Op reis met je kleuter: de beste tips!

Redactie - 31 oktober 2021

Op reis met je kleuter: de beste tips!

Redactie - 31 oktober 2021

Op reis met je kleuter, het geeft elke keer toch meer stress dan dat je hoopt, maar dat hoeft helemaal niet! Wat moet je meenemen, hoe hou je ze bezig, en hoe zorg je dat je zelf ook uitgerust aankomt op je vakantiebestemming? Hier lees je de beste tips en tricks om jouw reis met je kleuter zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dus pak die koffer en genieten maar!

10 uur lang in de auto met een kleuter, help!

Op vakantie naar die ene camping in Frankrijk, je wilt er zo graag heen… Alleen je kijkt zo op tegen die autorit van 10 uur met de kinderen. Gelukkig zijn er genoeg tips om jouw autorit zo soepel mogelijk te laten verlopen voor jou en voor je kleuter. Dus boek jouw vakantie gewoon, het gaat helemaal goedkomen!

Op reis met je kleuter: de beste tips!

Doe het samen

Elke reis begint bij de voorbereiding, al helemaal als je gaat reizen met kinderen. Jouw kind is waarschijnlijk heel nieuwsgierig en wil graag weten hoe het allemaal werkt. Geef ze eens een extra rol, laat hem helpen met het inpakken van de reistas. Zo kunnen ze hun eigen speelgoed en bijvoorbeeld een leuke film uit kiezen om te downloaden. Wordt het Peppa Pig of toch weer Bob de Bouwer? Zo hebben ze het zelf in de hand en weet je zeker dat ze zoet zullen zijn tijdens de reis!

Een handige tip: neem een extra dekentje en kussen mee, zo kunnen ze heerlijk slapen terwijl jij even wat extra kilometers maakt.

Ho, tijd voor een tussenstop!

Belangrijk is dat de kinderen zich onderweg goed hydrateren. Zeker als het zonnetje schijnt is genoeg water heel belangrijk. Wat daar wel bij komt kijken zijn extra stops, maar dat moeten we dan maar even voor lief nemen. Als je op autovakantie gaat met kinderen is het altijd handig om extra stops te maken. Zoek naar een tussenstop met in- of outdoor speelattributen, zo kunnen de kinderen echt even al hun energie kwijt.  Daarna zal het een stuk rustiger zijn in de auto. Ook leuk is om te zorgen dat je rond lunchtijd een tussenstop uitkiest met een leuk grasveldje of een mooi uitzicht, zo kan je allemaal even bijkomen tijdens een picknick. Een goede tip om te onthouden voor je reis met je kleuter!

Op reis met je kleuter: de beste tips!

Ga zelf aan de knutsel

Het is vakantie, een klein feestje hoort erbij! Haal eens je creatieve kant naar  boven. Print een aantal plaatsnamen uit van de route die je gaat nemen en plak deze ergens in de auto op, op volgorde. Zodra je dan een bepaalde plaats bent gepasseerd haal je deze eraf of je plakt er iets van een autootje op. Daar krijgen de kinderen dan een cadeautje! Daar vermaken ze zich dan zeker weer even mee en zodra ze doorhebben dat ze elke stop een cadeautje krijgen kan je ermee gaan  spelen. Als ze vervelend beginnen te doen op de achterbank zeg je gewoon dat het volgende cadeautje op het spel staat, wedden dat ze zich dan gedragen als engeltjes?

Vermaak voor jou en je kinderen

Buiten het standaard speelgoed en knutselspulletjes is het ook een leuk idee om andere spelletjes te doen. Denk aan ik zie, ik zie, wat jij niet ziet, maar zo zijn er nog veel meer. Wat dacht je van deze: wat dacht je van een dilemmaspelletje? Bijvoorbeeld: zit je liever op een mierennest of eet je liever kikkerdril en vraag ook waarom. Als hier geen hilarische verhalen uit voortkomen dan weet ik het ook niet meer! Laat je kinderen eens een dilemma kiezen, zo zijn ze extra betrokken en blijft het spelletje leuk. Dit kan natuurlijk met al dit soort spelletjes zoals wie ben ik, welk dier ben ik, 30 seconds of maak een woordenslang met de laatste letter van het vorige woord. De opties zijn eindeloos en zo vervelen jij en je kinderen je zeker niet. Een goede tip uit de lijst van de beste tips voor op reis met je kleuter!

