicht over de stad en de Adriatische Zee. Bovendien kun je ook Italië en Kroatië zien liggen.

Tartini Square Piran Slovenië

Stadsmuren van Piran

Dankzij de ommuurde stad en een zee van rode daken doet Piran sterk denken aan het Kroatische Dubrovnik. Vanaf de oude stadsmuren heb je een weids uitzicht over de stad en de Golf van Triëste. Loop langs de oude stadsmuur terug het centrum in, met het fraaie Tartini Square als middelpunt. Strijk neer op een van de gezellige terrassen voor een kop koffie en proef de meest populaire traktatie van Slovenië: cake potica.

Secovlje Salina Nature Park Slovenië

De zoutpannen van Piran

Op zo’n vijftien minuten rijden van Piran ligt het Secovlje Salina Nature Park, de officiële naam van het zoutwinningsgebied in Slovenië. Het zout wordt al 700 jaar lang op de traditionele wijze gemaakt. In de zomer kun je de mannen op de pannen aan het werk zien. Je vindt er ook een winkeltje waar allerlei zoutproducten worden verkocht. Van potjes zout tot heerlijke scrubs voor je huid. Houd dus vooral een plekje vrij in je koffer.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/ontdekken/roadtrip-door-slovenie//”]

Relaxen in het Secovlje Saline Nature Park

De zoutpannen zijn niet de enige reden om naar het Secovlje Salina Nature Park af te reizen. In het gebied vind je namelijk ook Lepa Vida Thalasso Spa. Je kunt er zwemmen en luieren, maar ook genieten van een massage. En vanaf je ligbedje kijk je uit op de prachtige Sloveense natuur. Eén ding staat vast: hier kom je helemaal tot rust.

Overnachten in Piran

Vakantieganger Sjaak verbleef in Hotel Piran en was zeer tevreden: ‘Hotel Piran ligt op een paar meter van de zee. Je rolt als het ware zo vanuit je kamer het water in. Gezellig terras aan het water en de boulevard. Uitstekende maaltijden. Schone kamers, goede service, vriendelijke bediening.’

Overnachten in de hoofdstad Ljubljana kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld in Hotel Mons of Hotel Grand Union Executive.

Ben jij al eens in Piran geweest? Inspireer andere vakantiegangers en laat een review achter!