Lees hier meer: Een comfortabele autovakantie met kinderen: 5 tips

Vast in de lucht, wat nu?

Ook een vliegvakantie brengt veel stress met zich mee. Of het nou een vakantie dichtbij is naar Spanje of een vakantie ver weg naar Dubai. Het blijft een hele klus om je kind bezig te houden. Toch zijn er een aantal zeer nuttige tips om jouw vakantie zo soepel mogelijk te laten beginnen. Lees dus vooral verder en ga helemaal voorbereid op reis!

Op reis met je kleuter: de beste tips!

Goed voorbereid op pad

Bij een vliegvakantie begint het ook met een goede voorbereiding. Eigenlijk hetzelfde als met een autovakantie. Betrek je kinderen bij de reis en laat ze helpen met inpakken van zowel de koffer als de handbagage. Zo kunnen ze hun lievelingsspeelgoed en kleurboeken meenemen voor tijdens de vlucht en kunnen ze zich er al helemaal op gaan verheugen! Neem ook zeker tijdens de vlucht een extra dekentje en kussentje mee, het is in de lucht natuurlijk een stuk kouder en zo kunnen ze toch lekker slapen.

Zo kunnen ze hun lievelingsspeelgoed en kleurboeken meenemen

Nog even alle energie kwijtraken op het vliegveld

Voor het boarden is het handig om je kinderen lekker bezig te houden. Zoek op het vliegveld de speelplekken op. Zijn deze er niet of kan je ze niet vinden, maak dan jouw eigen speelplek. Een hoekje waar ze de andere reizigers niet teveel tot last zijn en waar ze nog even lekker hun gang kunnen gaan.

Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen is het zo dat je met kinderen eerder mag boarden. Wij raden het aan dat niet te doen, je kinderen moeten dan langer stilzitten en wachten tot het vliegtuig vol zit. Normaal duurt het gedeelte tot opstijgen al erg lang, maar helemaal als je als een van de eersten in het vliegtuig zit. Laat dus lekker iedereen voorgaan en stap als een van de laatsten in. Zo kunnen je kinderen ook nog even rondrennen en staan voordat ze straks lang stil moeten zitten. Een top tip voor jouw reis met je kleuter!Op reis met je kleuter: de beste tips!

Dé beste plek voor de kinderen

Waar zet je nu precies de kinderen neer? Ons advies is bij het raam. Hier valt er zoveel te zien en te leren. Wees ook voorbereid, want er gaan veel vragen komen. Een leuk idee is om er een spelletje van te maken. Speel bijvoorbeeld ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Zo leren de kinderen gelijk wat er allemaal te zien is buiten en wat er allemaal komt kijken bij het opstijgen van een vliegtuig. Ze leren iets nieuws en vervelen zich niet tijdens het boarden, win-win!

De kracht van afwisseling

Een van de belangrijkste dingen is zorgen voor afwisseling. Neem speelgoed mee waarmee ze zich wel even kunnen vermaken, een speelboek, een kleurboek, maar vergeet ook vooral niet de tablet. Zeker bij lange vluchten is deze ideaal. Download er een aantal leuke films op, neem een oplader en powerbank mee en ze zijn uren zoet! Ook genoeg slaap is handig, zo komen ze niet oververmoeid aan op de eindbestemming en kun je daar ook gelijk leuke dingen ondernemen. Wissel spelen en slapen dus goed met elkaar af.

Een leuke tip: ga na een tijdje eens een rondje lopen door het vliegtuig en loop even langs de stewardessen. Kijk even om het hoekje en vaak vinden ze het ook hartstikke leuk om even een praatje te maken. Zo leert je kind nog meer over het vliegen en strekken ze gelijk even de benen.

Lees meer over vliegen met kinderen in ons blog Vliegen met je kind? Check de regels!

Dat waren alle tips voor tijdens jouw reis met jouw kleuter, vast genoeg om jouw volgende vlieg- of autovakantie door te komen samen met je kinderen! Dit belooft een heerlijke vakantie vol leuke en leerzame momenten.

Op kindvriendelijke vakantie?

Zorgeloos op vakantie met het hele gezin? Vind en boek jouw ideale vakantie bij Zoover!

Zoek hier